Televizija

Lovca na nadnaravno

V. Č.
4. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavljamo brata Winchester iz ZF-serije Nadnaravno (Supernatural) in skupaj s TV3 delimo simpatične nagrade.

Ko smo že obupali nad tem, da bomo Nadnaravno, serijo o dveh bratih, ki se spopadata z nadnaravnimi silami, kdaj videli tudi pri nas, so jo pri TV3 vendarle uvrstili na spored. Po prvi in drugi sezoni prihaja tudi tretja sezona!

 

Brata Dean in Sam Winchester sta v rani mladosti izgubila mamo v srhljivih okoliščinah, njun oče John pa je posvetil svoje življenje lovu na rumenookega demona, ki je zakrivil smrt njegove žene. Sinova je s trdo roko vzgojil v vojaka, lovca na nadnaravne sile; medtem ko je starejši Dean z odprtimi rokami sprejel očetovo poslanstvo, je mlajši Sam odšel od doma, čim je mogel. A usoda je poskrbela za to, da sta po Johnovem izginotju brata ponovno združila moči v bitki z zlimi silami.


Avtor serije Eric Kripke, ki so ga že od malih nog fascinirale urbane legende, je idejo za Nadnaravno razvijal celih deset let, sprva v obliki filma. Zgodba se v slogu cestnega filma odvija v vrsti zaspanih ameriških mestec, v katerih na prebivalce za vsakim vogalom prežijo temačne sile, glavna junaka pa je Kripke poimenoval Sam in Dean ter se s tem poklonil slovitemu romanu Jacka Kerouaca, Na cesti. Sprva je bilo zamišljeno, da bi bili v središču pozornosti demoni in druge pošasti, brata Winchester pa bi predstavljala le povezavo med posameznimi zgodbami, vendar sta Kripke in izvršni producent Bob Singer že po nekaj epizodah opazila, da glavna igralca Jensen Ackles in Jared Padalecki izžarevata pristno bratovsko povezanost, to so dodobra izkoristili v poznejših sezonah. Prva sezona je tako zbirka precej nepovezanih zgodb, v katerih so obdelane znane urbane legende, kot so npr. morilec s kavljem namesto roke, duh ženske v belem in morilsko ptičje strašilo, nato so v ospredje stopili odnosi med bratoma Winchester in zgodba njunega očeta. Četrta in aktualna peta sezona sta posvečeni demonom, ki se pod vodstvom mogočne Lilith trudijo osvoboditi Satana, in angelom, ki skušajo preprečiti njene načrte.


Serija, ki jo snemajo v kanadskem Vancouvru in je leta 2005 doživela premiero v Ameriki, se ni po gledanosti nikoli prebila med najuspešnejše, vendar so zgodbe, v katerih je zaznati vpliv filmov, kot sta Poltergeist in Ring, s posrečeno mešanico srhljivih elementov, humorja in izvirne mitologije vendarle pritegnile spodobno število izredno zvestih gledalcev. A ker je v Ameriki gledanost odločilen faktor pri odločanju o usodi televizijskih serij, se je v premoru med tretjo in četrto sezono precej glasno govorilo, da bodo Nadnaravno prenehali snemati. Kritiki Nadnaravno pogosto označujejo kot eno najbolje varovanih skrivnosti na televiziji in jo uvrščajo v kategorijo serij, ki so kvalitetno narejene in vredne ogleda, vendar gredo iz neznanih razlogov mimo večine gledalcev neopažene; tipičen primer takšne malo gledane, vendar med kritiki opevane serije je Izganjalka vampirjev. Medtem ko se kvaliteta večine serij z leti slabša, velja za Nadnaravno ravno nasprotno; tretja in četrta sezona se odlikujeta po povezani zgodbi in poglobljeni karakterizaciji glavnih junakov, poleg tega je že na prvi pogled očitno, da so seriji v tistem času odobrili višji proračun. Morda je bila prav zaradi tega Nadnaravno med redkimi serijami, ki jim po dolgem premoru, do katerega je lani prišlo zaradi stavke scenaristov, število gledalcev ni upadlo.

 

Sodeluj v nagradni igri TV3 in revije STOP!