Glasba

Video: Lollobrigida za geje in japije

Dunja Turk
21. 4. 2009, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ida je ob spremljavi nekdanjih članov skupin Sphericube, Psycho-Path in Kleemarja Lollobrigidi dala novo dimenzijo, slovenski klubski sceni pa dobrodošel dodatek.

 

Premierni slovenski nastop Lollobrigide se je zgodil brez velikega medijskega hrupa, skoraj skozi stranska vrata so se odločili naskočiti še en trg. Nekdaj zagrebška dekliška "bubble gum" elektro pop skupina se je po drugi plošči Lollobrigida Inc. prelevila v hrvaško-prekmursko obojespolno navezo.

 

Osrednja figura je karizmatična, kričeča, namerno kičasta in barvita pevka Ida Prester. Sicer znana televizijska in prireditvena voditeljica (Briljanteen, Dora), finalistka hrvaške Piramide, ki se ji kilometrina dobro pozna (skupina nastopa po vsej nekdanji Jugoslaviji in tudi na nekaterih tujih festivalih), ima nabrušen jezik in ga zna uporabiti. Modna ikona na prvi pogled morda spominja na Gwen Stefani, a lirično ter tudi s hudomušnimi komentarji med skladbami vsekakor daje več kot le vizualni užitek. Brez dlake na jeziku, a nikoli vulgarna, obdela vse od gejev, ki se je nikoli ne dotikajo "tam", do japijev, ki se kljub dizajnerski privlačnosti izkažejo za dolgočasne ljubimce. Tako poda plastičen, izrazito pop komentar sodobne urbane družbe, pri katerem ne moreš kaj, da se ne bi spomnil na film Ameriški psiho; v različici s Christianom Balom, seveda.

Če velja, da dober bend bazo gradi od spodaj navzgor, po majhnih klubih, preden poskuša osvojiti velike dvorane, potem je gotovo, da je kratek, a nadvse udaren 50-minutni nastop dosegel svoj namen. Ida je ob spremljavi nekdanjih članov skupin Pips, Chips & Videoclips, Sphericube, Psycho-Path in klaviaturista Kleemarja (ja, zdaj so Lollobrigida 3/5 Prekmurci) bendu dala novo dimenzijo, slovenski klubski sceni pa dobrodošel dodatek. Od sto prisotnih jih bo vsaj osemdeset naslednjič pripeljalo prijatelja. Hetero in homo, ko bo hrup dovolj velik, pa pride še kakšen japi zraven.