Črna kronika

Niso kupovali, temveč kradli!

J. A.
26. 2. 2015, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na domu Jožeta Gloguška so pozvonili trije moški in se zanimali za kupčijo s starinami. A ne pošteno.

J. A.

V začetku avgusta 2013 so se trije moški v audiju A6 pripeljali k Jožetu Glogušku v Mihalovec pri Dobovi in ga vprašali, ali ima starine, ki bi jih prodal. Medtem ko je gospodar z enim od njih hodil po kleti, mu je drugi v hiši iz denarnice vzel 465 evrov.  

»Ko so tisto soboto prišli na dvorišče, so jih zanimale samo starine. Enega od njih sem peljal v klet, kjer sva si ogledovala stare predmete, tam imam star mlin za grozdje, lesene skrinje in druge stvari. Zdelo se mi je nenavadno, da je imel na rokah tanke rokavice. Opazil sem, da je nekaj šušljal sam pri sebi, kot bi se z nekom pogovarjal,« je dogodek, ki se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je dvignil pokojnino, opisoval oškodovani Jože Glogušek.

Denarnico je imel na polici pri televizorju, v njej pa devet bankovcev za 50 evrov, enega za 10 in enega za pet. »Še spraševal me je, ali imam kaj denarja pri sebi, ker bi dali aro, pa imajo le bankovec za 500 evrov,« se spominja Glogušek, ki je bil v tistem trenutku čisto zadovoljen, da moški niso več omenjali are, saj ga je bilo strah, da bi mu izročili ponarejen bankovec. »Na koncu so rekli, da bodo spet prišli v ponedeljek, a jih nikoli več ni bilo k meni.«

Opozorilo na tem mestu ne bo odveč: ne odpirajte vrat neznancem in takim, ki hodijo od vrat do vrat ter kaj ponujajo, saj njihovi nameni niso vedno pošteni. V kolikor pa v bližini hiše opazite sumljive osebe, si o njih in morebitnih vozilih zapišite čim več podatkov ter jih posredujte policiji.

Ko so se nepričakovani gostje odpeljali, je šel v hišo in ugotovil, kaj sta druga dva počela med tem, ko je on razkazoval starine. Ko je namreč pogledal v denarnico, je bila ta prazna. Njegova pokojnina je izginila. Tatvino je takoj prijavil policiji. »Čez dva ali tri dni so mi policisti prinesli nekaj fotografij in na njih sem takoj prepoznal storilca, ki je z mano hodil po kleti,« je dodal in tudi na sodišču dejal, da je bil tisto soboto pri njem Danijel Kovačič iz novomeškega naselja Brezje, ki je tokrat sedel na zatožni klopi.

Na sodišče je kot priča prišla tudi oškodovančeva soseda, ki je takrat opazovala dogajanje na sosedovem dvorišču. »Moški so se mi zdeli sumljivi, zato sem zapisala registrsko številko avtomobila,« je povedala. Tudi s pomočjo njenih informacij so policisti čez nekaj dni na območju Policijske postaje Brežice ustavili audija, ki ga je vozil Danijel Kovačič.

Na okrožnem sodišču v Krškem si je Kovačič na račun tega kaznivega dejanja prislužil eno leto zapora, poleg tega mora plačati stroške postopka in Jožetu Glogušku na podlagi premoženjskega zahtevka nakazati 465 evrov.