Črna kronika

Hude opekline

Sašo Avramovič
20. 10. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Petdesetletna Šibeničanka se je poskušala zažgati na psihiatričnem oddelku splošne bolnišnice v hrvaškem Šibeniku. Čeprav je bila pod nadzorom, ji je na psihiatrični oddelek vseeno uspelo pretihotapiti vžigalnik. Dobila je zelo težke opekline glave, ramen in hrbta.

Google Maps, Arhiv Svet24

Dogodek se je sicer zgodil že 15. septembra malo pred peto uro popoldne, šele zdaj pa je prišel v medije. Še vedno ga preiskuje tudi policija. Nekateri hrvaški mediji poročajo, da poskusa samozažiga takrat nihče ni prijavil policiji, pred nekaj dnevi pa naj bi to storil brat 50-letne pacientke. Na policijo je dogodek prijavil šele po tem, ko od bolnišničnega osebja ni uspel izvedeti, kaj se je v resnici zgodilo. Dr. Ante Županović iz splošne bolnišnice Šibenik je zatrdil, da pacientkin brat ne govori resnice. »Ne, to ne drži. Družina je bila o tem dogodku seznanjena in vseskozi obveščena. Mati in oče sta bila tukaj petnajst minut po tem, ko se je vse skupaj zgodilo, brata pa sem osebno sprejel, da sem mu ustno prebral poročilo komisije,« je dejal Županović.

Google Maps, Arhiv Svet24

Po do zdaj zbranih informacijah je petdesetletna Šibeničanka z dela oddelka, na katerem je dovoljeno kajenje, v svojo sobo pretihotapila vžigalnik. Za tem je zakurila ogenj in se opekla. Dobila je hude opekline glave, ramen, hrbta in ene cele strani telesa.

»To je prvi tak primer pri nas. Nismo zapor, ampak bolnišnica. Tudi v najstrožjih zaporih lahko pride do tega, da posamezniki pretentajo sistem,« je še dodal Županović. Slednji je tudi zatrdil, da so po tragičnem dogodku naredili vse, kar jim zakon nalaga. Interna komisija naj bi izvedla preiskavo, o vseh ugotovitvah pa naj bi tudi obvestila pristojne. Po Županovićevih besedah so presodili, da policije ni treba vključiti v preiskavo omenjenega primera. »Ocenili smo, da ne gre za tako težko oziroma hudo zadevo. Petdesetletna pacientka ni bila v smrtni nevarnosti,« je še navedel Županović.

Google Maps, Arhiv Svet24

Kot so še poročali nekateri hrvaški mediji in kot so neuradno potrdili policijski viri, pa je zelo nenavadno, da bolnišnica v tem primeru ni vložila prijave. S policije naj bi tudi potrdili, da je običajna praksa, da bolnišnica prijavi tudi veliko manjše incidente.

Petdesetletnica je bila po omenjenem incidentu odpuščena s psihiatričnega oddelka in bila premeščena na kirurgijo, kjer je imela že dve operaciji.