Glasba

Odšel je mojster glasbe, ki je zaznamoval slovensko sceno

Karmen Spacapan
12. 10. 2023, 12.31
Posodobljeno: 12. 10. 2023, 12.34
Deli članek:

Slovenska glasbena in kulturna scena je izgubila enega svojih ključnih členov.

Facebook / Avtomobili
Bil je soustanovitelj Radia Robin in njegovo podjetje Sonus je skrbelo za glasbeno produkcijo številnih priznanih umetnikov in skupin.

Glasbenik David Šuligoj, basist skupine Avtomobili, producent in tonski mojster, je umrl minuli teden. Njegova smrt je velika izguba za slovensko glasbeno skupnost, saj je David s svojim delom in predanostjo močno vplival na razvoj in oblikovanje slovenske glasbene in kulturne scene.

Teja Pelko
Avtomobili: Marko Vuksanovič (vokal), Mirko Vuksanovič (klaviature, vokal), Boštjan Andrejc - Bushy (kitara, vokal), David Morgan (bobni) in David Šuligoj (bas kitara).

David Šuligoj ni bil le odličen glasbenik, ampak tudi izjemen tonski mojster in producent. V svoji karieri je sodeloval z mnogimi priznanimi slovenskimi glasbeniki in skupinami. Studio, v katerem so se rojevali hiti, je postal tudi zbirališče za številne glasbenike, ki so želeli posneti svojo glasbo v profesionalnem okolju. Med njimi so bili Avtomobili, Zaklonišče prepeva, Šank Rock, Zoran Predin, Šukar, Miran Rudan, Pop Design in mnogi drugi. 

Facebook / Avtomobili
Zapustil nas je David Šuligoj, ključni člen slovenske glasbene in kulturne scene in basist skupine Avtomobili.

David je sodeloval tudi z izjemnim kantavtorjem in gledališkim igralcem Iztokom Mlakarjem. V slovensko zgodovino se je zapisal tudi z več albumi, ki jih je soustvaril z Mlakarjem - Kot na primer danes že legendarni album Štorije in baldorije, ki je izšel 5. julija 1992 pri založbi ZKP RTV Slovenija. Tu je prav David poskrbel za vse priredbe in odigral vse inštrumente. 

Facebook / Avtomobili
V slovensko zgodovino se je zapisal s sodelovanjem z izjemnim kantavtorjem Iztokom Mlakarjem in z njim ustvaril več legendarnih albumov.

David je bil tudi soustanovitelj in prvi solastnik Radia Robin. Njegovo podjetje Sonus pa je vrsto let skrbelo za glasbeno produkcijo za številne ustanove in umetnike, med drugim tudi za Ota Pestnerja, Svetlano Makarovič, Terrafolk, Kataleno, Arsena Dedića, Radeta Šerbedžijo, Zorana Predina, Magnifica, Iztoka Mlakarja, Siddharto, Avtomobile in mnoge druge.

Facebook / Avtomobili
Poleg tega, da je bil odličen glasbenik, je Šuligoj sodeloval z mnogimi priznanimi slovenskimi glasbeniki in skupinami ter bil izjemen tonski mojster in producent.

Avtomobili

Novogoriška skupina Avtomobili je leta 2022 praznovala 40 let aktivnega delovanja. V 80. letih prejšnjega stoletja je pretežno nastopala zunaj Slovenije, v republikah nekdanje države, pozneje pa je svoje delovanje in ustvarjanje usmerila na slovenski prostor. Enega prvih nastopov je skupina imela leta 1983 na Novem rocku v Ljubljani. Leta 1984 so fantje zmagali na mladinskem festivalu v Subotici, kar je bila tudi izvrstna odskočna deska za vrsto koncertov po Jugoslaviji, ki so jim omogočili nekajletno uspešno prisotnost na takratnem glasbenem prizorišču. David je s skupino sodeloval že v 90. letih prejšnjega stoletja, leta 2000 pa se jim je pridružil kot stalni član.