Črna kronika

Resnična zgodba: Grozljivi morilski klovn

1. 1. 2014, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Detektivi ugotavljajo, ali je eden najzloglasnejših ameriških serijskih morilcev morda zagrešil še več umorov. Preiskava o zločinih Johna Wayna Gacyja spet poteka, saj upajo, da bodo z novo tehnologijo DNK lahko identificirali žrtve, katerih imen jim nikoli ni uspelo ugotovili.

Ponovna preiskava

Gacy je med letoma 1972 in 1978 umoril 34 mladeničev in dečkov. Večino je zakopal v kleti svojega doma. Obsojen je bil leta 1980 in usmrčen leta 1994. Šerifi okrožja Cook v zvezni državi Illinois že imajo v rokah dovoljenja za izkop ostankov trupel osmih žrtev, ki niso bile nikoli identificirane. Vzorce njihove DNK bodo primerjali s sorodniki mladeničev, ki so na omenjenem področju izginili v sedemdesetih. Na ducate se jih je že javilo in detektivi preiskujejo tudi nerešene umore v 14 ameriških zveznih državah in v Kanadi.

Nekdanji detektiv Joseph Kozenczak, ki je pomagal ujeti Gacyja, je prepričan, da je žrtev še več. »O tem sploh ne dvomim,« je pristavil. Gacy, ki je bil lastnik gradbenega podjetja, se je pogosto izdajal za policista in tako privabljal žrtve.

Poimenovali so ga Morilski klovn, ker je nastopal tudi kot klovn po imenu Pogo. Nova preiskava je že dala presenetljiv rezultat: eden od moških, za katerega so mislili, da je bil Gacyjeva žrtev, je v resnici živ in zdrav ter živi na Floridi. Harold Wayne Lovell se je znova sešel s svojo družino – prvič, odkar je leta 1977 odšel od doma. Policija je pripravljala preizkuse DNK za njegove sorodnike in odkrila njegovo nedavno fotografijo ob prijetju zaradi nekega incidenta. 53-letni Lovell je snidenje opisal kot neverjetno. Šerif okrožja Cook Tom Dart je izjavil, »da je povsem mogoče, da je Gacy ubijal tudi, ko ni bil v Illinoisu. Ne bomo presenečeni, če bodo rešili še nekaj primerov pogrešanih oseb«.