Glasba

Kdo bo nasledil Joker Out?

Alesh Maatko
23. 10. 2023, 17.00
Deli članek:

Razvedrilni program TV Slovenija že snubi glasbenike!

M24/Sašo Radej
Skupina Joker Out je bila za Evrovizijo izbrana interno, kar pomeni, da jo je RTV določila.

Po odmevni evrovizijski zgodbi 2023, v kateri nam je skupina Joker Out s pesmijo Carpe diem pripela tako zelo zaželeni evrovizijski finale, je nacionalna televizija na mizo položila karte za 68. tekmovanje Pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto (veliki finale bo 11. maja 2024) na Švedskem.

Povsem nova zgodba

Glavni izbor predstavnika RTV Slovenija za Pesem Evrovizije 2024 bo potekal januarja 2024 v posebni televizijski oddaji, v kateri se bodo predstavile največ štiri skladbe, ki bodo prišle v ožji izbor skupaj izmed prijavljenih in povabljenih skladb na podlagi odločitve mednarodne strokovne komisije. Prispele skladbe bosta po preteku roka za oddajo prijav (ta se zaključi 15. novembra) ocenili strokovni komisiji, od katerih bo ena mednarodna, ki bo ocenila tudi skladbe, ki jih bo k sodelovanju neposredno povabila RTV Slovenija. Ta bo objavila seznam izbranih skladb in izvajalcev za nastop v posebni televizijski oddaji najpozneje 11. decembra 2023.

M24.si
Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija si želi ponoviti uspeh iz letošnjega leta.

Različni načini izborov

Slovenija kot samostojna država sodeluje na Pesmi Evrovizije od leta 1993. Takrat so v Ljubljani potekale dodatne evrovizijske kvalifikacije, Eme še ni bilo, temveč Izbor slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije. Že takoj naslednje leto (1994) se festivala nismo udeležili (enako ne leta 2000), in sicer zaradi slabih rezultatov. Z izjemo leta 1995 s pesmijo Prisluhni mi (Darja Švajger) in leta 2001 s pesmijo Energy (Nuša Derenda), ko smo zasedli odlično sedmo mesto. Po evrovizijskem letu 2004, ko je bil najprej le en polfinalni večer, smo se v finale uvrstili sedemkrat, in sicer leta 2007 (Alenka Gotar – Cvet z juga), 2011 (Maja Keuc – No One), 2014 (Tinkara Kovač – Round and Round), 2015 (Maraaya – Here For You), 2018 (Lea Sirk – Hvala, ne!) ter leta 2019 (Zala & Gašper – Sebi) in še letos z Joker Out (Carpe diem). Kar dvanajstkrat pa se nam v finale ni uspelo uvrstiti. Interni izbor smo imeli dvakrat, leta 2013, ko se s Hannah Mancini nismo uvrstili v finale, in letos, ko so Jokerji poskrbeli za pravo evrovizijsko evforijo.

Corinne Cumming / EBU
Joker Out se je letos uvrstil v težko pričakovano finale.

Misija Malmö

Posebne televizijske oddaje (ime ostaja še skrivnost), v kateri se bodo predstavile največ štiri skladbe, še nismo imeli, tako da stopamo na nekoliko neznan teren. Kljub temu so mnogi mnenja, da je po eni strani dobrodošla mednarodna žirija, po drugi strani pa se bodo z manjšim številom izbranih skladb izluščile 'slabe' pesmi. O tem, kaj je dobra in kaj slaba pesem, bi se vsekakor dalo razpravljati, saj so okusi vseh nas različni. No, ne glede na vse je/bo na koncu pomembna predvsem dobra oziroma odlična skladba, saj - roko na srce - tujina naših izvajalcev ne pozna, tako da je skoraj čisto vseeno, kdo jo bo odpel. Sploh, ker znano ime - to še kako dobro vemo iz preteklosti - ne zagotavlja vav skladbe, kajne?!