Glasba

Pravi kralj rock and rolla

D.K.
12. 12. 2023, 00.03
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 13.46
Deli članek:

Pohod s pionirji rock & rolla se bliža koncu, le še par jih je ostalo – eden prvih in velikih je novo glasbo igral na klavirju.

Profimedia
Fats Domino (1928 - 2017), pionir rock & rolla in pravi kralj.

Fats Domino je bil eden velikih, v svoji karieri je prodal več kot 65 milijonov plošč, njegova singel Fat Man pa velja za enega prvih (če ne sploh prvi) rock & roll singlov, zagotovo pa prvega, ki je bil prodan v več kot milijon izvodih.

Antoine Domino Jr. se je rodil 26. februarja 1928 v New Orleansu v Louisiani kot najmlajši od osmih otrok. Družina je bila kreolskega porekla in loujsianska kreolščina je tudi njegov materni jezik. Oče Antoine Caliste Domino je bil priložnostni glasbenik z violino, delal pa je na konjskih dirkah. Ob obiskovanju osnovne šole je tudi kmalu začel delati kot pomočnik prodajalca ledu. Njegov svak je bil znani jazz kitarist Harrison Verrett, ki je ga je 10-letnika začel učiti igranja klavirja.

Profimedia
Domino je rock & roll izvajal s klavirjem, čeprav je igral tudi druge inštrumente.

Čudežni deček

Ko je bil star 14 let, je Domino že igral v barih v New Orleansu in 1947 je njegovo igranje na domači piknik prišel poslušat Billy Diamond, eden od velikih glasbenikov Orleansa. Mali Domino je igral dovolj dobro, da ga je Diamond povabil, da se pridruži njegovi skupini, Solid Senders, ki je igrala v Hideaway klubu v New Orleansu. Domino je za svoje igranje zaslužil 3 dolarje na teden. Prav Diamond je bil tisti, ki mu je dal vzdevek Fats, ker ga je spominjal na pianista Fatsa Wallerja in Fatsa Pichona, pa tudi zaradi njegovega izjemnega apetita. 1949 je Domino, star 21 let, podpisal z založbo Imperial Records. Dogovorjeno je bilo, da bo Domino dobil plačilo v obliki deleža od prodaje in ne fiksni znesek za vsako pesem. S producentom Daveom Bartholomewom sta napisala pesem The Fat Man, ki se je do 1951 prodala v več kot milijon primerkih. S klavirskim solom in vokalnimi vstavki »va-va« na udarnem ritmu velja Fat Man za prvo rock & roll uspešnico. Pesem je od 2015 del Grammyjeve dvorane slavnih. S svojo zasedbo, ki so jo sestavljali saksofonista Herbert Hardesty in Alvin Red Tyler, pa basist Billy Diamond in bobnarja Eal Palmer in Smokey Johnson, je posnel kar nekaj hitov, napisanih in produciranih skupaj z Bartholomewom. Pozneje se je zasedba menjavala, med znanimi glasbeniki tistega časa pa so se zvrstili tudi saksofonisti Reggie Houston, Lee Allen in Ferd Kemp.

Profimedia
Dva velikana klavirskega rock & rolla: Jerry Lee Lewis in Fats Domino. Nobenega od njiju ni več med živimi.

Velik zaslužkar

Domino je bil večkrat prisoten v studiu, tudi ko ni snemal, zato je igral klavir za druge glasbenike – tako je zaigral tudi uvod na prvi uspešnici Lloyda Pricea, Lawdy Miss Clawdy. S pesmijo Ain't That a Shame je potem zaplul v bolj pop vode, pesem pa je prišla med prvih 10 na lestvici, ki jo je pripravljala revija Billboard. S priredbo je potem Pat Boone seveda telebnil naravnost na vrh (spomnimo, Boone je 'popeglal' rock & roll, da je bil bolj belski).

Do 1955 je Domino s turnejami zaslužil že 10 tisoč dolarjev tedensko. Vsega skupaj je imel kar 37 pesmi, ki so prišle med prvih 40, a nobena prav na vrh. Novembra 1955 je izšel njegov prvi almbum, ki je vseboval tudi predtem še neizdane blues pesmi. Album je dosegel 17. mesto. Leta 1956 se je v zgodovino vpisal s priredbo Vincenta Rosea iz 1940, Blueberry Hill. Z njo je bil dva tedna na drugem mestu Billboarda in pesem je še danes njegov največji hit. 1956 in 1957 je bilo po celem svetu prodanih več kot pet milijonov plošč s to pesmijo. Kasneje so jo posneli še Elvis Presley, Little Richard in Led Zepelin.

Profimedia
Legendarni časi: Fats Domino z orkestrom v filmu Shake, Rattle and Rock! (1956)

Od 1956 do 1959 je imel še nekaj uspešnic, When My Dreamboat Comes Home (14. mesto), I'm Walkin (4. mesto), Valley of Tears (8. mesto), It's You I Love (6. mesto), Whole Lotta Lovin (6. mesto), I Want to Walk You Home (8. mesto) in Be My Guest (8. mesto). 1957 je povedal: »Temu, kar danes rečejo rock & roll, jaz pravim R&B, 15 let sem ga igral v New Orleansu.«

Petdeseta in nikoli več

Domino se je v pojavil tudi v dveh filmih, Shake, Rattle & Rock (1956) in The Girl Can't Help It (1956), pesem The Big Beat pa so uporabili v filmu American Bandstand.

Dne 2. novembra 1956 so na njegovem koncertu v Severni Karolini izbruhnili nemiri. Policija je uporabila solzivec, Domino pa je skočil skozi okno, da se je izognil kaosu, pri tem so se on in dva njegova glasbenika poškodovali. Na kar nekaj njegovih koncertih, točneje štirih, je prišlo do večjih nemirov, večinoma zaradi integracije, pa tudi alkohola. Prvič v zgodovini so nastale kombinacije alkohola, plesa in rasne integracije. Tako je bil avgusta 1957 njegov koncert na stadionu Griffith v Washingtonu zaradi varnostnih skrbi celo odpovedan. Novembra istega leta je Fats Domino gostoval pri Edu Sullivanu, v reviji Ebony pa je bil proglašen za kralja rock & rolla, kjer je tudi povedal, da je na poti 340 dni na leto in da na koncert zasluži 2500 dolarjev, letno pa več kot pol milijona. Bralcem je tudi zaupal, da ima več kot 50 oblek, 100 parov čevljev in 1500 dolarjev vredno diamantno broško.

Profimedia
Ovitek plošče iz 1957 z uspešnico I'm Walkin', izdan pri Imperial Records.

Nihče ni pričakoval britanske inkvizicije...pardon, invazije

V začetku šestdesetih so se pionirska leta poslovila, prišla je britanska invazija in niti Domino ni bil izjema, ko je šlo za zaton. Vseeno je imel še nekaj hitov pri Imperialu, vključno Walking to New Orleans (6. mesto) in My Girl Josephine (14. mesto). 1962 je bil na turneji po Evropi in tam srečal Beatle, ki so ga omenili kot njihovo inspiracijo. Po vrnitvi je začel večinoma igrati v Las Vegasu. 1963 je bil Imperial Records prodan, Domino pa je zapustil založbo. Za njih je posnel več kot 60 pesmi.

Leta 1963 se je Fats Domino preselil k ABC-Paramount Records, ki je njegova snemanja iz New Orleansa preselil v Nashville. Dobil je tudi nova producenta Feltona Jarvisa in Billa Justisa, ki sta precej spremenila njegov zvok in dodala countrypolitanske spremljevalne vokale. Za ABC je izdal 11 singlov, od katerih je le eden prišel med prvih 40, Red Sails in the Sunset. Do konca 1964 so Britanci zavzeli ZDA in glasbeni okus se je spremenil za vedno, z njim pa tudi Dominovi uspehi. Še vedno je snemal vse do 1970, le da se je sredi šestdeset preselil k Mercuryju. V tem času se je spet našel z Bartholomewom in v svojo glasbo dodal precej soula. 1971 se je na lestvico 100 Billboarda zavihtel s priredbo Beatlov, Lady Madonna.

Profimedia
Fats Domino je bil posebna pojava, vse življenje je živel v rodnem New Orleansu.

Zasluženi upokojenec

Gostoval je tudi v oddaji Monkeesov (december 1968), 1971 je otvoril koncert Ikea In Tine v Carnegie Hallu, še naprej je nastopal pred solidno velikim občinstvom, takrat že predvsem nostalgikov. Pojavil se je tudi v filmu Clinta Eastwooda, kakor koli lahko (1980), kjer je odpel country pesem Whiskey Heaven. 1986 je bil eden prvih glasbenikov, ki so jih sprejeli v Dvorano slavnih Rock and Rolla, 1987 pa je dobil Grammyja za življenjsko delo. Njegov zadnji veliki album, Christmas Is a Special Day, je bil izdaj 1993. Domino je živel v dvorcu v pretežno delavski soseski Lower Ninth Ward v New Orleansu, kjer so ga vsi poznali po njegovem pink Cadillacu. Vsako leto se je pojavil na lokalnem Jazz & Heritage Festivalu in drugih koncertih. 1995 je v treh tednih zadnjič obiskal Evropo. Po tem se je odločil, da se ne bo več podal iz New Orleansa, tudi zato, ker je imel veličasten zaslužek od avtorskih pravic in ker na turnejah ni dobil hrane, ki je je bil navajen doma. 1995 je prejel še nagrado Fundacije R&B, Ray Charles Lifetime Achievement Award. 1998 mi je ameriški predsednik Bill Clinton podelil Medaljo za umetnost, Domino pa je odklonil povabilo, da bi v Beli hiši tudi zaigral. 2004 ga je revija Rolling Stone uvrstila na 25. mesto največjih glasbenikov vseh časov.

Profimedia
Domino je prodal več kot 65 milijonov plošč, bil pa je tudi prvi rock & roll glasbenik, ki je prodal več kot 1 milijon izvodov posamezne pesmi.

Katrina je odnesla vse

Leto zatem je avgusta 2005 njegov dom prizadel orkan Katrina. Domino se ni izselil, ker je bila njegova žena Rosemary slabega zdravja, njegov dom pa je bil poplavljen in poškodovan. Pojavile so se govorice, da je umrl, v hišo so vlomili in jo razdejali, na balkonu pa se je pojavil napis, "RIP Fats, pogrešali te bomo!". 1. septembra je njegov agent Al Embry oznanil, da se ni slišal z njim vse od začetka orkana. Še istega dne je CNN poročal, da je Domina rešil helikopter obalne straže in Embry je lahko potrdil, da so ga skupaj z družino evakuirali. Družina se je zatekla v zatočišče v Baton Rougeu, od koder ga je odpeljal igralec ameriškega nogometa, JaMarcus Russell, tudi fant njegove vnukinje in jih nastanil v svojem stanovanju. Po treh dneh je Washington Post poročal, da je po treh dneh zapustil Russellov dom. »Tri dni sem spal na kavču. Izgubili smo vse.« Januarja 2006 so začeli popravljati njegov dom, Domino pa je z družino živel v Harveyu v Louisiani. Poplava je odnesla praktično vse, kar je Domino kdaj prejel. Tako ga je osebno obiskal predsednik George W. Bush in mu podalil novo Medaljo, RIAA in Capitol Records (kot naslednik Imperiala) pa so mu prinesli nove zlate plošče.

Profimedia
Fats Domino pred svojo pisarno nedaleč od hiše, nekaj let, preden je vse skupaj uničil orkan Katrina.

Le še gost

Ko bi moral 2006 spet nastopiti na domačem jazzovskem festivalu, je bil Domino šibkega duševnega zdravja. Zaradi napadov tesnobe je odpovedal koncert, je pa gledalce in glasbenike pozdravil na odru. Istega leta je izšel še album Alive And Kickin', prihodki pa so šli fundaciji Tiptina, ki skrbi za avtentično domačo glasbo in zvok New Orleansa. Na albumu so bile še neobjavljene pesmi iz devetdesetih, prejel pa je tudi pozitivne kritike. 19. maja 2007 se je vrnil na odere na koncertu Tiptine pred razprodano dvorano. To je bil tudi njegov zadnji živi nastop. Koncert so 2008 predvajali na televiziji kot Fats Domino: Walkin' Back to New Orleans. Na koncertu je sodelovalo več znanih glasbenikov, Domino pa je svoj honorar podaril fundaciji. Maja 2009 se je Domino nepričakovano pojavil na koncertu Domino Effect, kjer so nastopali Little Richard in drugi, da bi zbrali denar za obnovo šol in igrišč, ki jih je uničila Katrina. Oktobra 2012 je Domino gostoval v TV seriji Treme in igral samega sebe. Avgusta 2016 je bil Fats Domino sprejet v Narodno R&B Dvorano slavnih, skupaj z Dionne Warwick, Smokeyem Robinsonom, Princeom in The Supremes.

Profimedia
Avgusta 2006 mu je predsednik Bush dal novo Medaljo za umetnost, prvotno je odnesel orkan Katrina.

Kralj. Kdo je pravi kralj?

Domino je bil ena največjih zvezd rock & rolla v petdesetih, vendar nikoli ni bil prepričan, da je to novi glabeni žanr in je vedno trdil, da je to le rahlo preoblečeni R&B, slog, ki je postal popularen v štiridesetih med črnsko populacijo. Bil je tudi eden prvih temnopoltih glasbenikov, ki je postal popularen pri belski publiki in je pomembno pripomogel h koncu segregacije v ZDA. Zanimiva je tudi anekdota iz Las Vegasa. Domino je bil med 2000 obiskovalci prvega Elvisovega koncerta v Las Vegasu 31. julija 1969. Na tiskovni konferenci po koncertu ga je novinar nagovoril kot »kralja«, a je Elvis pokazal na Domina, ki je ravnokar vstopil v prostor in rekel: »Ne. To je pravi kralj rock and rolla.« Elvis je pozneje omenil, da je bil Fats Domino pomemben vir navdiha in da je igral precej časa pred njim.

Fats Domino, eden od pionirjev, je umrl naravne smrti 24. oktobra 2017 na svojem domu v Harveyu v predmestju New Orleansa. Star je bil 89 let. Domino se je 1947 poročl z Rosemary Hall, s katero je bil skupaj do njene smrti 2008. Imela sta osem otrok, imena vseh so se začela na A.