Glasba

Hrvatje navdušeni nad Raiven

A. M.
2. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Njen nastop na Dori še vedno odmeva 2024!

Renato Branđolica / HRT
Raiven je nastopila v šov programu hrvaške Dore, kjer je s svojo drzno obleko privabljala poglede z vseh koncev in krajev.

Raiven po odmevnem nastopu v šov programu drugega predizbora Dore nadaljuje svojo evrovizijsko kampanjo, v okviru katere bo v marcu in aprilu obiskala še šest evropskih mest (Atene, Madrid, Barcelono, London, Amsterdam in Stockholm), kjer bo predstavila Veroniko tamkajšnjemu občinstvu. No, 7. maja na Švedskem pa jo v prvem evrovizijskem predizboru čaka prva velika preizkušnja!

Hrvatje navdušeni nad Raiven

Veronika, katere vizualna podoba se je v manj kot mesecu dni približala milijonu ogledov na portalu YouTube, medtem ko je na platformi Spotify že presegla pol milijonov poslušanj, je vmes dobila tudi svojo »razgaljeno« različico. Akustično različico Veronike je Raiven ob spremljavi skladatelja, pianista in producenta Bowraina predstavila v drugem predizbornem večeru letošnje Dore, kjer je nastopila v šov programu. »Želela sem pokazati, da Veronika ni samo produkcijsko zelo dovršena skladba, ampak da kot skladba stoji sama po sebi ob spremljavi klavirja. Želela sem ustvariti različico skladbe, za katero sem si predstavljala, da bi lahko pristala v uvodni špici katere izmed temačnih skandinavskih serij,« je dejala Raiven, ki je s svojim nastopom navdušila na Hrvaškem. Poleg Veronike je med neposrednim prenosom hrvaškega izbora za pesem Evrovizije predstavila tudi svojo novo skladbo Ofelija, ki je del nedavno izdanega kratkometražnega albuma Sirene pt. 1.

David Lotrič Banović
Med drugim je del svoje evrovizijske razglednice posnela v slikovitem Celju.

Celje kot kulisa za snemanje evrovizijske razglednice

Sicer pa je Raiven pred nastopom na Dori v Celju posnela del evrovizijske razglednice. Snemanje je potekalo na najbolj znanih znamenitostih mesta, ki ima mestne pravice že več kot 570 let. Med drugim na Celjskem gradu, v steklenem fotografskem ateljeju Josipa Pelikana, Mestu pod mestom v Pokrajinskem muzeju, Tehnoparku Celje ter na Krekovem trgu, kjer se je pot Raiven križala s potjo legendarne svetovne popotnice Alme M. Karlin. Izbira Celja za snemanje dela evrovizijske razglednice ni bila naključje. Dom najvplivnejše slovenske vladarske družine vseh časov s svojo bogato zgodovino in povezavo z legendarno Veroniko Deseniško predstavlja popolno kuliso za pripovedovanje zgodbe skladbe. Tako kot Veronika Deseniška je tudi Celje odigralo ključno vlogo v navdihu za skladbo, ki združuje zgodovinsko dediščino in sodobno glasbeno izraznost. »Vedno bolj ugotavljam, da ima zgodba Veronike Deseniške številne razsežnosti in da je Celje kot mesto živ spomenik teh zgodb. Ena zanimivejših lokacij, ki sem jih obiskala, je bil Pokrajinski muzej, kjer je zadnje počivališče celjskih grofov. Gre za posebno doživetje - kot da bi zrla zgodovini v oči,« je zaključila Raiven.