Intervjuji

Na sveti večer bo šla tudi letos z družino k polnočnici

Teja Pelko
24. 12. 2023, 11.39
Posodobljeno: 24. 12. 2023, 11.43
Deli članek:

Otroci in brat postavijo smrečico, ženski del pa poskrbi za večerjo in drugo okrasje v hiši in zunaj nje.

Osebni album
Ani komaj čaka na praznike, da si malo odpočije in užije praznično idilo, ki jo ujeli na videu za pesem Moj božični hit, še zares.

Pevka Ani Frece Križanič je s svojo zasedbo Hotel za srečo že tako bogato zbirko božičnih pesmi oplemenitila še z njihovo avtorsko skladbo. Ta nosi naslov Moj božični hit, govori pa o ljubezni, ki moškega in žensko zadene nekje okrog božiča in še vedno traja od božiča do božiča.

Kaj se pri vas doma vrti na ta praznik?
Letos se bo zagotovo vrtela naša najnovejša skladba Moj božični hit. Ker smo zanjo posneli čudovit video, v katerem so moja družina, bratova družina ter otroka kitarista, bomo najbrž večkrat na ekranu zavrteli tudi tega, saj se bosta hči in nečakinja verjetno radi pogledali. Sicer pa radi poslušamo večne klasike. Božične v izvedbi Franka Sinatre in podobnih jazz in popularnih pevcev tistega časa, kar tudi sicer rada poslušam. Ker smo glasbena družina, radi tudi sami pojemo. Predvsem slovenske pesmi.

Kdaj okrasite dom in postavite smrečico?
V moji družini je tako, da sta hčerki še tako majhni, da bo verjetno letos prvi božič, ko bosta že tudi sami bolj razumeli vse to dogajanje. Starejša Miša je predprejšnji teden dopolnila tri leta, najmlajša Beti pa bo februarja dve. Prvo leto smrečice pri nas v stanovanju sploh nismo imeli, lani pa je zaradi nadobudnih punc večkrat padla po tleh. Letos upam, da jo bomo postavili skupaj. Božične praznike večji del preživimo pri mojih starših, kjer je doma vse moje sorodstvo, zato se posvetimo postavljanju smrečice in jaslic kar tam. Tudi obdarujemo se tam. Pod veliko smreko je dovolj prostora za vse, pa tudi več nas je, lepše in zabavneje je. Razdelimo si delo. Otroci in brat postavijo smrečico, ženski del poskrbi za večerjo in drugo okrasje v hiši in zunaj nje. Moj ata pa ponavadi pripelje smreko.

Kako pa preživite božični večer in naslednji dan?
Pri nas gremo k polnočni maši že ob 21. uri; to mi zelo ustreza, saj je potem še ves večer pred nami. Ker sem organistka, seveda igram, vsi moji sorodniki pa pojejo. Božične pesmi imajo vsaj zame poseben čar in k polnočnim mašam prav zaradi glasbe rada hodim že od malega. Po polnočnicah se družimo pozno v noč, pijemo kuhano vino in čaj ter se mastimo z doma narejeno potico. Ponavadi gremo k stričevi družini in smo vsi skupaj tam, kjer tudi prepevamo božične pesmi. Včasih ujamemo Božička, ki nastavlja darila, ja, čisto zares. Potem pa gremo spat in naslednji dan je namenjen druženju v krogu družine. Ob kaminu, zopet dobri večerji, ki jo zadnja leta pripravljamo skupaj s svakinjo Anjo in mojo mami, ki je izvrstna kuharica.

Osebni album
Pevka vsem želi, da bi našli 'svoj hit', nekoga, ki bo stalnica od božiča do božiča, ker si vsi zaslužimo ljubezen in toplino sočloveka.

Kako pa je bilo s tem, ko ste bili otrok?
Ko sem bila majhna, smo smreko postavljali zadnji večer. Vedno se je mudilo, smrečice ati ni prinesel pravi čas, če pa že, ni bila dovolj lepa za mamin okus. Vedno je bilo kaj. Mami in ati sta se tako ves čas kregala, z bratom pa nisva mogla razumeti, zakaj je vsako leto isto. Ob tem sva se sicer zabavala, a sva si vseeno želela, da bi bilo malo miru glede tega. Zdaj storimo to kakšen dan prej in se na sveti večer raje posvečamo zadnjim detajlom in večerji ter smo v miru. Dolgo smo potrebovali, a smo se le naučili. (smeh) Ko smo osvojili to lekcijo, pa so se pojavili novi izzivi, zdaj so to majhni otroci, ki spet onemogočajo mir in spokoj. (smeh)

Kako radodaren pa je pri vas Božiček?
Kakor se mu zazdi. Ne pretirava. Pri nas imamo že Miklavža, obe s hčerko praznujeva decembra, tako da je druženj in daril že avtomatsko dovolj, in sama sem zagovornica tega, da je več manj. Ena kvalitetna stvar, lahko tudi zelo praktična malenkost, ki si je sam morda ne bi privoščil. Hči si letos želi kocke, mama knjigo, ata si nikoli ničesar ne želi, mož si želi kapo, jaz pa sem svoje darilo že dobila. To je moja pesem. Res. Ker ta video, ki smo ga ustvarili skupaj z mojimi najljubšimi, je nekaj tako lepega in pristnega. Več od tega je samo še to, da to zgodbo iz videa tudi živimo. To je vse, kar si želim. Žal na videu manjka najmlajša, saj je ravno prebolevala norice.

Osebni album
Zasedba Ani Frece & Hotel za srečo je svoje poslušalce letos obdarila z božično pesmijo Moj božični hit, vsi pa so zelo veseli, da so jo ti že vzeli za svojo.

Kako, kje in s kom pa boste letos silvestrovali?
Po pravici povedano še sploh ne vem. Najbrž bomo zopet pri mojih doma, da lahko gredo otroci prej spat, mi pa še malo posedimo ob dobrotah za mizo. Za božič in silvestrovo naredim domač tatarski biftek, to je že dlje časa v moji domeni. Klasičnega iz domače govedine in vegansko različico. Odpremo penino in pogledamo kakšen film. Dan pred tem imam še nastop s Hotelom za srečo, na silvestrovo pa sem zelo rada s svojimi, tako bo tudi letos. Včasih gremo do kakšnega našega soseda sorodnika. Se spontano podružimo in zame je to najlepši vstop v naslednje leto.

Kakšno je bilo sicer to leto za vas?
Leto je bilo zelo zahtevno, ker se je v pomladnih mesecih končala moja druga porodniška oziroma starševski dopust. Ugotovila sem, da se ne da več početi vsega. Potrebovala sem nekaj časa, da sem na novo postavila svoje prioritete, razmislila in premlela, kaj si želim, kaj zmorem, in potem to vključila v svoje življenje. Marsikaj sem opustila oziroma preložila na kdaj drugič. Veliko lepega se je zgodilo tako na ustvarjalnem področju kot tudi v krogu družine. Še bolj sem se začela zavedati, da mi je čas zase in za družino na prvem mestu in da si bo družinsko življenje podajalo roko z ustvarjalnim življenjem. Prijetno presenečenje je bila uvrstitev in nastop julija na festivalu Melodije morja in sonca, kjer smo s Hotelom za srečo predstavili skladbo Razvajenka. Poletje smo preživeli na različnih koncertnih odrih po Sloveniji, šli v studio in posneli oziroma napisali že nekaj novih skladb, ki bodo prinesle nov album. Za konec leta pa še božična pesem - tako lahko rečem, da sem več kot zadovoljna