Intervjuji

Damjan Murko: Iskrena ljubezen ne temelji na rožah in kupovanju daril

Alesh Maatko
14. 2. 2024, 07.00
Deli članek:

Ob 10. obletnici poroke je svoji izbranki sam napisal besedilo pesmi Ne zaklepaj vrat za mano.

Tibor Golob
Maja in Damjan Murko sta lani praznovala že 15. obletnico poroke.

Damjan Murko o sebi pravi, da je ponosen oče in mož, ki svoje življenje posveča svoji družini, prijateljem in poslu. Na slovenski sceni je kot glasbena in medijska osebnost prisoten že od leta 2000. Leta 2001 je v samozaložbi izdal svojo prvo CD-ploščo Poleti lastovka, s prodajo katere je takrat dosegel srebrno naklado. Leta 2005 je luč sveta ugledal njegov drugi, znova zelo uspešen glasbeni projekt Srečen, ker sem moški. Zadnji glasbeni projekt je album z naslovom Eden in edini, ki je kot ponavadi naletel na pozitivne in negativne kritike. No, tokrat smo negativne zgodbe pustili ob strani ter z zgovornim Damjanom Murkom spregovorili tudi o prazniku zaljubljencev.

Kako praznujete valentinovo ter kakšne tradicije imate v povezavi s tem praznikom, če sploh?
No, če bi rekel, da se pri nas valentinovo na veliko praznuje, bi lagal. Če bi ženi prinesel šopek rož enkrat na leto, verjamem, da bi se malce zamislila nad nepozornim soprogom. (smeh) Letos bo sicer malo drugače, valentinovo bova preživela na Bledu ob večerji in razvajanju, ki si ga moja žena nedvomno zasluži.

Kaj menite, da je najpomembnejše sporočilo tega dne?
Da ljubezen v vseh oblikah zmeraj premaga vse. Premika gore, dviguje morje, ki ga še plima ne. Da moramo zmeraj v življenju ljubiti, samo tako lahko preživimo in upamo na boljši jutri. Verjamem v iskreno ljubezen.

Kako izbirate darila za valentinovo? Imate kakšno posebno tradicijo glede daril?
Kar tradicija, saj gre za pozornost. Nikoli pa nisem ignoriral valentinovega in nikoli nisem pozabil na to, da si nekdo, ki je ob meni in ima posebno mesto v mojem srcu, zasluži pozornost, s katerim dokažeš naklonjenost nekomu, ki je zate poseben.

Kako izrazite ljubezen in skrb svoji partnerki ob tem dnevu?
Saj ni prevelike razlike, kako se posvečam ženi in ji kažem svojo naklonjenost ta dan ali katerikoli drug dan v letu. Partner se mora zavedati, da je zmeraj ljubljen in zaželen.

Kaj menite o kritikah, da je valentinovo le komercialni praznik?
Večkrat se znajdemo v stresnih situacijah in sami sebi odvzemamo romantiko, ki nam je tako na dosegu roke. Ampak pomislite, da ste prevrteli čas nazaj in se znašli v tretjem stoletju. Temačno vzdušje, v katero je ljudstvo pahnil kruti cesar Klavdij II., resnično ni ustvarjalo možnosti za ljubezen. Za nekoga, ki pozna zgodovino valentinovega, to niti slučajno ni le komercialni praznik, saj so se naši predniki precej trudili in žrtvovali, da je ljubezen lahko javno priznana. Žal pa še zmeraj ne v vseh oblikah.

Tibor Golob
Šopek rdečih vrtnic je že pripravljen, pove Murko.

Kaj menite, kako pomembno je ohranjanje romantike in ljubezni skozi vse leto, ne le enkrat na leto?
To je skrajno in brezpogojno pomembno. Tudi če niste oseba, ki vsak dan partnerju na uho zašepeta magične besede ljubim te, imate na voljo veliko drugih načinov, da mu to vseeno pokažete. Iskrena ljubezen ne temelji na rožah in kupovanju daril, ampak se skriva v manjših stvareh. Na partnerja se lahko spomnite z majhnimi dejanji sleherni dan.

Imate kakšno najljubšo ljubezensko zgodbo ali anekdoto, ki jo radi delite ob tem?
Spomnim se, da sem pred leti za valentinovo ženo po sestanku hitel objeti s šopkom vrtnic. Ker je začelo rahlo deževati, sem hitel še toliko bolj, saj nisem hotel, da naju ulovi nevihta. Ko sem prišel do žene, se je že pošteno razbesnelo neurje. Ponosen sem ji predal šopek rož in ji povedal, da sem hitel zato, da ne bi bila mokra. Pogledala me je in mirno v smehu vprašala, kje je pa dežnik? Super, pozabil sem ga doma. (smeh) No, če ni ljubezen bolezen ...

Kaj bi svetovali ljudem, ki so morda sami ob tem prazniku?
Ljubezen se izraža v ogromno odtenkih. Ljubezen do otroka, staršev, narave, Boga ... Vsak na svetu ima nekoga. Na vsakega nekdo misli in vsi mislimo na koga. Moč misli dela čudeže.

Če se ne motim, ste pred leti napisali tudi skladbo na to temo? Nam lahko zaupate kaj več?
Ob deseti obletnici poroke sam sam napisal besedilo pesmi Ne zaklepaj vrat za mano. Gre za lepo razpeto balado, ki sem jo posnel za mojo ženo in je stilsko bil kar velik preobrat, saj me v takšni, romantični izvedbi ljudje niso bili vajeni. To sem naredil za svojo dušo in kot poklon najini zvezi.

Katero ljubezensko skladbo pa v tem času sami najraje poslušate, razen svoje? (smeh)
Ljubezen je v pesmih daleč najpogosteje uporabljana tematika, neodvisno od glasbene zvrsti. Sam prisegam na Elvisa Presleyja in pesem Always on My Mind.

Tibor Golob
Valentinovo bova preživela na Bledu ob večerji in razvajanju, ki si ga moja žena nedvomno zasluži, pravi Damjan Murko.

So pa pred dnevi vsi poslušali vašo »mrcino«, in to na povsem drug način, kajne?!
Že dolgo sem si pravzaprav želel slišati svoj mega hit Mrcina še v kakšni različici. Različni glasbeniki so jo že izvedli v narodnozabavni preobleki, v akustični, sam sem si jo morda predstavljal kdaj tudi v operni izvedbi in to tudi dočakal. Lado Bizovičar z odličnimi tenorji je v areni Stožice pripravil spektakel, ki si ga bodo gledalci tudi zaradi priredbe moje pesmi Mrcina v simfonični in operni izvedbi vrhunskih glasbenikov zagotovo zapomnili za zmeraj. Moj poklon za izvirnost, izvedbo in pogum.

Torej je Lado zaradi vas napolnil Stožice? (smeh)
A ste le dojeli? (smeh) Zagotovo so vse točke pripomogle k temu, da so bile Stožice polne. Tudi moja Mrcina!

Kako vam je sicer ljuba »slovenska muska«?
Slovenska glasba je sestavni del zahodnoevropske glasbene kulture. Našega dednega zapisa. Ponosen sem na to, da lahko izvajam slovensko glasbo. Slovenska beseda je lepa in pomembno je, da se tega zavedamo vsi. Lahko bi rekel iz grla do srca.

Kako ljuba pa je vaša »muska« Slovencem?
Če sklepam po svojih nastopih, po popularnosti, po tem, koliko ljudi si prepeva moje skladbe, po večmilijonskih ogledih pesmi na YouTubu, lahko brez lažne skromnosti povem, da sem že leta tudi s svojo glasbo zapisan v zavest slehernega Slovenca.