Glasba

Brata rock & roll

D.K.
4. 12. 2023, 09.21
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 09.59
Deli članek:

Niso bili le posamični glasbeniki pionirji nove dobe glasbe, pač pa tudi duet Everly Brothers.

WB
Brata Everly sta orala ledino country rocka in bila eden največjih duetov vseh časov.

Duet s samih začetkov sta sestavljala Don in Phil Everly, ki sta v svoji glasbi združila elemente rock & rolla, countryja in popa in tako iznašla country rock. Njuna zgodba je precej drugačna od večine pionirjev, saj jima je bila glasba položena že v zibelko, sama pa sta navdahnila drugo generacijo, od Beatlov, Beach Boysov, pa Bee Geesov in Simon & Garfunkel.

Isaac Donald Everly se je rodil 1. februarja 1937 v Brownieu v Kentuckyju, njegov brat Phillip pa 19. januarja dve leti pozneje v Chicagu. Oče Ike Everly (1908 – 1975) je bil kitarist, mama Margaret (1919 – 2021) pa pevka. Starša sta se poročila, ko je oče štel 26 let, mama pa jih je imela le 15. Oče Ike je od 14. leta naprej delal v rudnikih, a ga je njegov oče Ike starejši prepričal, da se posveti glasbi in tako sta z Margaret začela peti skupaj. Večino otroštva sta oba brata preživela v Shenandoahu v Iowi, kjer je imel oče Ike sredi 40-ih tudi oddajo na radijskih postajah KMA in KFNF. Na začetku je pela le mama, potem pa sta se mu pridružila še »Little Donnie in Baby Boy Phil«, družina pa je nastopala pod imenom Everly Family. 1953 so se preselili v Knoxville v Tennessee, oba fanta pa sta potem še pred koncem srednje šole odšla v Nashville, kjer je, kot rečejo Američani, doma glasba.

Profimedia
po Hall & Oatesu sta Everly Brothers drugi najbolj uspešni ameriški duet.

Glasba v zibelki

Don je srednjo šolo končal 1955, Phil pa dve leti pozneje in končno sta se lahko posvetila glasbi. Po preselitvi v Knoxville 1953 sta nastopala na regionalnem radijskem programu Casa Walkerja, kjer ju je opazil Chet Atkins, družinski prijatelj, šef studiev RCA Victor v Nashvilleu in eden od pionirjev sodobne pop country glasbe. Čeprav pri RCA Victor, je Atkins za brata Everly v z ačetku 1956 organiziral snemanje pri Columbia Redcords, kjer sta posnela Keep a-Lovin Me, ki jo je napisal Don. Pesem ni bila uspešna in tudi Columbia ni več hotela slišati za mladeniča. Potem sta prišla pod okrilje založbe Acuff-Rose kot ustvarjalca glasbe in tam ju je šef Wesley Rose v začetku leta priporočil Archieu Bleyerju, ki je iskal glasbenike za svojo založbo Cadence Records. Po podpisu pogodbe sta Everlyja februarja 1957 posnela Bye Bye Love, ki sta jo napisala zakonca Felice in Boudleaux Bryant in jo je pred tem zavrnilo 30 drugih glasbenikov. Njun posnetek je prišel na drugo mesto lestvic, takoj za Elvisovo pesem Teddy Bear, pa tudi na vrh country lestvic in na peto mesto R&B. Ploščo Bye Bye Love so prodali v več kot milijon primerkih.

Sodelovanje z Bryantoma se je nadaljevalo tudi pri Wake Up Little Susie, All I Have to Do Is Dream, Bird Dog in Problems. Čeprav sta večinoma izvajala glasbo, ki so jo napisali drugi, sta uspela tudi kot avtorja, predvsem z Donovo (Till) I Kisseld You, ki je v ZDA prišla na četrto mesto. V letih 1957 in 1958 sta nastopala na turnejah skupaj z Buddyjem Hollyjem, ki je zanju napisal tudi pesem Wishing, sama pa sta menda zaslužna za to, da so Buddy Holly in Crickets nehali nastopati v kavbojkah in majicah in se preoblekli v bolj stilistične obleke.

----- -----
Everly Brothers na naslovnici Cash Boxa leta 1957.

Buddy Holly je bil njun velik prijatelj

»Vsi smo bili z juga in vsi smo začeli s country glasbo,« je o Buddyju Hollyju zapisal v spominih Don Everly. Februarja 1959 se je Hollyjevega pogreba udeležil le Phil, Don je bil tako strt, da se je doma zavil v deko in zavlekel v posteljo.

Po treh letih pri Cadence sta zdaj že uspešna Everly Brothers po sporu z Roseom in Acuff-Rose leta 1960 podpisala z Warner Bros, kjer sta ostala naslednjih 10 let. Prvi hit pri novi založbi je bil Cathy's Clown, ki sta ga napisala sama in se je prodal v osmih milijonih primerkov, kar je tudi njun rekord. Sledile so druge uspešnice kot So Sad (1960), Walk Right Back (1961), Crying in the Rain (1962, pesem so pozneje peli tudi A-Ha) in That's Old Fashioned (1962), ki je bila tudi njuna zadnja pesem med prvih 10 na lestvicah. Cathy's Clown je bila prva plošča, ki jo je WB izdal v Veliki Britaniji, tam sta med prvih 40 v šestdesetih prišla s kar 18 pesmimi. Do leta 1962 sta zaslužila že 35 milijonov dolarjev samo s prodajo plošč, zaradi spora z Roseom okrog avtorskih pravic pa sta nekaj časa glasbo pisala tudi pod psevdonimom. Njuna zadnja pesem med prvih 10 v ZDA je bila That's Odl Fashioned leta 1962, ki jo je napisal njun zgodnji mentor Archie Bleyer in bi jo sprva morale izvajati The Chordettes. Oktobra 1961 sta postala del rezervistov ameriških marincev in v oddaji pri Edu Sullivanu februarja 1962 izvajala Jezebel in Crying in the Rain kar v uniformi.

-------
Reklama v Billboardu avgusta 1959.

Po 1963, ko sta bila odpuščena iz vojske, je šla njuna pot hitro navzdol. 27 singlov pri Warnerju je bilo izdanih med 1963 in 1970 in le trije so se uvrstili na Vročih 100, najvišje na 31. mesto. Če sta prva dva albuma pri WB 1960 in 1961 dosegla 9. mesto, je Beat & Soul (1965) prišel le še na 141. mesto. Spor z Acuff-Rose je bil rešen 1964 in sta nadaljevala delo z zakoncema Bryant, a sta hkrati tudi pokleknila pod težo slave, oba sta bila odvisna od amfetaminov, predvsem Don je bil zelo v slabem stanju in je po treh letih odvisnosti končal v bolnišnici. Že 1962 na turneji v Angliji se je sesul na odru, a so mediji pisali, da se je zastrupil s hrano. Vseeno je to pomenilo konec za turnejo. Ko je 1964 ZDA doletela še Britanska invazija, je bilo s fantoma kot mainstream glasbenikoma prve generacije praktično konec, ne pa tudi v Kanadi, Veliki Britaniji in Avstraliji, kjer so ju še naprej radi poslušali. 1966 sta v Angliji z The Hollies (ki so prispevali tudi nekaj pesmi) posnela album Two Yanks in England. Njun zadnji hit v ZDA je bil Bowlng Green, izdan je bil 1967.

Profimedia
Na enem zadnjih koncertov novembra 2005 v Londonu.

Nazaj h Countryju

1968 izdani album Roots je pomenil glasbeni premik nazaj v country vode in vela za enega najboljših zgodnjih country-rock album. A ko so se začela sedemdeseta, sta bila brata Everly le še atrakcija iz zgodovine, porazen album The Everly Brothers Show pa je pomenil tudi konec sodelovanja z Warner Bros. Poleti 1970 sta namesto Johnyja Casha vodila njegovo oddajo in med drugimi gostila tudi Lindo Ronstadt in Steviea Wonderja. Istega leta je Don Everly izdal tudi svoj solo prvenec, ki ni uspel. 1971 sta nadaljevala kot duet in za RCA posnela dva albuma, na turneji 1972 pa se jima je pridružil tudi Lindsey Buckingham (Fletwood Mac). Ura je neusmiljeno tiktakala in Everly Brothers sta napovedala svoj poslovilni koncert za 14. julij 1973, vendar so bile napetosti med obema bratoma že tako velike, da je na koncertu Phil razbil kitaro in odšel z odra, Don pa je povedal publiki, da sta Everly Brothers umrla že 10 let prej.

Profimedia
Don in Phil Everly v začetku osemdesetih, ko sta spet začela nastopati skupaj.

Skupaj nista nastopila več kot 10 let. Od 1973 do 1983 sta se posvetila solo karieram. Don je dosegel nekaj zmernih uspehov v country glasbi s svojo skupino Dead Cowboys. 1976 je ob navdušenju publike nastopil tudi v Londonu, čeprav sama izvedba ni bila na nivoju. Tudi Phil je šel svojo pot, a brez vidnejših uspehov vse do 1978, ko je odpel Don't Say You Don't Love Me No More z igralko Sandro Locke za film Na vsak način in potem še za nadaljevanje Kakorkoli lahko (1980), ko s Sandro Locke tudi nastopa na odru. Največji Philov uspeh je bil album Phil Everly, ki ga je 1983 posnel v Londonu, na njem pa sodelujejo tudi Mark Knopfler in bobnar Dire Straits Terry Williams. Pesem She Means Nothing to Me, zapeta s Cliffom Richardom, pa je prišla med prvih 10 na angleških lestvicah.kov vseh časov.

-------
Crying in the Rain je pozneje postala uspešnica norveškega tria A-Ha

Spet skupaj

Dne 23. septembra 1983 se je v Royal Albert Hallu v Londonu po 10 letih solo karier zgodil združitveni koncert Everly Brothers. 1984 sta posnela tudi nov album, EB '84 s singlom On the Wings of a Nightingale, ki ga napisal Paul McCartney. Pesem je prišla celo med Vročih 100 v ZDA. Njuna zadnja pesem na lestvicah je Born Yesterday (1986) iz istoimenskega albuma. Sodelovala sta tudi s Paulom Simonom pri njegovem albumu Graceland (1986). Še nekaj sodelovanj je prišlo na lestvice v naslednjih 10 letih. 1998 sta brata Everly posnela pesem, Cold za musical Whistle Down the Wind, ki je tudi njun zadnji skupni posnetek. 2003 in 2004 sta nastopala s Simonom in Garfunklom na turneji Old Friends.

Profimedia
Cathy's Clown je njuna najbolj uspešna skladba, plošča je bila prodana v 8 milijonih primerkov.

Phil Everly je umrl v Burbanku v Kaliforniji 3. januarja 2014, 16 dni pred njegovim 75. rojstnim dnevom zaradi pljučne fibroze. Njegova žena Patti je za to okrivila obsedenost s kajenjem. Zadnjih nekaj let je Phil s sabo moral nositi jeklenko s kisikom, jemal je 20 različnih zdravil. Don Everly je v intervjuju po bratovi smrti povedal, da sta oba z bratom nehala kaditi že v šestdesetih, a je Phil potem po njunem razhodu v začetku sedemdesetih spet posegel po razvadi in kadil vse do 2001. Tudi njun oče je umrl zaradi bolezni pljuč, ki jih je poškodoval še kot rudar. Kljub temu, da sta se v zadnjih letih pred Philov smrtjo močno odtujila, je Don Everly povedal, da se vsak dan znova bori z bratovo smrtjo in da ima nekaj njegovega pepela pri sebi doma. Don Everly je umrl 21. avgusta 2021 na svojem domu v Nashvilleu, star 84 let. Njuna mama Margaret je umrla decembra 2021, stara 102 leti.

Profimedia
Don Everly je umrl avgusta pred dvema letoma, star 84 let.

Velik vpliv na naslednike

Brata sta bila znana po svojem dvoglasnem petju s prekrivanjem za diatonično terco, večinoma je Don pel bariton, Phil pa tenor, čeprav sta se včasih tudi obrnila. Velik vpliv sta imela ne Beatle, ki so sami sebi pravili angleški Everly Brothers. Vokalna razporeditev na Please Please me temelji na Cathy's Clown, Don Everly pa je bil tudi eden od kitarskih idolov za Keitha Richardsa. Paul Simon je ob Philovi smrti povedal, da sta bila brata najlepše zveneč duet, ki ga je kadarkoli slišal. »Oba sta imela pristen in poln glas, bila sta tam na križišču R&B in countryja in prisostvovala in bila del rojstva rock and rolla.«

Po uspešnosti na lestvicah sta med dueti le za duetom Hall & Oates. Imela sta 35 top 100 singlov, od tega 26 med prvih 40. Everly Brothers sta bila med prvimi, ki so jih sprejeli v Halo slavnih Rock and Rolla 1986. Njuno pot je pospremil Neil Young. 1997 sta dobila tudi Grammyja za življenjsko delo, 2001 sta bila sprejeta še v Halo slavnih countryja in 2004 v Halo slavnih vokalistov, revija Rolling Stone pa ju je postavila na 33. mesto 100 največjih glasbenikov vseh časov.