Glasba

Kaj se je zgodilo, da je Giannijev božični poljub dvignil na noge miličnika?

Alesh Maatko
19. 12. 2023, 11.47
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 11.51
Deli članek:

Osebni album
To leto odmevajo njegovi koncerti Sentimenti.

Božič je za priljubljenega primorskega glasbenika vedno velik, morda največji družinski praznik. Glede na to, da je Gianni Rijavec tudi organist v domači cerkvi, je orglanje pri polnočnici zagotovo nekaj posebnega. Je poseben čar, doživetje, pove glasbenik in nam ob tem še zaupa, da je pri njih doma v tem prazničnem času še vedno prisoten star običaj, da pokadijo hišo in prostore v njej s prav posebnim kadilom.

Adriana Pisk
Gianni in Patricija Rijavec bosta tudi letos tako božične kot tudi novoletne praznike preživela ob domačem ognjišču.

Sledita tradiciji

Gianni Rijavec je imel pred dnevi edinstven koncert v cerkvi sv. Ivana v Trstu. Nastopil je s klavirjem, ob spremljavi godalnega kvarteta, ki ga sestavljajo akademski glasbeniki in s spremljevalnim pop ansamblom, ki ga prav tako sestavljajo vrhunski glasbeniki.

»To se mi zdi tako lepo, domače in ta običaj drživa s Patricijo dalje. Tudi letos bova naredila tako. Patricija bo nato pripravila božično večerjo, jaz bom zakuril kamin. Tudi jaslice postaviva na sveti večer. To je star običaj, ki ga še vedno držimo. Pa še nekaj. V navadi je tudi, da se čez noč pusti prižgana ena luč v hiši, ki naj bi ponazarjala bedenje pastirjev v noči, ko se je rodil Jezus,« pripoveduje Gianni Rijavec, ki pa je letos poskrbel, da je njegov Božični poljub zaživel v novi, pop-simfo preobleki z godalnim kvartetom.

Osebni album
Nekaj dni nazaj je Gianni Rijavec skupaj z godalnim kvartetom koncertiral na edinstveni lokaciji, in sicer v cerkvi Sv. Ivana v Trstu.

Obisk miličnika

Skladbo, ki v tem času ne sme manjkati, sicer spremlja prav posebna zgodba, ki je glasbenik nikoli ne bo pozabil. »Pesem Božični poljub sem napisal leta 1989, ko je bil božič po dolgih letih prvič razglašen za praznik. Leta 1952 ga je takratna oblast namreč črtala s seznama praznikov in dela prostih dnevov. Izid pesmi spremlja zanimiva zgodba. Ko se je takrat skladba prvič pojavila na radijskih postajah, me je na domu obiskal miličnik in me po njegovih besedah 'samo opozoril', da sem napisal pesem, ki govori o prazniku, ki se do sedaj ni praznoval. Prijazno sem ga povabil na kavo, pa je moje povabilo odklonil. No, kakorkoli, to je za današnji čas zanimiva komična zgodba, takrat pa je to zgledalo zelo resno in niti malo prijetno,« se dogodkov spominja Gianni Rijavec.