Glasba

Pogrešam te

D.K.
17. 3. 2024, 22.13
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 22.30
Deli članek:

John Waite je ime, ki mlajšim bralcem ne bo pomenilo veliko, je pa možakar kar pomembno zaznamoval angleško glasbeno zgodovino v osemdesetih.

Profimedia
John Waite, solo glasbenik in pevec skupin The Babys in Bad English na Sommerset festivalu 2017.

John Charles Waite, rojen 4. julija 1952v Lancashireu, je britanski rock pevec in glasbenik. V svoji solo karieri je izdal 10 studijskih albumov, najbolj znan pa je po pesmi Missing You, ki je 1984 osvojila vrh ameriških lestvic. Waite je bil tudi pevec uspešnih rock skupin The Babys in Bad English.

Waite je klasično izobražen glasbenik, prvič pa je javnost postala pozorna nanj, ko je postal pevec in basist skupine The Babys, povprečno uspešne britanske rock skupin, ustanovljene leta 1975. Skupina je ustvarila dve uspešnici, Isn't It Time (1977), ki je prišla na 13. mesto ameriškega Billboarda in Everytime I Think of You (1979, prav tako 13. mesto). V petih letih delovanja so izdali pet studijskih albumov in se oktobra 1980 poslovili z albumom On the Edge.

Paul Hamaker
Waite na koncertu 2021, ko je dopolnil 70 let.

Solo pot

Odločen, da bo nadaljeval sam, je Waite 1982 izdal svoj studijski prvenec Ignition s singlom Change. Mala plošča s singlom je ob izidu junija 1982sprva zgrešila Billboardovo lestvico, a ko je na MTV prišel še video, se je pesem pojavila tudi na radijskih postajah. Pesem je prvič z drugačnim besedilom posnela ameriška skupina Spider, 1985 pa je bila del filma Nor nate. Ob ponovnem zagonu je Change prišla med prvih 50, sledil pa je še en singl, Going to the Top. Waite je 1984 sodeloval v ameriški žajfnici Lutke iz papirja in v seriji prispeval dve pesmi, Missing You in Tears.

Njegov naslednji album, No Brakes, je postal mednarodno uspešen in se je uvrstil med prvih 10 Billboarda prav zaradi uspešnice Missing You, ki je skočila na prvo mesto med singli in z vrha odnesla What's Love Got To Do With It Tine Turner. Legendarna Tina je potem prav iz tega razloga sama posnela priredbo Waiteove pesmi, ki je 1996 dosegla 84. mesto na Billboardu. No Brakes se je prodal v 1,5 milijona primerkih, vendar ga založba nikoli ni certificirala, da bi postal zlat. S tega albuma je še hit Tears. Waite je 1985 izdal tretji album Mask of Smiles z uspešnico Every Step of the Way, za film Še enkrat kot prejšnjo noč (1987) pa je pesem If Anybody Had a Heart. 1987 je pri EMI izšel naslednji album, Rover's Return z uspešnico These Times Are Hard for Lovers, naslednjič pa je na velikem platnu sodeloval z Deal for Life v filmu Dnevi grmenja (1990) z Cruiseom in Kidmanovo.

--------
Waiteova največja uspešnica je Missing You iz leta 1984.

Uspešni glam projekt

Leta 1988 se je John Waite pridružil nekdanjima glasbenikoma iz Babys, Jonathanu Cainu in Rickyju Phillipsu pri projektu Bad English, ameriško-angleški glam rock skupini. V skupini sta bila še Neal Schon, ustanovitelj skupine Journey in bobnar Deen Castronovo, prav tako iz Journey. Superskupina je z uspešnico When I See You Smile prišla na prvo mesto Billboarda, singl pa je dosegel zlato naklado. Album Bad English je dosegel peto mesto lestvice albumov in bil samo v ZDA prodan v dveh milijonih. Drugi album Backlash je prišel in tudi odšel brez pompa. Edini singl Straight to Your HEart je zgrešil top 40 Billboarda z 42. mestom. Pojavila so se notranja trenja, saj sta Phillips in Schon želela bolj trdo rock linijo, Bad English pa je zvenel kot pop skupina.

Waite je leta pozneje razložil, da čeprav je užival v velikih koncertih na stadionih, ni verjel v velikopotezno industrijsko podobo skupine, zato je ostalim sporočil, da se poslavlja. Konec 1991 je pomenil tudi konec za Bad English.

---
The Babys so konec sedemdesetih izdali 5 albumov. Pri ponovni združitvi 2013 Waite (drugi z leve) ni sodeloval.

Stare uspešnice v novih preoblekah

Po tem obdobju se je Waite ponovno posvetil solo karieri, najprej je izdal album Rough and Tumble. Veliko je nastopal, bil je del turneje Ringa Starra 2003, All-Starr Band, kjer je sodeloval tudi Eric Carmen. John Waite je 2006 ponovno posnel Missing You, tokrat kot duet z Alison Krauss, ameriško bluegrass pevko in goslarko. Izvedba je dosegla prvih 40 na country lestvicah v ZDA, skupaj z Alison pa sta pesem v živo zaigrala 5. februarja v oddaji The Tonight Show. Waiteove pesmi so se večkrat pojavile tudi v filmih, Missing You v zombi komediji Topla trupla (2013), Change pa v drugem delu komedije Jebeš novice (Anchorman): Legenda se vrača.

Profimedia
Predlani je bil posnet izvrsten dokumentarec o Waiteovi glasbeni poti.

Waite je znan tudi kot član tožbe večih glasbenikov proti založbi Universal Music Group (UMG) glede umika soglasja za avtorske pravice. Januarja lani je zvezno sodišče v ZDA presodilo, da Waite in stotine drugih glasbenikov ne morejo skupaj tožiti UMG, da bi prevzeli nadzor nad originalnimi posnetki. O glasbeniku je bil 2022 posnet dokumentarec The Hard Way, po ločitvi 2014 pa se je iz New Yorka preselil v Los Angeles.