Črna kronika

Bombaš si je zaželel svobode

M. R.
5. 1. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na novega leta dan je iz mariborskih zaporov poskušal pobegniti domnevni bombaš iz Dobruške vasi Janez Schuller, a se mu je projekt izjalovil.

arhiv Svet24

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij okoliščine še preverjajo in so za zdaj z informacijami skopi, neuradno pa je 42-letnik pobegnil med sprehodom s sojetniki po dvorišču.

Schuller se je nekako izmuznil iz skupine in po žlebu priplezal do okna na stavbi mariborskega okrožnega sodišča, ki se drži zapora. Razbil je steklo in pristal v eni od pisarn. Ker je bila zaklenjena, si je z vlomom utrl pot na hodnik, tam pa so ga presenetili pazniki hrama pravice.

Možakar prestaja dvoletno zaporno kazen zaradi vpletenosti v organizirane kraje tovornjakov, grozi pa mu kar 30 let pod ključem, če bo sodba v zadevi Dobruška vas iz leta 2013 postala pravnomočna.

Schuller je namreč tisti, ki je po prepričanju tožilstva maja in junija 2005 v romskih naseljih Brezje in Dobruška vas odvrgel ročni bombi, ki sta terjali dve smrtni žrtvi. V prvem primeru ob eksploziji na srečo ni bil poškodovan nihče od štiričlanske družine, ki je ravno legla k počitku, v drugem primeru pa sta življenje izgubili 46-letna Ivanka Brajdić in njena hčerka Jovanka Kočevar.

V omenjeni zadevi, ki še nima pravnomočnega epiloga in se trenutno valja nekje na vrhovnem sodišču, sta se na zatožni klopi znašla še Leon Podlogar in Branko Žižmond. Podlogar je bil obsojen na 20 let zapora, Žižmond pa je bil oproščen.