Glasba

RIVER: Novi glasbeni val iz srca pandemije

3. 11. 2023, 10.43
Posodobljeno: 3. 11. 2023, 11.15
Deli članek:

V času, ko je svet obstal in se je življenje preselilo v domove, je v tišini pandemije leta 2020 vzklila ideja za nov glasbeni projekt.

Marko Duplišak
RIVER

Sergej Pobegajlo, avtor glasbe in basist z bogatim glasbenim ozadjem v skupinah kot so Billysi, Gora, C4 in Bombe, je našel navdih ob idilični reki, ki je kasneje dala ime bandu.

Marko Duplišak
Sergej Pobegajlo

V tem mirnem zavetju, obdanim z neomejenim časom, ki ga je prinesla karantena, je Sergej ustvaril obsežen nabor glasbenega materiala, ki je bil pripravljen za oblikovanje v celotno ploščo.
RIVER, kot band, odraža mogočnost reke, ki je lahko hkrati bistra in mila, a tudi kalna in nepredvidljiva. Ta dualnost se kaže v njihovi glasbi, kjer se trdi kitarski rifi in močni, dinamični bobnarski ritmi prepletajo z agresivnimi vokali, a hkrati najdemo tudi mirnejše dele in spevne melodije. Lirika pesmi se spogleduje z družbeno kritičnimi temami, eksistencialnimi vprašanji in osebnimi izpovedmi, kar ustvarja bogat in večplasten glasbeni izraz.

Marko Duplišak
Peter Hudnik

Iskanje pravega vokalista, ki bi lahko z glasom dopolnil in izrazil tovrstno glasbeno dinamiko, je privedlo do sodelovanja s Petrom Hudnikom, znanim iz skupin FrozenchilD, King Foo in Acoustic Grunge duo Hudnik & Ajdič. Njegov glas je bil tisti, ki je bandu dodal manjkajočo barvo in globino.

Marko Duplišak
Matjaž Marin

Kmalu zatem sta se skupini RIVER pridružila izkušena rock kitarista Matjaž Marin, s preteklostjo v skupinah Requiem in Billysi ter Rok Barle, ki je svoje strune že preizkušal v Tomcat, Kariot in Sam’s Fever.

Marko Duplišak
Rok Barle

Zadnji delček sestavljanke je bil bobnar, za katerega so si vzeli več časa. Ta potrpežljivost se je obrestovala, ko je Damjan Paljk, znan po svoji bobnarski natančnosti v skupinah Delirium in Tide, pristopil k bandu in s tem zaključil iskanje.

Marko Duplišak
Damjan Paljk

Zdaj, ko je zasedba popolna, RIVER nadaljuje svojo pot z obetajočim se videospotom za njihov prvenec "Intoxicated Soul". Ta skladba bo kmalu predstavljena javnosti tudi na koncertih v živo, kjer bo band lahko delil svojo strast in energijo z oboževalci.

RIVER ni zgolj glasbeni projekt, ampak je odraz časa, ki ga živimo, in moči umetnosti, da v tišini najde svoj glas. Z nestrpnostjo pričakujemo, da bomo lahko izkusili njihovo glasbo v vsej njeni moči in iskrenosti na odrih in v srcih poslušalcev.

Nastop v Orto Baru

Marko Duplišak
RIVER koncerti

Po uspešnem zagonu, se RIVER pripravljajo, da svojo glasbeno vizijo delijo v živo. Ta priložnost bo zaživela v legendarnem Orto Baru, enem izmed stebrov ljubljanske glasbene scene, ki je znan po svoji podpori in promociji glasbenih talentov.
Koncert bo 10. novembra, ob 20. uri. Obiskovalci bodo imeli priložnost izkusiti surovo energijo in čustveno globino RIVER, ki bo skozi prihajajoče žive nastope še dodatno poudarjena. Band obljublja večer, poln močnih kitarskih rifov, dinamičnih ritmov in vokalne strasti, ki so postali njihov zaščitni znak.