Glasba

Noel Gallagher: The Dreams We Have As Children

Stop
22. 4. 2009, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Gre za akustično reinterpretacijo nekaterih povečini manj znanih skladb, posnetih pred dvema letoma na dobrodelnem koncertu Teenage Cancer Trust.

 

Noel Gallagher je pred kratkim označil Familiar to Millions, edino koncertno ploščo Oasis, kot "grozljivo dolgočasno". The Dreams We Have As Children, ki si naslov sposoja iz otvoritvene Fade Away, v tem kontekstu ni koncertni album Oasis, saj sta na njem le Gallagher in njegov pomočnik na kitari in klaviaturah Gem Archer z manjšim godalnim orkestrom.

 

Gre za akustično reinterpretacijo nekaterih povečini manj znanih skladb, posnetih pred dvema letoma na dobrodelnem koncertu Teenage Cancer Trust. Plošča z enajstimi skladbami je bila brezplačno priložena časopisu Sunday Times, celoten nastop s petimi dodatnimi

skladbami pa je mogoče kupiti po iTunesu; izkupiček je namenjen omenjeni ustanovi. Gallagher skladbe ustvarja na akustični kitari in seveda v takšni izvedbi zvenijo polno, drugačno avro pa jim dodaja ravno izpad Liamovega rjovečega glasu. Album ne stavi na običajne vsesplošno znane uspešnice – na CD-različici sta tukaj le prearanžirani Dont Go Away in Wonderwall. Večina nabora obsega manj znane pesmi, kot so Half the World Away, Slide Away, Sad Song in Listen Up, ki jo spremlja glasno prepevanje občinstva. Vrhunec večera je gostovanje Paula Wellerja, s katerim izvedeta Wellerjevo Butterfly Collector in All You Need is Love (The Beatles), ob kateri na koncu Noel razposajeno poje She Loves You. Married with Children, pronicljiva zgodba o očetu, ki zapušča družino, sklepa ploščo, ki se je začela z besedilom o otroških sanjah (Gallagherja prihajata iz ločene družine), medtem ko lahko na iTunesu slišimo resnično prvo izvedbo večera – enako simbolično Its Good to be Free. Če si dovolimo malce amaterske psihoanalize, je Noelova avtobiografska zgodba tukaj kot na dlani. V klasični interpretaciji avtorja, ki si je vedno želel biti predvsem znan kot točno to – avtor ljudskih skladb, opasan le z akustično kitaro.