Glasba

Punce z vrha

D.K.
4. 3. 2024, 01.45
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 02.13
Deli članek:

The Go-Go's je bila ameriška ženska rock zasedba, ki še danes velja za najbolj uspešno žensko zasedbo vseh časov.

Profimedia
The Go-Go's na koncertu v čast Briana Wilsona 2001.

Zasedba je nastala 1978 v Los Angelesu na pogorišču punk scene in je imela ves čas relativno stabilno zasedbo. 1981 so punce izdale debitantski album Beauty and the Beat, prvi povsem avtorski ženski album, ki je zasedel vrh Billboardove lestvice albume, kar je edinstveni dosežek. Album velja za enega od temeljnih kamnov ameriškega novega vala.

Punk ali ne punk

V skupini s prvim imenom Misfits, so debitirale Charlotte Caffey, kitaristka in klaviaturistka, pevka Belinda Carlisle in Jane Wiedlin (kitara), ob tem pa sta jim pomagali še Margot Olavarria na basu in Elissa Bello na bobnih. Misfits je bila punk skupina, prav tako je bila Belinda Carlislečlanica The Germs, a zaradi bolezni z njimi ni nastopala.

Profimedia
avgusta 2011 so The Go-Go's dobile svojo zvezdo na pločniku v Hollywoodu.

Misfits so začeli igrati v punk klubih kot so The Masque in Whisky a Go Go v Los Angelesu in Mabuhay Garden v San Francisu. Poleti 1979 so dobili novo bobnarko, GIno Schock, njihov zvok pa se je v tem obdobju že začel oddaljevati od punka in približevati pop sferam. Konec 1979 so v Gold Star Studios posneli pet demo pesmi, leto zatem pa so bile punce predskupina ska skupin Madness in The Specials na njihovih koncertih v Los Angelesu in v Angliji. Na Otoku, kjer so gostovale po leta, so zaslužile dovolj denarja za nadaljnje snemanje in takrat je izšel tudi demo posnetek We Got the Beat, ki je v Angliji postal manjša uspešnica. Decembra 1980 je zbolela basistka Olavarria, zamenjala jo je Kathy Valentine, ki je igrala kitaro pri Textones. Gospodična pred tem ni igrala bas kitare. Belinda Carlisle je v svoji biografiji Lips Unsealed omenila, da je bil razlog za prenehanje sodelovanja z Margot Olavarria tudi njena neresnost, saj je pogosto manjkala na vajah kot nestrinjanje zaradi premika iz punka v pop vode. Slednja je 1982 zaradi tega tudi tožila preostale članice skupine in 1984 dosegla poravnavo.

Profimedia
Kljub številnim poslovilnim turnejam, so vedno snedle besedo - 2016 in koncert pri Jimmyju Kimmelu.

Vrhunec kariere

The Go-Go's so aprila 1981 podpisale pogodbo z I.R.S. Records in nastopale na turneji z The Police na njihovi turneji Ghost in the Machine. Debitantski album Beauty and the Beat je bil presenetljiva uspešnica. Poleti 1982 je bil kar šest tednov na vrhu ameriških lestvic in z dvema milijonoma prodanih primerkov postal dvojno platinast. Uspešen je bil tudi v Kanadi in v Avstraliji. Rolling Stone je album leta 2003 uvrstil na 413. mesto največjih albumov vseh časov. Pesmi Our Lips Are Sealed in nova Verzija We Got the Beat sta bili uspešnici v začetku 1982. V tem času je skupina začela pridobivati tudi oboževalce, prav tako je bila nominirana za Grammyja za najboljše debitante.

Naslednji album, Vacation, je doživel mešan odziv in se prodajal slabše kot predhodnik. Naslovna pesem z albuma je vseeno prišla med prvih 10 na ameriških lesticah, preostala singla Get Up and Go in This Old Feeling, pa nista prišla med prvih 40. Leta 1983 je bil album Vacation nominiran za Grammyja za najboljši izdelek. V času promocije albuma je skupina zaradi operacije na srcu bobnarke Gine Shock celo za nekaj mesecev prenehala delovati. 1984 so se punce vrnile z novim albumom, ki ga je produciral Martin Rushent in je nosil naslov Talk Show. Singla Head Over Heels in Turn to You sta oba prišla med prvih 40 ameriških lestvic. Čeprav je bil dobro sprejet, pa album ni dosegel prodaje prvih dveh, niti ni prišel med prvih 10.

Profimedia
Aby Travis je nekaj časa zamenjevala Kathy Valentine, vendar ni bila uradna članica The Go-Go's

V tem času je bilo v skupini vedno več nesoglasij glede glasbene usmeritve in tudi osebnih konfliktov, kar je napovedovalo težave. Nekatere članice so imele tudi težave z drogami. Prva je svoj odhod napovedala kitaristka Jane Wiedlin oktobra 1984. Njeno mesto je prevzela Kathy Valentine, nova basistka pa je postala Paula Jean Brown iz Giant Sanda. Ta zasedba je debitirala 1985 na festivalu Rock in Rio, kjer je odigrala dva koncerta, po teh dveh nastopih pa sta Belinda Carlisle in CHarlotte Caffey ugotovile, da vse skupaj nima več pravega smisla in maja 1985 so The Go-Go's uradno nehale obstajati.

Združitev in tožba

Leta 1990 se je klasična zasedba Caffey, Carlisle, Schock, Valentine in Wiedlin ponovno zbrala za dobrodelni koncert v podporo kalifornijskemu zakonu o zaščiti okolja. V studiu je bil posneta nova različica Cool Jerk, ki je izšla na njihovi kompilaciji največjih uspehov. To je bila enkratna združitev, vse do 1994, ko je ista zasedba spet nastopila ob izdaji retrospektive njihovih del – dvojni album Return to the Valley of The Go-Go's pa je vseboval tudi tri nove skladbe. Med njimi je The Whole World Lost Its Head prišla na 21. mesto rock pesmi Billboarda, medtem ko na glavni lestvici ni pokukala med prvih 100. Je pa zato pesem postala njihov prvi in edini hit, ki je v Angliji prišel med prvih 40, točneje na 29. mesto. Na turneji, ki je promovirala dvojni album, je namesto noseče Charlotte Caffey vskočila tudi Vicki Peterson iz Bangles.

Profimedia
Belinda Carlisle je ustvarila izjemno solo kariero, ki jo je zaznamovalo tudi temačno obdobje drog.

Nesoglasja pa niso izginila. 1997 je Schockova tožila ostale članice, češ da po 1986 ni dobila dovolj plačila za njen prispevek v skupini in da je bil prekršen dogovor s Caffeyevo o avtorstvu glasbe. Tožba je bila razrešena 1999 in punce so se prenehale prepirati. Sledilo je dolgo obdobje miru, ustvarjanja in turnej.

Leta miru

Leta 2001 je skupina, še vedno v svoji klasični postavi, izdala novi album God Bless the Go-Go's. Pod edini izdani singl, Unforgiven, je podpisan tudi pevec Green Day, Billie Joe Armstrong. Pesem je prišla na 22. mesto, album pa na 57. mesto lestvice albumov. Skupina je izdala tudi DVD s posnetkom njihovega združitvenega koncerta v Central Parku v New Yorku. 2001 so The Go-Go's nastopile tudi na posebnem koncertu v čast Briana Wilsona (člana Beach Boys), na koncertu pa so sodelovali tudi Elton John, Billy Joel, David Crosby in Paul Simon. Koncert je potekal v organizaciji mreže TNT v Radio City Music Hallu v New Yorku. 2002 so se The Go-Go's podpisale pod naslovno pesmijo WB-jeve TV serije Do Over, pesem je bila posneta v Los Angelsu in debitirala na televiziji 19. septembra istega leta.

IRS
The Go-Go's leta 1981 na začetku njihove poti

Čas je za slovo …

Februarja 2010 je Belinda Carlisle, ki je med vsemi članicami peljala najbolj uspešno solo kariero, napovedala, da bo turneja 2010 tudi njihova poslovilna turneja. A ta je bila potem, ko si je Wiedlinova na izletu v bližini njenega doma v severni Kaliforniji resneje poškodovala koleno, odpovedana. Kitaristka skupine je bila operirana in je okrevala eno leto. Po 2010 se je zdela ideja ob obsežni turneji le še slab trenutek. Ob 30-letnici albuma Beatuy and the Beat so punce napovedale turnejo Ladies Gone Wild. Turneja je potekala 2012 v ZDA, namesto še ene poškodovane – tokrat basistke Valentine, pa je vskočila Abby Travis.

Osmega marca 2013 je njihova spletna stran objavila, da se je iz skupine zaradi nepremostljivih razlik dokončno poslovila basistka Kathy Valentine. 24. maja je slednja tožila preostale članice skupine zaradi kršitve dogovorov in zlorabe nadzora, da bi jo spravile ob njeno mesto in delo v skupini. Zdaj uradno kvartet (Caffey, Carlisle, Schock in Wiedlin, Travisova je nadaljevala z igranjem bas kitare, a ni bila uradna članica skupine), so The Go-Go's 2013 in 2014 igrale na številnih turnejah, med drugim tudi skupaj z B-52s. 2014 je bila skupina sprejeta v Dvorano slavnih znamenitega amfiteatra Hollywood Bowl, preostale članice pa so se izvensodno pobotale s Kathy Valentine.

IRS
Belinda Carlisle in jane Wiedlin v videospotu Turn to You iz 1984.

In še eno slovo …

Marca 2016 je bila uradno najavljena poslovilna turneja, tokrat brez Valentineove. V izjavi so preostale članice zapisale: »Po 38 letih bomo še enkrat več vzele inštrumente za zadnjo poletno turnejo.«

Seveda potem tudi to ni bila poslovilna turneja. 31. januarja 2018 se je na koncertu The Go-GO's v Bowery Ballroomu v New Yorku preostalim članicam spet pridružila Kathy Valentine in skupina je bila prvič po šestih letih spet kvintet. Koncert je bil odigran kot napoved novega musicala na Broadwayu, Head Over Heels. V musicalu, ki je doživel premiero v Hudson Theatru poleti 2018, je bilo kar nekaj pesmi skupine, pa tudi Mad About You in Heaven Is a Place on Earth iz solo kariere Belinde Carlisle.

The Go-Go's
Punce 8. februarja letos ob sprejemu v Kalifornijsko dvorano slavnih

Slava ne mine

Leta 2020 je bil na festivalu Sundance premierno prikazan dokumentarni film, ki ga je režirala Allison Ellwood. Dokumentarec govori o začetkih skupine, vzponu in razpadu, tožbah in ponovnih združitvah, zadnja je datirala v leto 2019. 31. julija 2020 so The Go-Go's izdale prvo novo pesem po 19 letih, Club Zero, ki je prav tako omenjena v dokumentarcu.

Januarja 2020 je bila napovedana nova turneja, tudi s Kathy Valentine, a se potem zaradi pandemije ni zgodila. Oktobra 2021 je bila skupina sprejeta v Rock and Roll dvorano slavnih, ceremonijo je vodila dolgoletna oboževalka, igralka Drew Barrymore. Decembra 2021 so punce igrale v klubu Whisky a Go Go, prizorišču, po katerem so dobile ime. Ker kar niso mogle nehati igrati, so sledili novi koncerti in napovedi novih turnej, kratko turnejo na kalifornijski obali januarja 2022 so prav tako odpovedali zaradi kovida. Marca 2022 so dejansko odigrale 6 koncertov in potem napovedale še turnejo v Angliji z Billyjem Idolom, ki pa je bila spet odložena, ker je zbolel – Billy Idol.

----
Ena najbolj zgodnjih fotografij, ko so bile punce še punkerke

Slovo? Seveda

V začetku 2023 je Belinda Carlisle (spet) sporočila, da so The Go-Go's prenehale z delovanjem. »Po sprejemu v dvorano slavnih smo začutile, da je bilo povedano vse, da je bil to naš vrhunec, začutile smo, da je nastopil čas.« Zadnji koncert je bil tako dejansko odigran 31. marca 2022 v San Diegu. A pred mesecem dni so punce spet igrale, sicer akustično in zgolj na kratko, priložnost pa je bila njihov sprejem v Kalifornijsko dvorano slavnih. Po štirih albumih in več kot 40 letih je končno prišel konec. Ali pač?