Črna kronika

Avstralska policija preprečila teroristični napad

STA / T.C.
11. 2. 2015, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralske oblasti so danes sporočile, da je policija preprečila teroristični napad. V Sydneyju so aretirali dva moška ter zasegli zastavo Islamske države, mačeto in video v arabskem jeziku, v katerem so podrobnosti o načrtovanem napadu.

Reuters
Avstralska policija je bila v polni pripravljenosti.

Predstavnica policije v Novem Južnem Walesu Catherine Burn je pojasnila, da so načrti za napad ustrezali sporočilom, ki prihajajo iz Islamske države. Premier Novega Južnega Walesa Mike Baird pa je načrte opisal kot več kot moteče.

Avstralski premier Tony Abbott je dejal, da so na žalost tam zunaj ljudje, nekateri živijo v naši sredini, ki nam hočejo škodovati.

Na vprašanje novinarjev, ali je domnevni načrt vključeval tudi obglavljenje, je Burnova odgovorila, da policija o tem še ni gotova, da pa naj bi se napad zgodil v torek v Sydneyju, pri čemer bi bil verjetno uporabljen nož.

Moška, 24-letni Omar al Kutobi in 25-letni Mohamed Kiad, sta bila aretirana v torek v raciji protiteroristične policijske enote v zahodnem predmestju Sydneyja. Proti njima je bila vložena obtožnica zaradi načrtovanja terorističnega dejanja. Sodnik je za osumljenca odredil pripor.

"Številni predmeti so bili najdeni, vključno z mačeto, lovskim nožem, doma narejeno zastavo prepovedane teroristične organizacije IS in video, v katerem moški govori o izvedbi napada," je povedala predstavnica policije.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"Domnevamo, da sta se moška pripravljala, da bi napad izvedla včeraj. Zbirali smo informacije, dobili dodatne informacije, ki so nakazovale, da je napad neizbežen. Zato smo posredovali," je dodala.

Generalni tožilec George Brandis je v parlamentu povedal, da video prikazuje moškega na kolenih pred zastavo IS z nožem in mačeto, ki daje politično motivirano izjavo in grozi, da bo s tem orožjem izvedel nasilno dejanje.

Reuters