Črna kronika

Pijan sina ustrelil v trebuh

Robert Marin
6. 4. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljansko višje sodišče je včeraj obravnavalo pritožbe strank na sodbo, s katero je bil 62-letni Janez Bizjak obsojen na 17 mesecev zapora, in sicer zaradi poskusa uboja sina in nedovoljenega prometa z orožjem.

Mediaspeed

Janez Bizjak iz Bašlja pri Preddvoru na Gorenjskem je v začetku leta na kranjskem okrožnem sodišču priznal krivdo. 26. septembra lani je pregloboko pogledal v kozarec in se zapletel v prepir s 30-letnim sinom Markom. Verbalni obračun pa se je kmalu sprevrgel v fizičnega. Oče je nabil pištolo znamke Luger kalibra 38, za katero ni imel ustreznega dovoljenja, in z razdalje enega metra ustrelil sina v trebuh. Na srečo je Marka zgolj ranil in ni bil v smrtni nevarnosti, oškodovanec pa je po streljanju celo skočil na strelca in se ga lotil s pestmi.


Do krvavega obračuna je prišlo zaradi spora o dediščini oz. lastništvu domače hiše. Bizjak starejši je namreč hišo prepustil hčerki in zetu, Bizjak mlajši pa se s tem ni strinjal in je menda grozil, da bo 'pospravil' tako sestro kot njenega izvoljenca.


Zaradi poskusa uboja so obdolženemu prisodili 1 leto in 5 mesecev zapora, zaradi posedovanja orožja pa še 3 mesece zapora, in mu izrekli enotno kazen 17 mesecev zapora. Naložili so mu tudi plačilo stroškov sodnega postopka in mu zasegli orožje, poleg pištole še kalašnikov, ki ga je obdolženi po lastnih besedah nekoč našel v gozdu in hranil doma.


Tožilka je zahtevala 2 leti zapora in zoper sodbo prve stopnje spisala pritožbo. Na sodbo se je pritožil tudi Bizjak. Kot je izpostavil njegov zagovornik, bi bila bolj primerna pogojna kazen, milejša kazen oziroma prestajanje zaporne kazni doma, stroški postopka pa naj bremenijo proračun. Obramba namreč meni, da so okrožni sodniki premalo upoštevali vse okoliščine dogodka, in sicer strah obdolženca za hčerko in zeta, prispevek sina k nastali situaciji in zasvojenost obdolženega z alkoholom, zaradi česar je streljal v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.
Odločitev ljubljanskega višjega sodišča bo znana kmalu, čez približno mesec dni.