Svet

Britanske pripadnice Islamske države kaznujejo ženske

A.A.K.
8. 9. 2014, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Brigada Al-Khansa je popolnoma ženski verski policijski organ v sirskem mestu Raga. 'Glavna oseba' je Aqsa Mahmud (20), ki je prejšnje leto pobegnila iz domačega Glasgowa. Londonski akademiki so uspešno identificirali štiri Britanke, članice IS.

(simbolna fotografija)

Trditev, da verski nadzor nad ženskami izvajajo pripadnice džihadistične verske policije so podkrepile vesti o kaznovanih ženskah, ki si v IS niso vedle 'dovolj' islamsko. 

Viri pravijo, da bi lahko pripadnice verske policije vedele kdo so bili eksekutorji ameriških talcev, Jamesa Foley-a in Stevena Sotloff-a, ki sta bila oba obglavljena v bližini mesta Raga.

Brigada Al-Khansa je prva popolnoma ženska vojaška formacija, pod nadzorom Islamistične države v sirskem mestu Ragga. Akademiki iz Kraljeve akademije v Londonu so uspešno identificirali tri pripadnice omenjene verske policije, z gotovostjo pa trdijo, da je spodobnimi nameni odpotovalo v Sirijo vsaj še 60 Britank. Večina teh pripadnic, vključno z doma izobraženo Mahmud, je starih med 18 in 24 let, iščejo pa svoje vrstnice, ki se navdušujejo nad zahodnjaško kulturo.

Viri pravijo, da bi lahko pripadnice verske policije vedele, kdo so bili eksekutorji ameriških talcev, Jamesa Foleya in Stevena Sotloffa, ki sta bila oba obglavljena v bližini mesta Raga. Melanie Smith, raziskovalka Centra za študijo radikalizacij na Kraljevi Akademiji je povedala, da je ‘Al-Khansa šeriatska brigada, ki za doseganje ciljev, ki jih zahteva šeriatsko pravo, uporablja ženske in da je to ena prvih pojavov, da se pr IS borijo tudi ženske, žal proti vrstnicam samim.'