One/oni

Čas je za Evrovizijo

Stop
12. 5. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V torek 12. maja se bo s prvim polfinalnim večerom v Olympiyski Indoor Areni v Moskvi začel že 54. izbor za pesem Evrovizije.

V torek 12. maja se bo s prvim polfinalnim večerom v Olympiyski Indoor Areni v Moskvi   začel že 54. izbor za pesem Evrovizije. Slovenski predstavniki Quartissimo z Martino se bodo na odru predstavili na drugem polfinalnem večeru, ki bo v četrtek, 14. maja. 10 najboljših iz vsakega polfinala ter peterica že uvrščenih v finale se bo za naslov najboljše pesmi stare celine pomerila v soboto 16. maja ob 21. uri po slovenskem času.

 

Nov sistem glasovanja

 

Letos bodo na Evroviziji v veljavo spet stopili glasovi žirije. Organizatorji so tako želeli preprečiti vpliv t.i. sosedskega podeljevanja glasov. V polfinalu bo glasovanje potekalo po že uveljavljenem sistemu televotinga. V finale se bo uvrstilo najboljših 9 držav po glasovih televotinga in najbolje uvrščena država po glasovih strokovne žirije, ki se ni uspela uvrstiti v finale po glasovih gledalcev.

 

Kdo so favoriti?

 

Stavnice letos najvišje uvrščajo norveškega predstavnika Aleksandra Rybaka, sicer rojenega v Minsku. Komaj 23-letni glasbeni virtuoz je sam napisal skladbo Fairytale, ki je na norveškem nacionalnem izboru dosegla rekordno število glasov. Poleg Norveške na stavnicah visoko kotirajo še Grčija, Ukrajina in Turčija. Kot zanimivost: za Grčijo bo letos nastopal Sakis Rouvas, ki je leta 2004 osvojil 3. mesto s poskočno skladbo Shake It. Tudi letos je izbral podobno taktiko in bo občinstvo (ter žirijo) skušal prepričati s plesnimi ritmi in skladbo This Is Our Night.

 

Kaj pa Slovenija?

 

Po stavnicah sodeč zasedbi Quartissimo in pevki Martini ne kaže najbolje, saj se uvrščajo na samo dno nastopajočih. Na žalost naši virtuozi po pravilih tekmovanja ne bodo smeli nastopati v živo, saj se inštrumenti izvajajo v playbacku, v živo je samo vokal. Avtor skldbr Andrej Babič je sicer skušal prepričati vodstvo, da naj Quartissimu dovolijo igranje v živo, vendar je bila njegova prošnja zavrnjena. Upamo, da bodo s svojim šarmom in Martininim odličnim vokalom uspeli prepričati evrovizijsko občinstvo.