Intervjuji

Gianni Rijavec: Želim, da melodije ostanejo

Alesh Maatko
13. 11. 2023, 07.45
Posodobljeno: 13. 11. 2023, 13.47
Deli članek:

Primorski glasbenik pred številnimi novimi izzivi!

Osebni album
Primorski glasbenik Gianni Rijavec v bleščeči koncertni obleki.

Letošnje poletje si bo priljubljeni primorski glasbenik Gianni Rijavec še kako zapomnil. Kako da ne, saj je bila njegova glasbena zgodba s pop-simfo stilom, ki je navduševala v številnih mestih, odmevna in lepo sprejeta, kar je lepa popotnica za nove izzive. Tu so že nove skladbe, pripravlja se nova koncertna obleka in za piko na i še spektakularen koncert, ki bo - tako pravi Gianni - nekaj posebnega in edinstvenega.

Po odmevnih poletnih koncertih menda že ustvarjate nove skladbe?!
Tako je. Poletje je bilo koncertno uspešno, veliko je bilo lepih koncertov po vsej Sloveniji, in sicer od Prekmurja do morja. Ljudje so lepo sprejeli moj koncertni pop-simfo stil, s katerim poskušam postaviti pop glasbo na neki višji nivo. Takšni koncerti so dokaz, da pop glasba ni samo za na veselice, da se jo posluša s kozarcem alkohola v roki, ampak tako, kot se spremlja koncert klasične glasbe. Sedaj je čas počitka, kar se tiče koncertov, delam pa na polno z ustvarjanjem novih sklad. Trenutno sem z mojo ekipo v studiu. Napisal sem nekaj novih skladb in upam, da bodo poslušalkam in poslušalcem všeč. Ostajam zvest mojemu pop-simfo stilu, melodioznemu ali melodičnemu popu z večglasnim zapomljivim refrenom.

Ko ste ravno omenili morje, koncert Sentimenti v Piranu je bil pa sploh odmeven ...
Ja, vsi koncerti so bili lepi in odmevni. Naj najprej omenim koncert v cerkvici sv. Helene v Gradišču pri Divači, koncert na splavu na Bledu s prekrasnim pogledom na otoček s cerkvico, pa koncert v občini Grad v Prekmurju in seveda koncert na Tartinijevem trgu v Piranu, ki je bil res veličasten. Trg je bil poln do zadnjega kotička, bilo je nekaj tisoč ljudi. Koncerte postavljamo v lepe ambiente, ki jih ima Slovenija res veliko, to so stari mestni trgi, vaški trgi, gradovi, grajska dvorišča, lepe dvorane, kulturni domovi in še bi lahko našteval. Slovenija je res lepa in veselim se novih koncertov.

Osebni album
Giannijev letošnji poletni koncert na Tartinijev trgu v Piranu je bil res veličasten.

Omenili ste nove skladbe ... bodo te pobožale vaše zvesto občinstvo?
Skladbe, ki jih ustvarjam, prihajajo iz srca, so del mene in moje duše. Upam, da jih bodo ljudje lepo sprejeli. Želim, da melodije ostanejo, da postanejo del naše pop kulture, del slovenstva, slovenske duše. Mislim, da to Slovenija nujno potrebuje, imamo namreč deficit melodičnega slovenskega popa, takšnega, ki bi ostal za vedno.

Če se ne motim, je pred vrati tudi zimska koncertna sezona. Kam vas bo zanesla pot?
Ko bom zaključil delo v studiu, prihajajo koncerti, takšni, kot ste jih omenili. Prihaja božični čas in novo leto. Trenutno smo še v fazi pogovarjanja in dogovarjanja za termine koncertov. Nekaj datumov je že fiksnih, recimo Gorenja vas, pa Markovci na Ptujskem polju, ostali pa bodo znani kaj kmalu.

Menda boste prav na teh odrih presenetili tudi s povsem novo koncertno obleko?
Kot je ljudem verjetno že znano, nastopam s posebno koncertno obleko. Za klasiko je obvezen smoking ali frak, za mojo pop-simfo glasbo pa posebna koncertna obleka, ki spominja na uniformo. Obleke oblikuje oziroma nariše moja žena Patricija, sešije pa mi jih odlična šivilja v Solkanu. Dovolite, da se tukaj obema zahvalim. Kot ste že sami omenili, bom kolekciji dosedanjih oblek dodal novo, ki bo kmalu narejena, kakšna bo, pa naj bo skrivnost.

Osebni album
Kot je ljudem verjetno že znano nastopam s posebno koncertno obleko, nam zaupa Rijavec.

Kaj pa v televizijske zgodbe, kot je vaša oddaja Na kavi z Giannijem, ste še vpeti?
Televizija je tudi moja strast, že veliko let. Gledalci v zadnjem času poznajo mojo oddajo Na kavi z Giannijem, ki jo pripravljam in vodim na televiziji TV3. Sedaj sem imel kratko pavzo glede snemanj, toda kmalu začnem novo serijo oddaj.

No, še nekaj se govori, in sicer, da se pripravljate na nekaj velikega ...?
Ja, res je. V bližnji prihodnosti bom imel velik koncert, ki bo res nekaj posebnega. Naj ostane lokacija in datum za zdaj še skrivnost. Povem naj, da bo to popolnoma samostojen koncert, torej moj z morda enim gostom. To bo res nekaj velikega ...

A še pred tem pride najlepši čas v letu. Imate že kakšne načrte?
Mislite »nori december«? (smeh) Kot sem že dejal, bom kar delal oziroma koncertiral … vsekakor pa si bova z ženo Patricijo privoščila tudi malo oddiha, sploh na božični večer.

Osebni album
S srčno izbranko Patricijo si po delovnih obveznostih rada privoščita tudi malo oddiha.