Intervjuji

Mejo jima postavljajo politiki sami

Teja Pelko
19. 10. 2023, 11.10
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 11.13
Deli članek:

V enaki meri se lotevata tako leve kot desne politične garniture ...

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Tilen in Alenka sta jubilejno 10. sezono z ekipo proslavila, kot se za takšno obletnico spodobi.

Voditelja oddaje Kaj dogaja Tilen Artač in Alenka Marinič nas vsako soboto zvečer na prvem programu Televizije Slovenija z zabavnim pregledom tedna seznanjata z najpomembnejšimi novicami s tujega in domačega političnega parketa. Vrhunska politična satira, presenetljive glasbene priredbe, odlične imitacije in zanimivi gostje gledalce navdušujejo že pet let, za kar ustvarjalci trdo delajo cel teden, se pa znajo tudi poveseliti.

Oddaja Kaj dogaja je stopila že v deseto sezono. Kako ste jubilej proslavili z ekipo?

Alenka: Jubilej smo proslavili pred začetkom sezone z izletom celotne ekipe v Brežice, kjer nas je kraljevsko razvajal Robert Petan. Dan smo začeli dopoldne z odhodom z ljubljanske železniške postaje, od koder smo se z vlakom odpravili do Brežic. Tam nas je Robi pričakal z aperitivom na postaji, obiskali smo grad v Brežicah, se ustavili pri njegovi mami na kavi, večer pa končali pri Robiju doma, kjer so nas pričakali za vsakega od nas posebej pripravljeni koktelji in seveda odlična večerja za protiutež. Res, super dan, kot se za takšno obletnico spodobi.

Tilen: Smo družba, ki se rada poveseli. To so tudi trenutki, ko se ekipa še bolj poveže in nastanejo zgodbe, ki se jim po tem še celo sezono smejimo.

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Tilen je tudi akademsko izobražen glasbenik. Kot violončelist je v času študija v Zagrebu igral v duetu z Luko Šulićem.

Ste torej z ekipo postali že neke vrste družina, se dosti družite tudi zunaj oddaje?


Alenka: Veliko smo skupaj že, ko delamo oddajo, in med nami so se zaradi tega v tem času spletle tudi prijateljske vezi. Vsi imamo zelo zasedene urnike, tako da za kakšna pogostejša srečanja nimamo časa. Se pa gotovo radi podružimo po snemanju oddaje v petek, če že ni več časa za druženje drugače.

Tilen: Moj odgovor je enak prejšnjemu. (smeh)

Koliko časa pa običajno pripravljate eno oddajo?

Alenka: Teden začnemo v ponedeljek, ko ima sestanek ekipa piscev. Na tem sestanku sva praviloma prisotna tudi s Tilnom. Potem se tja do torka zvečer pišejo skeči. V sredo in četrtek imamo terenska snemanja in snemanja rubrik. V petek pa snemamo oddajo, z Malo teraso in intervjujem vred. Tako da je teden med sezono kar polno obarvan s Kaj dogaja.

Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Alenka Marinič je diplomirana filozofinja in zgodovinarka ter neodvisna ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti, ki deluje na področju uličnega, klovnovskega in fizičnega gledališča

Koliko pa trepetate, da se zadnji dan ne zgodi kaj, kar bi vam porušilo predviden vsebinski koncept?

Alenka: Gotovo zelo skrbno spremljamo dogajanje in veliko je tudi predvidevanj, v kakšno smer bi se lahko obrnila kakšna notranja ali zunanja politična situacija. Včasih je zraven tudi malo strahu, da se ne bi kaj zaradi tega porušilo, priznam. Je pa ekipa piscev zelo fleksibilna in do sedaj se ji je še vedno uspelo prilagoditi novo nastalim situacijam, četudi je to pomenilo, da se je kdaj popravljal tekst tik pred snemanjem v petek.

Tilen: Nazadnje se je to zgodilo nedavno, ko smo snemali Malo teraso o bivši ministrici za javno upravo. Sredi snemanja glasbene točke smo namreč zasledili novico, da je odstopila. Snemanje smo morali za nekaj časa prekiniti, da smo spremenili tekst. No, toliko o vplivu politike na nastajanje oddaje Kaj dogaja.

Je na splošno pritisk zaradi visokih pričakovanj javnosti, ki ste jih sicer sami zgradili, po toliko letih večji ali vseeno manjši, saj že tudi bolj veste, kaj najbolj 'vžge' pri gledalcih?

Alenka: Pozitivni odzivi nam dajejo zaupanje, da kar delamo in kako delamo, pelje v pravo smer. V tem smislu bi rekla, da je pritisk manjši. Je pa na drugi strani res, da se pri našem delu ni dobro 'zasedeti', saj se stvari kmalu začnejo ponavljati. Zato vedno iščemo nove izzive – bodisi poglabljamo, kar že obstaja, ali pa razmišljamo, kaj spremeniti oziroma nadgraditi v prihodnosti.

Tilen: Pri gledalkah in gledalcih najbolj 'vžge', da se lotimo v enaki meri tako leve kot desne politične garniture. To ljudje od nas vedno znova pričakujejo in tudi cenijo. Če bomo obdržali to ravnovesje, se bomo obdržali tudi mi.

Adrijan Pregelj / RTV Slovenija
Voditelja z ekipo zelo skrbno spremljata dogajanje doma in po svetu.

Si z leti tudi več upate, skušate priti od tega, kje je meja?


Alenka: Sama zase lahko rečem, da si upam več, saj sem se skozi štiri sezone že bolj navadila televizije kot medija. Drugače pa smo kar striktni pri mejah – drug pri drugem preverjamo, ali se nam kaj zdi sporno ali preveč, in si že sami dajemo sproti neki odziv. Na koncu pa ima glavno besedo naša urednica Maša Kljun, ki ima zelo dober občutek, kaj je še v redu in kaj 'gre čez'.

Tilen: Mejo nam postavljajo politiki sami. Ja, res je, včasih gredo na našo srečo in na škodo državljank in državljanov predaleč. Jaz pa se jim za norosti v mislih vedno zahvalim, preden zvečer padem v sladek spanec.

Katera rubrika pa ima največji odziv?

Tilen: Največji odziv ima oddaja kot celota. Vsaka rubrika je po svoje posebna in vzbudi pozornost. Na Facebooku si ljudje najraje ogledajo skeče, v katerih realno stanje v družbi predstavimo nekoliko nadrealistično. Malce starejša publika in naši najmlajši zvesti gledalci pa si najraje ogledajo pevske točke na YouTubu. Glasbenih priredb v Mali terasi in z Robertovo Redno rubriko smo naredili že več kot 150.

Alenka: Gotovo je največja zvezda oddaje Mala terasa. V zadnjih dveh sezonah se je zelo dobro obnesla tudi politična telenovela Palomar. Nikakor pa ne gre pozabiti na Magistra Baltiča in njegovo Besedo tedna, ki vedno znova preseneti s svojo prisrčno ostrino.

V novi sezoni ostajate zvesti obstoječim rubrikam. Sta tudi v zasebnem življenju takšna, da ne spreminjata zadev, ki funkcionirajo?

Alenka: Uh, sama sem bolj nagnjena k spremembam, moram priznati. Sem morda drug ekstrem – včasih se moram opomniti, da stvari delujejo in da jih lahko pustim takšne, kot so.

Tilen: V privatnem življenju pravijo, da so pomembne malenkosti. Tiste male stvari človeka najbolj osrečijo. Te filozofije se držimo tudi pri ustvarjanju oddaje. Rubrike vsako sezono spremenimo toliko, kolikor menimo, da je potrebno. Ljudem damo vsako sezono nekaj novega, morda se sploh ne opazi, a oddaja zaradi tega živi.

Adrian Pregelj Rtv Slovenija
Z oddajo so se med ustvarjalci spletle tudi prijateljske vezi.

Kako zelo pa sta navezana na stvari? Se težko ločita od njih, čeprav niso več najlepše – recimo od oblačil, ki so še vedno 'dobra za doma', ali priljubljenih čevljev, ki so sicer že zelo ponošeni, a super uhojeni …?


Alenka: Sama se zelo težko ločim od stvari in vedno nekaj spravljam, češ da bom to uporabila za kakšno predstavo ali za kak svoj domači projekt. Sicer sem se v zadnjih nekaj letih navadila, da vsako leto poskušam narediti čistko doma in v svojem fundusu kostumov, ampak če bi bilo po mojem, se stvari nikoli ne bi vrgle stran.  

Tilen: (Smeh) Ja, tukaj sem pa jaz doktoriral. Nosim vedno enake majice in puloverje. En par hlač nosim, drugega imam v pranju. To nosim, dokler se ne strga. Superge imam ene za poletje in zimo. Obleke mi ne pomenijo veliko. Večino majic imam od svojega brata, po nakupih pa se odpravim enkrat do dvakrat na desetletje.

Kaj pa je vajina pregreha?

Alenka: Kava in še enkrat kava.

Tilen: Zvečer rad odprem hladilnik in se najem do sitega, kar ni ravno blagodejno za moj občutljivi želodec. Pred poletjem tako vedno poskusim izgubiti kilograme, a mi to do sedaj še ni uspelo. Še dobro, da kamera kilograme odvzame in ne doda. (smeh)