Film

»Zgodba, stara kot čas«

T. I.
16. 3. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lepota prihaja od znotraj, nam sporočata Lepotica in zver, ki se po petindvajsetih letih v filmskem razkošju vračata na velika platna.

Klasična zgodba Lepotice in zveri sega v 18. stoletje, v Francijo, ko je prvič izšla pravljica La Belle et la Bete pisateljice Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Zgodba je doživela številne priredbe v vseh možnih oblikah, a najbolj legendarna je gotovo Disneyjeva iz leta 1991. Animirani film o ljubezni in prijateljstvu ter magičnem svetu, v katerem dobro premaga zlo, je luč sveta ugledal v času drugega zlatega obdobja studia in v hipu osvojil gledalce po svetu (ter podiral rekorde v polnjenju blagajne). Za tiste, ki zgodbe ne poznate – takole gre: nekoč je v imenitnem gradu živel postaven princ (Dan Stevens), ki je sebi in gradu nakopal prekletstvo: mogočna čarovnica ga je zaradi prevzetnosti in sebičnosti za kazen spremenila v zver, preostale na njegovem dvoru pa v predmete. Da bi preklical urok, se mora naučiti resnično ljubiti in ljubezen vračati, preden pade zadnji cvetni list s čarovničine vrtnice, sicer bo za vselej postal pošast. Leta zatem spoznamo radoživo in bistro lepotico Belle (Emma Watson).

Emma Watson

Animirani film, ki se je največkrat predvajal na njenem domačem videorekorderju, ko je bila še otrok, je bil prav Lepotica in zver, zato ni nič nenavadnega, da so se 26-letnici uresničile otroške sanje, ko je izvedela, da jo želijo pri Disneyju v vlogi Belle, s katero si, mimogrede, delita veliko ljubezen do knjig. »V Belle sem se nemudoma zaljubila. Bila je bojevita mladenka, ki je ni bilo strah povedati, kar misli, neverjetno neodvisna, želela si je videti svet in ničesar in nikogar je ni bilo strah – niti zveri ne. Kot otrok sem ljubila Disneyjeve filme in tudi zdaj jih še vedno, saj mi dajejo občutek, da je vse v redu in da je na svetu še upanje,« pravi nekdanja zvezdnica filmov o Harryju Potterju.

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!