Intervjuji

Bernarda Žarn: Verjamem, da mora božič vsakdo najprej poiskati v svojem srcu

Alesh Maatko
21. 12. 2023, 08.00
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 10.27
Deli članek:

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Voditeljica Božične noči na TV Slovenija, Bernarda Žarn

V božičnem času bo program na TV Slovenija izjemno prazničen, iskriv ter razigran. Med drugim bo tu Božična noč z Bernardo Žarn, ki se bo zgodila v nedeljo, 24. decembra, zvečer. Praznični večer bodo gledalcem z iskrenimi pogovori v studiu ter dobro glasbo s Kongresnega trga v Ljubljani popestrili številni gosti.

Kje in kako boste preživeli letošnji božič?
V družbi navdihujočih gostov bom ter gledalk in gledalcev Božične noči na TV Slovenija. Z urednikom Aleksandrom Radičem, režiserko Tino Novak in vso ekipo želimo ustvariti oddajo za najširši krog gledalcev, verne in neverne, tiste z družinami, prijatelji in tudi tiste, ki bodo v družbi sami s sabo, tudi ta družba zna biti prav fina.

Koga vse ste povabili v goste?
Ker je za nami leto hudih preizkušenj, smo povabili spoštovanega poveljnika Civilne zaščite gospoda Srečka Šestana in njegovo čudovito soprogo gospo Nevenko. Raiven, ki nas bo drugo leto zastopala na Pesmi Evrovizije, nas bo obiskala skupaj z babico Nevenko. Vlasta Nussdorfer je letos izdala štiri knjige in v njih nas opogumlja in krepi moči srca. Duhovnik Martin Golob vselej prinese veselje, gotovo pa nas obišče še kakšen gost presenečenja. Z nami bodo znani in priznani pevke in pevci: Helena Blagne, Oto Pestner in Saša Lešnjek, Raiven, Lea Sirk, trio Vivere, Nino Ošlak, Ditka, Žan Hauptman in Lara Oset. Ker letos mineva 800 let, odkar je Frančišek Asiški postavil prve jaslice, bomo obiskali tudi Muzej jaslic na Brezjah.

Kaj vam sicer pomeni božič?
Obožujem božič. Izhajajoč iz krščanskega izročila nam sporoča, da se lahko tudi iz »štal« naših življenj vselej porodi kaj čudežno lepega. Rada verjamem in zaupam malim in velikim čudežnostim življenja. Najljubši spomini pa so povezani s srčno Bližino in Toplino.

Kako pa se pripravljate na praznike?
Zdi se mi pomembno, da vsakdo prispeva k prazničnemu razpoloženju in vzdušju. Vem, morda zveni malo cukreno, a res verjamem, da mora božič vsakdo najprej poiskati v svojem srcu.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Voditeljica Božične noči na TV Slovenija, Bernarda Žarn

Del vsega je tudi praznična podoba. Ali imate kakšne božične okraske oziroma dekoracije, ki so vam še posebej ljube?
Božičnega okrasja ni nikoli preveč, naj se vse čim bolj sveti in blešči. Še posebej ljubi so mi tisti kosi dekoracije, ki s seboj nosijo zgodbe: spomini s potovanj, pozornosti ljubih ljudi in nostalgični pomežiki iz otroštva.

Kaj pa najljubši božični filmi in pesmi? Saj veste, tega je v tem času res veliko ...
Dobro mi denejo. Lepo se je ob filmih spomniti, da je vredno verjeti v srečne konce. Težko izberem, a če moram, naj bo klasika It is a wonderful life – Čudovito življenje. Film Love, Actually – Pravzaprav ljubezen pa izberem zaradi uvodnega monologa z vzpodbudo, naj se, ko se nam zdi, da je na svetu polno sovraštva, spomnimo ljudi, ki čakajo svoje ljubljene na letališčih – in na ljubezen, ki je povsod. Pesmi mi je tudi ogromno všeč, ravno zdajle mi je v misli priplesala Feliz Navidad, ki mi s svojo razigranostjo vselej nariše nasmeh.

Ali imate kakšne posebne načrte oziroma želje za prihajajoče leto?
Sem v tako intenzivnih pripravah na božično oddajo, da na novo leto še ne utegnem misliti. Vsem nam želim, da bi bilo 2024 milo in prizanesljivo z vsemi nami.