Glasba

Galov koncert kot dober seks

Alenka Sivka
20. 4. 2009, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koncert Gala Gjurina je imel kar nekaj vrhuncev ali orgazmov, kot bi jim rekel načrtovalec koncerta Gal Gjurin, saj pravi, da se jih mora med dobrim koncertom zgoditi več.

 

Gal (izgovarjava: Gau) Gjurin nas je mučil na trdih stolih Cankarjevega doma tri ure in pol. Mučil pravzaprav ni prava beseda, samo nismo navajeni, da nam glasbenik točko za točko predstavlja boljše glasbenike in boljše glasbene točke.

 

Dramaturgija koncerta je bila res dobro zasnovana, čeprav se ni držal prvotno začrtanega menija (dobili smo natiskanega, z vsemi predjedmi, glavnimi jedmi, prilogami, sladicami …). Najprej nam je postregel s svojimi skladbami z zgoščenke Srce – z Galeristi so preigrali večino pesmi, Čas bo na moji strani, Pridi sem, Daj, povej, Dva, ki ležita … Po krajšem premoru so bile na vrsti t. i. priloge: te so sestavljali gostje, ki so se drug za drugim izstreljevali na oder in peli Galove priredbe narodnih pesmi: Tokac (Dan D) je zapel Igraj v kolu jabolko, Anika Horvat Če bi jaz bila fčelica, Anžej Dežan Učilno zidano, Jadranka Juras Kje so tiste stezice, potem seveda Severa Gjurin, ki nas je božala z glasom in zapela več pesmi še v nadaljevanju koncerta, potem Jan Plestenjak, ki je bil najprej najavljen kot "solata", potem pa je lepo presenetil v nežnem duetu z Galom.


Koncert je imel kar nekaj vrhuncev ali orgazmov, kot bi jim rekel načrtovalec koncerta Gal Gjurin, saj pravi, da se jih mora med dobrim koncertom zgoditi več: eden je bil zagotovo nastop dveh virtuozov harmonikarjev –– Mihe Debevca in Tomaža Rožanca, potem duet Severe Gjurin in Anike Horvat v skladbi Ledena in seveda nastop Elde Viler z nepogrešljivo Lastovko; in še kaj bi lahko našli, ko je Gal z zborčkom osnovnošolcev OŠ Prežihovega Voranca (kamor je hodil tudi sam!) zapel dve pesmi, potem trio Gal, Severa, Vlado Kreslin …

Skratka: to je bil velik koncert, ali bolje rečeno, koncert glasbenika z velikim srcem – Gal je na odru očitno užival, menjaval glasbila, na katera je igral, kot za šalo – klavir, kitara, harmonika … bil je sproščen, prijeten povezovalec, nekaj kombinacij pesmi in glasbenikov je bilo nenavadnih, svežih, še ne slišanih, poslušalci smo dobili res dobro porcijo kakovostne glasbe. Naslednjič bomo prišli – po še. Po treh urah in pol smo bili utrujeni, a zadovoljni. Kot po dobrem seksu.