Intervjuji

Ana Tavčar: Kolikor mi je znano, vsekakor ostajam v Dobro jutro

Alesh Maatko
30. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Priljubljena televizijska voditeljica je spregovorila tako o novoletnih zaobljubah kot tudi o negotovih časih na RTV Slovenija!

Niko Karo
Ana Tavčar v božičnem jutru, ki smo ga lahko na TV Slovenija 1 spremljali iz Postojnske jame.

V svetu televizije, kjer se prepletajo različni svetovi in se razpirajo številne zgodbe, nas ob ponedeljkih zjutraj v oddaji Dobro jutro s svojim šarmom, strokovnostjo in edinstvenim pristopom prebuja Ana Tavčar, ki nas je na božično jutro med drugim pozdravila iz Postojnske jame, na silvestrovo pa bo skupaj z gledalci, številnimi glasbeniki in televizijskimi kolegi nazdravila novemu letu.

Kako preživljate praznično obdobje?
Zelo delavno, hkrati zelo v sebi, zelo srečno in drugačno. Za menoj je posebna božična oddaja Božično jutro s prelepo kuliso v veličastni dvorani med kapniki Postojnske jame. Edinstvena izkušnja. Pred menoj pa skupaj s kolegi najdaljše silvestrovanje pri nas: oddaja Srečno 2024! v dvorani Tabor v Mariboru. Prisegamo na najboljšo muziko in najboljše vzdušje, ki gre po zaslugi Štajercev, res nepozabno. Tako da vabim, da odštevate z nami v novo leto!

Bi nam lahko zaupali najlepši spomin, ki ga imate na pretekla božična oziroma novoletna praznovanja?
Enkrat, ko je zunaj snežilo in sva s sinom šla na sprehod na božični večer in sva gledala v okna hiš, kako praznujejo božič in se zbirajo ob mizah. In se zavedala, da tudi naju čaka topel dom.

V tem času ne gre brez daril ... Kako izbirate darila za svoje najbližje? Imate kakšno posebno tradicijo pri izmenjavi daril ter kdaj si jih izmenjujete?
Včasih smo odpirali darila pod jelko 1. januarja, zadnje čase smo to prestavili na 25. december zjutraj, najbrž zato, ker težko zdržimo. (smeh) Darila pa so … hm, normalna, zmerna, bi rekla, ampak osebna. Taka, da veš, da je nekdo (Božiček, pardon) mislil res nate in da te pozna.

Kaj je bilo najbolj smešno darilo, ki ste ga kdaj dali ali prejeli?
Uf, težko vprašanje … Naj pomislim … Mislim, da nikoli nisem dobila »smešnega« darila. Moram opomniti Božička, da je pozabil na smisel za humor?

Osebni album
Novoletni čas je za Tavčarjev mističen čas, ne nazadnje pa je to čas, ko se delajo zaključki.

Kaj za vas pomeni novoletno vzdušje?
Zame je to vedno zelo mističen čas, čas zaključkov, na simbolični in duhovni ravni čas slovesa vsega starega in tistega, kar mi ne služi več, in pa čas pogleda naprej, čas upanja, optimizma, pričakovanja. Kot tisti prašič, ki so ga jedli včasih za novo leto, ker so rekli, da ima rilec naprej, zato je za novo leto, za martinovo pa gos, ker ko hodi, s kremplji praska nazaj in pušča za sabo preteklost. (To mi je povedal dr. Bogataj v božičnem jutru.) No, to je zame novoletno vzdušje. Prašiček in goska. (smeh)

Vem pa, da je bilo prav posebno vzdušje na snemanju novoletne oddaje Srečno 2024! v Mariboru, katere del ste bili tudi vi?!
To je bila nepozabna izkušnja, že čakam, da jo z nami doživi vsa Slovenija na silvestrski večer na našem prvem. Lepo je bilo klepetati in se smejati s kolegi v garderobi; čutiti tremo pred 3000 gledalci v nabito polni dvorani; plesati in peti na ves glas; odštevati zadnje sekunde in – posebej ganljivo – skupaj z legendarnim Alfijem peti Silvestrski poljub s šampanjcem v rokah. Videti in slišati stoječe ovacije. Nepozabno.

Ko že govoriva o naši nacionalni televiziji, ki je polna negotovosti ... ostajate v Dobro jutro?
Te negotovosti jaz ne čutim, se mi zdi, da je to bolj stanje kolektivnega duha. Kolikor mi je znano, vsekakor ostajam v Dobro jutro. Drugače pa, veste, kako pravijo: Edina stalnica v življenju so spremembe. In jaz se sprememb veselim. Tudi če se včasih zdijo zastrašujoče, se vedno izkaže, da so bile na dolgi rok dobre. Pomembne. Potrebne.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Ana na snemanju oddaje Srečno 2024!, ki bo na sporedu 31. decembra, s pričetkom ob 21. uri na TV SLO 1.

Kakšni pa so vaši načrti za silvestrovo? Kje zadnja leta radi dočakate novo leto?
Doma. Zadnja leta, prav že nekaj let zapovrstjo sem doma, gledam vse možne silvestrske programe (tuje in našega) in se imam fino. Se spomnim, da sem včasih zmrzovala v prestolnicah, pa gostila družinske prijatelje ali pa bila jaz v gosteh pri njih, in vse to je bilo super zabavno, ampak moja puščavniška dušica je prav srečna, ko je v miru na toplem. (smeh)

Imate morda v tem času kakšno posebno novoletno jed ali pijačo, ki jo radi delite s prijatelji in družino?
Kot Primorci imamo na mizi vedno panetone, več njih, ker jih jemo že pred prazniki in med prazniki in tudi še malo januarja. Še dobro, da imajo Italijani res ogromno izbire, tako da okusov ne manjka. Drugače pa imam letos v načrtu speči »yule log«, poznate? To je sladica, pri nas se ji menda reče božično deblo, posnema pravo deblo, ki se ga po starem poganskem izročilu okrasi in zakuri na zimski solsticij (mimogrede, te obrede obožujem!) za srečo in svetlobo.

Osebni album
Ana Tavčar

Kakšne so vaše zaobljube za prihajajoče leto? Imate kakšne posebne cilje ali projekte?
Nimam zaobljub, sem načeloma »trmasta« v tem smislu, da če nekaj začnem, čutim močno notranjo motivacijo, da to tudi nadaljujem in zaključim. In mislim, da z zaobljubami opravim sproti, že med letom. Imam pa nežne male želje, tiste srčne. Zanje vem samo jaz.

Ali imate kakšen najljubši novoletni citat ali modro misel, ki vas v tem času navdihuje z optimizmom?
Imam! Prebrala sem ga slučajno na spletu in ne vem avtorja. Pravi pa: »Vsako leto si zaobljubiš, da boš spremenil sebe. Letos si zaobljubi, da boš ti.« Ali pa Buda, ki je rekel: »Ne glede, kako je težka preteklost, vedno lahko začneš znova.« Ali pa še ena super dobra: »Slaba novica je, da čas beži. Dobra novica je, da si ti pilot.« (smeh)

In za konec še, kaj bi si želeli za novoletno darilo, če bi se vam tako izpolnila katerakoli želja?
To pa je moja novoletna skrivnost.