Intervjuji

Anže Bašelj: Tudi to zimo pričakuje številne slovenske zmage in stopničke

Teja Pelko
26. 11. 2023, 11.04
Posodobljeno: 26. 11. 2023, 11.07
Deli članek:

Da je lahko spremljal uspehe prve generacije v samostojni Sloveniji, je šprical šolo.

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Anže bo v letošnji zimski sezoni razpet med vodenjem oddaje Zima je zakon in komentiranjem smučarskega teka in biatlona.

Športni navdušenci bodo lahko v zadnjih mesecih leta na TV Slovenija spremljali pestro športno dogajanje. Za prenose, povzetke, zgodbe, intervjuje in izjave slovenskih športnikov bo med drugimi skrbel tudi Anže Bašelj.

Kateri zimski šport gre vam najbolje od rok oziroma nog?
Sam sem bolj ljubitelj poletja, tako da se raje ukvarjam s poletnimi športi. Smučam zelo redko, zgolj štiri dni na leto, ko s prijatelji odidemo na skiopening na Kronplatz. Sem pa v zadnjih letih vzljubil tek na smučeh, sledita pa mi tudi hčerka Nika in sin Tim. Zimska Pokljuka je idealna za ta šport.

Katerega pa se v letošnji sezoni najbolj veselite po novinarski plati?
V letošnji zimski sezoni bom razpet med vodenjem oddaje Zima je zakon in komentiranjem smučarskega teka in biatlona. Biatlonci so letos edini s svetovnim prvenstvom (Nove mesto na Češkem), tako da bo to poleg slovenskih tekem v svetovnem pokalu (tukaj mislim na Planico in ostale tekme, ki bodo v Sloveniji) vrhunec zime.

Se glede pokrivanja letos obetajo kakšne novosti?
Že drugo leto zapored bomo zimske konce tedna obogatili z oddajo Zima je zakon. Oddaj bo 15, poleg mene pa jih bosta vodila še Sara Benkovič in Saša Jerković. Lani smo po nekaj letih znova obudili to oddajo in gledanost je bila zelo dobra. Slovenci imamo še vedno radi zimske športe in vse, kar se dogaja v teh športih, tako da so oddaje res vsebinsko bogate. Ne bomo pa pozabili niti na poletne športe, predstavljali bomo olimpijske kandidate za Pariz, in na nogomet.

Si upate napovedati tudi kakšne kolajne naših tekmovalcev in tekmovalk?
Kot vsako zimo lahko tudi v prihajajoči pričakujemo številne slovenske zmage in stopničke. Če samo pomislimo na skakalne uspehe, pa na vrnitev Ilke Štuhec in na izjemnega Žana Kranjca. Zanimivo bo videti tudi, kako se bo v svoji drugi biatlonski sezoni znašla Anamarija Lampič. V zimskih športih imamo res ogromno izjemnih športnikov in športnic, tako da se ni bati, da ne bi bili uspešni tudi letos. In to me veseli, saj si bodo naši gledalci lahko vsa tekmovanja ogledali na TV Slovenija.

Kako zelo pa vam srce utripa, kadar so na progi oziroma na vrsti naši tekmovalci in tekmovalke?
Z leti se je ta navijaški duh malce umiril, še vedno pa moram priznati, da na trenutke vse spremljam zelo čustveno. Vsekakor pa ni več tako kot nekoč, ko smo špricali šolo, da smo spremljali uspehe prve generacije v samostojni Sloveniji. Osebno se najbolj spomnim uspehov Jureta Koširja.

osebni arhiv
Bašlja je najbolj zeblo na zadnjih dveh olimpijskih igrah.

Ali z ekipo oziroma s tekmovalci tudi proslavite zmage?
Včasih je tudi kakšno skupno druženje s tekmovalci. Sam sem največkrat prisoten na biatlonskih tekmah in občasno nas povabijo na kakšno kosilo. Zvečer pa kakšnega žuranja ni, saj so vsi profesionalci in morajo razmišljati o naslednjih nastopih. Novinarji imamo tu vseeno nekaj več manevrskega prostora. (smeh)

Dostikrat tekme pokrivate tudi na terenu zunaj. Vas je kdaj na prizoriščih zelo zeblo?
Najbolj me je zeblo na zadnjih dvojih olimpijskih igrah. Tako v Južni Koreji kot v Pekingu. Na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem sem bil zunaj na -24 stopinjah Celzija. Čeprav imam raje poletje, pa mi mraz ni prišel do živega. Malce so nam zmrznile obrvi in trepalnice, težje je govoriti ob vklopih, drugače pa je kar šlo. Je pa težko tipkati brez rokavic, saj te prsti hitro ne ubogajo več. Si pa kdaj tudi po uro ali dve na mrazu, tako da so razmere res lahko ekstremne, še posebej če piha veter ali če tekme potekajo ponoči. V Južni Koreji so nam na primer organizatorji pomagali s posebnimi grelnimi blazinicami, ki si si jih prilepil na različne dele telesa.

Tekme potekajo tudi čez novoletne praznike. Boste letos doma ali boste delali?
Sam bom tokrat doma, tako da se veselim družinskega druženja s svojimi tremi otroki.

Kako pa otroci sprejemajo vašo pogosto odsotnost od doma?
Težko, ampak so se navadili. Res pa je, da sem potem, ko sem doma, veliko bolj prisoten, tako da nadoknadim vse zamujeno. In pozimi smo kljub mrazu veliko zunaj. Velikokrat odidemo na Pokljuko ali pa na Rakitno, kjer sem sam kot otrok preživljal najlepše zimske počitnice z bratom in bratranci. Tako na majhnem hribčku, kjer smo smučali, kot tudi na jezeru, kjer smo drsali in igrali hokej. Ko so bile zime pri nas res zime, s polno snega.

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Anže s sovoditeljema oddaje Zima je zakon Saro Benkovič in Sašo Jerkovićem.