Film

Kri, kislina in kriki

T. B.
18. 5. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»V vesolju vas nihče ne sliši kričati,«​ je Ridley Scott strašil pred skoraj 40 leti z Osmim potnikom. Zdaj je čas za novo epizodo – Osmi potnik: Zaveza!

Posadka vesoljske ladje Covenant, ki pride na neznani planet z misijo, da na njem postavi prvo kolonijo, odkrije, da ne gre za takšen raj, kot je kazalo na začetku, ampak da planet poleg lepot, ki spominjajo na idealno podobo Zemlje, gosti tudi pošasti, ki so bile doslej le stvar njihovih nočnih mor. Začneta se lov in beg, z njim pa štetje umrlih. Težko bi našli človeka, ki ob tej premisi ne bi takoj pomislil na Osmega potnika (Alien) ... In imel bi prav.

Gre za novo nadaljevanje ZF-grozljivke, ki nam ne pusti spati že od konca 70. let in velja za eno od najbolj znanih, po mnenju večine pa tudi najboljših znanstvenofantastičnih franšiz. Ta se je začela leta 1979 z Osmim potnikom, ki ga je režiral Ridley Scott, potem ko mu je scenarij prepustil Walter Hill, ki bi film moral režirati sprva, a ga je tako navdušil Scottov Iztrebljevalec, da je menil, da se bo Scott pri Osmem potniku odrezal bolje. Sam je prevzel vlogo koproducenta, režijo pa prepustil Scottu. Ta se je, kot je dejal kasneje, pri snemanju filma, ki je mešanica znanstvene fantastike, akcije, trilerja in hororja, malo zgledoval po Kubrickovi Odiseji 2001 iz leta 1968, malo pa tudi po Lucasovi Vojni zvezd: Epizoda VI – Novo upanje iz leta 1977 in Hooperjevem Teksaškem pokolu z motorko iz leta 1974.

Osmega potnika so se, ker naj bi bil preveč nasilen, sprva otepali vsi studii, tudi 20th Century Fox, ki je na koncu produciral film, a je projekt dobil zeleno luč, ko je k njemu pristopil Hill in ko so obljubili, da bodo omilili nasilje.

Celoten članek vas čaka v novi številki revije Vklop!