Črna kronika

Malomarnost staršev vzrok za smrt osemmesečne Lucije?

mr
11. 2. 2015, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki bodo predvidoma danes obravnavali pritožbe na sodbo, po kateri sta Žiga Birsa in Martina Furlan iz malomarnosti zakrivila smrt osemmesečne hčerke Lucije, spoznana pa sta bila tudi za kriva zanemarjanja in surovega ravnanja. Na prvi stopnji so jima sodniki prisodili leto in osem mesecev zapora.

arhiv Svet24

Lucija, rojena avgusta 2008, še ni upihnila prve svečke, ko je nenadoma umrla zaradi pljučnice. Za prezgodnjo smrt so po prepričanju sodišča prve stopnje odgovorni starši, zdaj že nekdanja zunajzakonska partnerja Martina Furlan in Žiga Birsa. Deklica je bila rojena doma, starša pa je v skladu s svojim življenjskim slogom in prepričanjem nista vodila k zdravniku, prav tako je nista dala cepiti. Obdukcija je pokazala, da je bila deklica shirana in dehidrirana, imela je kar 30 odstotkov manjšo telesno težo od običajne.

Obdolžena sta se med postopkom zagovarjala, da sta poskušala živeti karseda blizu naravi. Glede poroda na domu sta informacije zbirala prek spleta, literature in društev, ki se ukvarjajo z zdravim načinom življenja. Ko je napočil čas, sta najela počitniško hišico na Bledu, kjer je dojenčica brez težav in pomoči babice privekala na svet. Šest mesecev je pila materino mleko, nato pa sta jo začela hraniti še s sadnimi in zelenjavnimi kašicami, saj sta namreč oba vegana.

Nista je dala cepiti

Cepiti je po rojstvu nista dala zaradi strahu pred stranskimi učinki, občasno pokašljevanje in smrkanje pa sta povezovala z rastjo zobkov. Šele dan pred smrtjo sta prvič pomislila, da bi bilo dobro, če bi malčico pregledal zdravnik. Obdolžena Furlanova je pojasnila, da jo je hčerka med dojenjem zgolj grizla, več kot običajno, mleka pa ni hotela piti, a se je nato pomirila, zato sta se s partnerjem odločila, da bodo vsi trije zadevo prespali. Naslednji dan pa je obdolženi Birsa opazil, da je hčerka dehidrirana, pa tudi hropla je. Končno sta poklicala zdravnika, poskušala sta jo oživljati, toda bilo je prepozno. Malčica je umrla v očetovem naročju.

Tožilka Zvonka Knavs je v veri, da sta obdolženca brezkompromisno sledila svojemu načinu življenja, zanju zahtevala šest let in pet mesecev zapora, ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec pa je bil z njima veliko bolj milosten. Oktobra predlani jima je prisodil leto in osem mesecev zapora, pritožbo pa sta takrat napovedala tako obramba kot tožilstvo. »Očita se jima smrt iz malomarnost, kar pomeni, da ni naklepa, nato pa zanemarjanje otrok, kjer mora biti izkazan naklep. Gre za logičen nesmisel, eno ali drugo, oboje ni mogoče,« je v končni besedi opozarjal zagovornik Furlanove, odvetnik Dušan Pajk, prepričan, da gre za skrbna starša, ob tem pa spomnil tudi na predsodke, ki jih ima družba do veganov.

Peticija za pomilostitev Furlanove in Birse

Primer je precej odmeval v javnosti, po obsodilni sodbi pa je na spletu zakrožila tudi peticija oziroma prošnja za pomilostitev Furlanove in Birse, ki jo je podpisalo 896 ljudi. Predlagatelji v peticiji med drugim pišejo, da sta bila starša s smrtjo hčerke že kaznovana in da je kazen zapora odveč: »Starša imata še enega, povsem zdravega otroka, ki bo v primeru obsodbe staršev zaradi tega šel v rejo za ves ta čas, zaporna kazen pa mrtvega otroka ne bo obudila. Podoben dogodek in zaplet z državnimi organi se lahko zgodi komurkoli od nas, ko se iz različnih razlogov odloči napačno.«

Kakorkoli. Danes bodo zadevo pod drobnogled vzeli ljubljanski višji sodniki. Ti lahko sodbo potrdijo, razveljavijo in primer vrnejo v ponovno presojo sodišču prve stopnje, lahko pa tudi sami izpeljejo obravnavo, izvedejo dokaze in spremenijo sodbo sodišča prve stopnje. Navadno pa so odločitve višjih sodnikov strankam vročene pismo, v roku kakega meseca dni.