Intervjuji

Matija Vastl: Kako bi bilo, če bi se v nekem trenutku odločil drugače?

Alesh Maatko
7. 1. 2024, 08.00
Posodobljeno: 7. 1. 2024, 11.26
Deli članek:

Televizija Slovenija je po letu 2018 postala vodilni slovenski producent kakovostnih dramskih nadaljevank.

Ana Črešnar
Nanizanka je urbana in vizualno sugestivna, režijski pristop je sodoben in izviren in zasleduje usmeritev javne televizije, da z zgodbami odpira teme, ki zadevajo našo sedanjost in prihodnost in lahko sleherniku vlivajo pogum, da aktivno deluje pri ustvarjanju boljše prihodnosti.

Igrani program Televizije Slovenija je maja lani začel snemanje druge sezone petdelne, večplastne in intrigantne nanizanke z naslovom Življenja Tomaža Kajzerja. V njej se nam glavni junak v izvedbi igralca Matija Vastla vsakokrat predstavi v novem življenju. Že prva sezona izpred desetih let je pomenila kakovostni preskok v takratni produkciji televizijskih nadaljevank in nanizank.

V drugi sezoni, ki na nacionalno televizijo prihaja že 7. januarja 2024, pa spoznamo Kajzerja kot koreografa, politika, kriminalista – specialista za poligraf, nepremičninskega posrednika in duhovnika. V posameznih epizodah se ukvarjajo s temeljnimi človeškimi dilemami, in sicer ali je umor v določenih okoliščinah lahko pravičen, ali se res zavedamo, kaj vse smo pripravljeni narediti za doseganje ciljev, kaj sta skrb in idealizem in kaj paranoja, ali duhovniki lahko poznajo še kakšno močnejšo ljubezen, kot je ljubezen do Boga?

Ana Črešnar
Izvirna zgodba z močnim protagonistom ter s kritičnim vpogledom v družbeno dogajanje in v globino človeškega čustvovanja obeta kakovostno nanizanko, ki bo relevantno nagovarjala gledalsko publiko v Sloveniji in širše.

Življenja Tomaža Kajzerja je izvirna nanizanka, namenjena predvajanju v osrednjem programskem času. Glavni lik je Tomaž Kajzer, človek z istim imenom, ki ga igra isti igralec (Matija Vastl), vendar v vsaki epizodi živi popolnoma novo življenje.

Matija, če greva najprej deset let nazaj. Kaj vam je najbolj ostalo v spominu leta 2013?
Kar se dela tiče, vsekakor snemanje prve sezone serije Življenja Tomaža Kajzerja.

Kako je prišlo do vaše glavne oziroma unikatne vloge?
Poklicala me je Ivona Ljubičić, ki je takrat delala casting za serijo, in mi povedala za projekt, ki naj bi se snemal. Potem sem se dobil s Petrom Bratušo in stvari so stekle. Scenarij je bil odličen, vloga mikavna, čas poleti, ko je dela v teatru manj ....

Če se ne motim, ste se nam takrat predstavili v šestih delih, vsakokrat v novem življenju?
Res je. Bil sem finančni svetovalec, izterjevalec dolgov, kreativni direktor, kuhar/chef, učitelj golfa in odvetnik.

Če vaš lik v vsaki epizodi živi popolnoma novo življenje, kakšno življenje živi pa Matija?
Matija, se mi zdi, poskuša združiti več vlog in življenj v eno samo življenje. Tako kot verjetno vsi. Verjetno pa lahko živim različna življenja še bolj intenzivno, ker sem igralec.

Ana Črešnar
»V posameznih epizodah se ukvarjamo s temeljnimi človeškimi dilemami.«

Kateri del so si gledalci najbolj zapomnili?
Težko ocenim, vsako Kajzerjevo življenje je prinašalo nekaj presenetljivega. Verjetno bi gledalci to lažje odgovorili.

Kaj pa je teh deset let, če skočiva v današnji čas, počel Tomaž Kajzer in hkrati Matija Vastl?
Tomaž Kajzer se je boril za svoja življenja. Kot vem, si je Peter Bratuša vsa ta leta prizadeval za novo sezono in veseli me, da mu je na koncu uspelo. Matija Vastl pa je živel različne vloge v številnih predstavah, Tri sestre, Človek, ki je gledal svet, Butnskala, Še ni naslova, Sedem vprašanj o sreči, Umetnost je omara, TV mreža ...

Se pa, kakor slišim, veselite vsakega od Kajzerjevih novih življenj, ki jih bomo spremljali kaj kmalu na TV Slovenija ...
Res je. 7. januarja prihaja na spored druga sezona in spet bomo spremljali zelo zanimiva življenja Tomaža Kajzerja. Živel bo kot koreograf, politik, kriminalist – specialist za poligraf, nepremičninski posrednik in duhovnik. Zanimivo je preigravati možnosti, kako bi bilo, če bi se v nekem trenutku odločil drugače in zaživel drugače.

Kaj je bil za vas kot igralca največji izziv na snemanju nadaljevanke?
Biti isti pa vseeno drugačen.

Ana Črešnar
Igralski zasedbi z Matijo Vastlom, Katarino Čas in Primožem Pirnatom iz prve sezone, se v novi sezoni pridružijo še znana slovenska igralska imena

Nam lahko zaupate kaj več o novih epizodah?
V posameznih epizodah se ukvarjamo s temeljnimi človeškimi dilemami: kaj je ljubezen, ali je umor lahko pravičen, ali res vemo, kaj vse smo pripravljeni narediti za doseganje ciljev, kaj je skrb in idealizem in kaj je paranoja ter ali se posameznik lahko dvigne nad povprečje, ne da bi nanj zgrmel plaz nevoščljivosti in zahrbtnosti?

Kdo je sploh Tomaž Kajzer? Kako ga doživljate vi?
V vsaki epizodi je nekdo drug, čeprav ima isto ime, isto podobo, vendar živi povsem drugo življenje. Kar vse skupaj povezuje, je to, da Tomaž Kajzer vse, kar počne, opravlja najboljše, kot zna, strastno in predano, si visoko postavlja cilje in je zanje pripravljen narediti vse. To so bila izhodišča, da sem se lahko vživel v vsako od življenj in preizkusil, kaj bi bilo, če bi ... Saj verjetno se vsi kdaj vprašamo, kaj bi se zgodilo z nami, če bi v nekih trenutkih našega življenja sprejeli drugačne odločitve. Lahko gre za zelo banalne stvari, ampak morda bi nas pripeljale do drugih ljudi in drugačnega življenja.

Kaj vse pa nam boste zaigrali na gledaliških odrih v letu 2024?
Trenutno sem ravno po premieri predstave Argonavti v Slovenskem mladinskem gledališču. V 2024 me pa čaka še študij Ivane Klavniške in študij predstav za EPK Nova Gorica z režiserjem Tomijem Janežičem.

Ana Črešnar
Druga sezona ima pet epizod, nanizanka bo premierno predvajana v nedeljo, 7. januarja 2024, ob 20. uri na TV SLO 1.