Glasba

Legendarna rockovska skupina spet na odrih

Alesh Maatko
21. 10. 2023, 12.05
Posodobljeno: 21. 10. 2023, 12.25
Deli članek:

Skladba Mlinar na Muri 2023 v rockovski preobleki napoveduje nov album.

Arhiv skupine Chateau
Chateau je polnil prizorišča in radijski eter v devetdesetih letih in nam med drugim dal skladbe Mlinar na Muri in Objemi me.

Rock osemdesetih in devetdesetih let je tudi pri nas pustil trajni pečat na glasbeni sceni s številnimi hiti, ki jih še danes poznamo vsi. Med bendi, ki so v tistih časih polnili koncertna prizorišča in radijski eter, so bili tudi velenjski hard rockerji Chateau.

Pop delavnica

Nastali so na sredini osemdesetih let, prvič pa so nase opozorili na Pop delavnici leta 1987 s skladbo Ne laži mi. V letu 1991, po nekaj »kadrovskih« zamenjavah, pa se je začela njihova strma pot navzgor. Isto leto so na Pop delavnici zmagali z Objemi me, prvo prelomno skladbo v karieri. Skupino je popeljala po vsej državi in skoraj ga ni bilo koncertnega odra, na katerem ne bi stali v naslednjih mesecih in letih. V tem času so izdali tri albume, leta 1994 pa svoj največji hit, skladbo Mlinar na Muri.

»Med čakanjem v garderobi na nekem skupnem koncertu s Tomažem Domiceljem je Tomaž dobil idejo, da bi lahko priredili pesem Boat on the River skupine Styx, on pa bi poskrbel za slovenski prevod besedila. Na naše presenečenje nam je že čez nekaj dni poslal besedilo in tako je nastala pesem Mlinar na Muri,« o njenem nastanku pravijo Chateau. Tisti, ki jih takrat še niso poznali, so jih spoznali ravno z Mlinarjem.

Arhiv skupine Chateau
Povod za novembrski koncert je izid novega albuma, ki so ga med drugimi napovedali tudi z novo, rockovsko različico skladbe Mlinar na Muri 2023.

Slovo in vrnitev

Chateauji so v devetdesetih izdali pet albumov, nato še enega v letu 2011, preden so po obeleženi 25-letnici razpustili skupino. Pred nekaj leti pa je njihov ogenj začel spet tleti – najprej so leta 2021 izdali vinilno ploščo The best of Chateau, lani pa so s skladbo Objemi me nastopili v Križankah na Dnevu 202, ko je Val 202 praznoval 50 let. Chateauji so se vmes preizkusili na nekaj odrih po Sloveniji, letos pa se vračajo na vseh frontah! Najprej so predstavili tri nove skladbe (Pesmi nove, pesmi stare, S solzami v raj, Zvezde vedo), tik pred poletjem izdali rock remake skladbe Mlinar na Muri 2023, s koncertom v Orto baru 17. novembra pa napovedujejo še svojo vrnitev na koncertne odre.

In zakaj nova različica skladbe? »Mlinar na Muri v svoji originalni različici odstopa od našega stila glasbe, zato smo se odločili, da za novi, sedmi studijski album naredimo bolj rokersko verzijo,« pravijo.