21. december

Prihaja dan, ko mora staro umreti, da se lahko rodi novo

Neja Kralj, DD
20. 12. 2022, 12.58
Posodobljeno: 20. 12. 2022, 13.25
Deli članek:

V sredo, 21. decembra 2022, ob 22.47, se zgodi zimski sončni obrat, ki nudi izjemno priložnost za osvoboditev globokih potencialov in sprejem notranje modrosti.

Dreamstime
Prelomni dan, 21. december, je našim prednikom pomenil naravno in edino novo leto.

Zimski solsticij je eden od štirih ključnih trenutkov leta. Z njim se začne nova sezona, z novo vrsto energije, zunanjo in notranjo spremembo. V teh ključnih trenutkih lahko naš osebni razvoj dobi močan zagon.
Duhovni pomen zimskega solsticija ima posebno globino, saj iz najgloblje teme počasi korakamo proti svetlobi. Od pradavnih časov je bil čas solsticijev in enakonočij čas globokega duhovnega pomena in sprememb.
Zimski in letni solsticij ter enakonočji predstavljata cikle narave in Zemlje. Zimski solsticij in njegova čarobna moč sta najboljši čas in priložnost za notranje in zunanje spremembe prek ozaveščanja in jasnih odločitev. Za nove načrte, analizo doseženega, meditacijo in ustvarjanje tistih ciljev oziroma sprememb, ki nam lahko izboljšajo kakovost življenja. Zimski solsticij odpira najgloblje energije novega rojstva. Izkoristite ga sebi v prid, da se dvignete, kar se da visoko.

ČAŠČENJE SONCA

Enaindvajseti december označuje konec upadajočega cikla Sonca. Dan, ko je najdaljša noč v letu in najkrajši dan. Zimski solsticij ali zimski sončni obrat predstavlja v vseh duhovnih tradicijah čaščenje vrnitve Sonca, svetlobe in ciklusa zunanje ter notranje rasti. Dnevi bodo postali daljši in svetlejši, sonce pa vse toplejše. To je dan, trenutek, ko se zavemo pomena svetlobe, toplote, pozitivnih misli in je hkrati dvojno praznovanje, praznovanje svetlobe in teme, ki je tudi del narave in njenega ritma ter pomemben del celote. Je dogodek in praznik, ko se sonce ne potopi v »podzemlje«, ampak začne počasi vstajati, ko svetloba premaga temo in življenje premaga smrt. Vsi narodi so v tem času kurili kresove in prižigali luči, da bi soncu pomagali na njegovi poti od smrti k ponovnemu rojstvu.

MOČNE ENERGIJE

To je čas, ko se odprejo energetska vrata in se kanalizirajo močne energije. Na večer zimskega solsticija se povežemo z notranjo modrostjo, v globino sebe. Narava se v času zime umiri in mi z njo. Na ta dan imamo najboljše možnosti, da stopimo v stik z resničnim delom sebe. Prav tako nas na ta dan energije vesolja podprejo za opuščanje vsega, česar ne želimo več v življenju, ter za postavitev trdnih temeljev tistega, kar želite, da pride v vaše življenje v naslednjem letu. Staro leto umira in skozi zavestno namero ter z opuščanjem vsega, kar nam ne služi več, si pripravimo pot za novo rojstvo, se odpremo novim stvarem.
To je dan, ko se vprašamo, kaj si resnično želimo, kaj želimo negovati, kaj na novo ustvariti, katero energijo želimo pritegniti v nov cikel leta. Čas za delovanje še ni napočil. V mirovanju iščemo spremembe, ki bi jih lahko naredili v svojem življenju, stvari, ki bodo prinesle nekaj dobrega. Zavedati se tistih vidikov, ki so nas zadrževali v preteklosti, in se odločiti, da jih pustimo za seboj. Sidramo energije, da se udejanji vse tisto, kar si želite v prihajajočem letu. Čas ob zimskem solsticiju lahko uporabimo za aktivacijo jasne namere. Da se bo prižgala ljubezen v srcu in omogočila rojstvo pozitivnih ljubečih rešitev za nas same in za svet. Ko se odločimo za ljubeče rešitve na osebni ravni in na ravni vsega sveta, se odprejo vrata za pozitivne spremembe in zdravljenje.

OPUŠČANJE STAREGA

In kaj narediti ob zimskem solsticiju z vso mogočno energijo?

Sonce se bo iz znamenja ognja premaknilo v znak zemlje, zato bomo svoje namene in pozornost preusmerili iz širitve v ozemljitev. Ta čas je torej začetek nečesa novega, čas, ko moramo izpustiti vse staro, vse, kar nas obremenjuje in za nas ne živi, pa naj bodo to stvari, prepričanja, bolečine, napake, dolgovi. Seznam je morda neskončno dolg, toda edino pomembno je, da se prepustimo in naredimo prostor za nekaj novega.

Težko je doseči ali uresničiti novo, če se oklepamo starega. Ta dan obljublja novo rast in oživitev duše, kar pomeni, da vam ni treba storiti veliko, vendar poslušajte in pustite, da nove ideje pridejo v zavest. Prevetrite svoje misli tako, da počasi in globoko dihate ter si samo dovolite začutiti in prisluhniti srcu, kaj vam sporoča, kaj je tisto, kar bi vas izpolnilo in osrečilo v prihodnjem letu. Zapišite si vse, kar se vam zdi primerno, saj je to lahko uporabna ideja, da uresničite svoje sanje! Vsekakor prihajajo daljši dnevi z več sonca, zato novo energijo uporabite za nov začetek.

LETOŠNJA POSEBNOST

V letu 2022 je od planetov v času solsticija najdejavnejši Jupiter, ki se je pravkar premaknil v ovna, kjer bo večji del leta 2023. Jupiter je znan kot planet širitve in obilja ter ima sposobnost povečati čarobne energije solsticija, ki jih doživljamo. Poudarek Prelomni dan, 21. december, je našim prednikom pomenil naravno in edino novo leto.