Črna kronika

Poškodovan 22-letni plezalec

U.K.
8. 9. 2014, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj, 7. septembra 2014 nekaj minut po 14. uri, je bila Policija obveščena, da se je na Gradiški turi (na zahodni strani Nanoške planote v okolici naselja Gradišče pri Vipavi) pri plezanju poškodoval 22-letni plezalec iz okolice Ljubljane (Občina Grosuplje).

Dolenjski list
Na kraj omenjene nesreče so bili napoteni reševalci ZD Ajdovščina, na kraju pa so bili tudi pripadniki GRS iz Ljubljane in člani GRS Tolmin. Policisti Policijske postaje Ajdovščina so ugotovili, da je včeraj okoli 13.45 ure omenjeni moški skupaj še z dvema prijateljema plezal v navezi po Gradiški turi v smeri imenovani Triptih; eden izmed njegovih prijateljev je stal ob strani plezalne stene, drugi pa ga je dnu plezalne stene držal v navezi. Ko je omenjeni 22-letnik prišel pod previs, ga je hotel obplezati po desni strani, pri tem pa prijel za kamen v steni. Kamen (v velikosti premera približno 1,5 metra) se je ob njegovem prijemu odkrušil iz stene in ga pri tem poškodoval po glavi in hrbtenici. Takoj ko se je 22-letnik spustil k tlom, so na kraj dogodka poklicali reševalce ZD Ajdovščina. Na srečo nihče od navedenih oseb zaradi padca skale ni bil poškodovan. Navedeni 22-letni plezalec je po prvih ugotovitvah zdravnika utrpel predvidoma hude telesne poškodbe.
Poleg reševalcev so na kmalu zatem prišli tudi člani Gorske reševalne službe Ljubljana in Tolmin (nedaleč stran so imeli reševalno vajo). Poškodovanega 22-letnika so reševalci ZD Ajdovščina na kraju ustrezno zdravniško oskrbeli in ga nato prenesli do naselja Gradišče pri Vipavi, kjer so ga s policijskim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center v Ljubljano. Ajdovski policisti so v zvezi z obravnavanim primerom tujo krivdo izključili in bodo o zadevi podali poročilo pristojnemu novogoriškemu Okrožnemu državnemu tožilstvu.