Glasba

Naj živi zaslon! (In kremšnite.)

C. R.
7. 12. 2023, 09.00
Deli članek:

Arhiv izvajalca
David in Shane skoraj vsako svetovno turnejo speljeta tudi čez ljubljnaski BTC ...

»Avstralci počnemo nekaj, kar je v ZDA skoraj nepredstavljivo: smejemo se sami sebi. Ker Avstralci enostavno ne bi zapravljali psovke za nekoga, ki jim ni všeč.«

Ob vrnitvi v SiTi Teater BTC smo prestregli svetovno znani komični duo Umbilical Brothers. Njun najnovejši šov Distraction je odziv na našo obsedenost z vsemi vrstami ekranov in digitalizacijo sveta, tudi klasičnega teatra.

V štirih letih od vašega zadnjega obiska Ljubljane se je svet precej spremenil. Kako je to vplivalo na vajini življenji in komedijo?
Zasloni so dokončno prevzeli naša življenja in najina nova predstava Distraction (Odvračanje pozornosti) je odziv na to. V gledališče hodimo že tisočletja gledat v živo odigrane zgodbe. A v teater v zadnjih letih prihaja še nekaj drugega – zasloni. In tako imava zdaj tudi midva na odu ogromen zaslon. Igrava v resničnem času, predstava pa se hkrati odvija kinematografsko. Povezujeva dogajanje na zaslonu, večjem od življenja, in z resničnimi ljudmi na odru. Celotna predstava je velik, zabaven komentar na našo obsedenost z zasloni.

David Collins in Shane Dundas sta s svojim unikatnim visokonapetostnim slogom komedije v 25 letih ustvarjanja obkrožila svet. Na golem odru sta ustvarjala absurdne prizore z izvirno igralsko tehniko, zdaj pa sta vse skupaj še digitalizirala. Nastopila sta že v več kot 40 državah, nekajkrat tudi že v Sloveniji, svojo komedijo pripeljala v Sydneyjsko opero, na turneji spremljala Robina Williamsa, nastopila pred koncertom Jamesa Browna na Woodstocku '99, v udarnih večernih šovih Davida Lettermana, Jaya Lena in Stephena Colberta. Med njune bolj nenavadne nastope spada tudi tisti za angleško kraljico.

Ali obstaja avstralski pristop h komediji in kaj ga definira? Všeč mi je stil Jima Jefferiesa in Kitty Flanagan ... Rebel Wilson je drugačna in tudi Avstralka, ki izstopa ...
Mi počnemo nekaj, kar je v ZDA skoraj nepredstavljivo: smejemo se sami sebi. Edini način, kako lahko to razloživa, je, da Avstralci ne bi zapravljali psovke za nekoga, ki jim ni všeč.

Pomembna sestavina vajine komedije je tudi absurd. Včasih smo brali Ionesca, Camusa, Becketta ... Zdaj sproža enake čudne občutke gledanje TV-novic.
Morda je komedija orodje, ki ga imajo ljudje, da se spopadajo z življenjem, ki včasih nima smisla. Če dobro pomislimo, je religija nekako ista stvar - a manj smešna.

Vaš stil komedije je zelo fizičen. Kako skrbita za dobro kondicijo?
David: V filmu Furiosa, ki prihaja v kina naslednje leto, igram ob Chrisu Hemsworthu, zato iskreno ne verjamem, da nisem v omembe vredni formi. Vseeno pa hvala za kompliment. (smeh)

Kakšna je prihodnost komikov? Vloga komedije ni le zabavati, ampak tudi odpirati teme za razpravo, izzivati, komentirati ... ko svet postaja vedno bolj politično korekten. Danes skoraj ni teme, ki ne bi koga užalila.
Pred nekaj leti sva ustvarjala otroško TV-oddajo The Upside Down Show (šov Na glavo), in neverjetno je, česa vsega nisva mogla izvesti. Skakanje po kavču na primer - to je prepovedano. Kar se tiče te predstave, pa sva snela rokavice, prsti so v piti, metafore pa se utapljajo v čokoladnih solzah ironičnega Bude. Oprostite, vedela sva, kaj sva hotela povedati, ko sva začela ta stavek, a je ušlo izpod nadzora. Podobno kot najina predstava. (smeh)

Koliko časa porabite na telefonu vsak dan in katere tri aplikacije uporabljate največ?
Družbena omrežja omogočajo hiter in neposreden način povezovanja z milijoni ljudi po vsem svetu. Oprostite, tradicionalni tiskani mediji, a veste, da to drži. Na TikToku, Instagramu in Facebooku porabiva tri ure na dan, tako da res ni čudno, da sva na podlagi teh izkušenj zgradila novo predstavo.

Slovenijo ste obiskali že kar nekajkrat. Imate tu posebnega prijatelja, prostor ali lokalno jed, ki vam je všeč?
Na Gorenjskem imava nekaj zelo posebnih, tesnih, osebnih prijateljic, s katerimi se rada pocrkljava. Če to berejo, bodo vedele, da govoriva o njih. Ja, govoriva o vas, blejske kremne rezine! Komaj sva že čakala, da se vrneva k vašemu kremnemu vaniljevemu nadevu!

Arhiv izvajalca
... in si privoščita še kak dan počitka v Sloveniji ter obiščeta svoje Blejske prijateljice. (Na fotografiji sta z ekipo ljubljanskega SiTi Teatra.)