Glasba

Lombardo ponosni na glasbeni prvenec

A. M.
1. 11. 2023, 09.15
Deli članek:

Skupina Lombardo je zadnji oktobrski petek izdala svoj prvenec z naslovom A greva plesat.

Boštjan Tacol
Skupina Lombardo

Album so fantje predstavli na promocijskem koncertu v Orto baru, izid albuma pa spremlja tudi novi singel Lahko še enkrat, za katerega so člani skupine s pomočjo umetne inteligence ustvarili atraktiven videospot.

Irena Kazazić
Lombardo: A greva plesat?

Za skladbo Lahko še enkrat so člani ustvarili tudi videospot s pomočjo umetne inteligence (AI). Video tako predstavlja združitev povsem organskih elementov, digitalnih prijemov ter umetne inteligence. Kadri v videu namreč v veliki večini izhajajo iz fotografij benda, ki pa jih je umetna inteligenca transformirala v nek drug pogled in dimenzijo.

Zunanja podoba albuma je prava likovna mojstrovina priznane slikarke Irene Kazazić, ki je s svojim umetniškim izrazom ponazorila svoj pogled na album, skupino in na skladbe, ki so del albuma. Album tako nosi bogato likovno vsebino v obliki kolaža. V notranjosti knjižice lahko najdete tako portretne upodobitve članov skupine, kot tudi likovne podlage iz povsem samostojnih del domišljijskega sveta Irene Kazazić.

Skupina je v zadnjih letih nanizala že kar nekaj singlov: Pokrita z zvezdami, A greva plesat, Kriminal, Vedno je pomlad, Porcelan, Ne da se mi in Recept, ki so nastajali pod vodstvom producenta Dejana Radičeviča. Slednje tri skladbe, med katere sodi tudi Lahko še enkrat, pa so člani benda posneli ob hkratnem igranju v studiju Metro. Material je nato vzel v roke Željko Mladenović in ga zvočno izoblikoval na sebi lasten način. Pomembno je poudariti, da je skladbo Lahko še enkrat napisal Nejc Lombardo že pred več kot desetimi leti, a kljub temu, da je stalnica koncertnega repertoarja skupine, nikoli prej ni bila zabeležena tudi v studiu in javno izdana.