Film

Otok čudežnih otrok

T. I.
29. 9. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mojster nenavadnih zgodb Tim Burton nas v Domu gospodične Peregrine za nenavadne otroke vabi na potovanje v družbi magičnih otrok, ujetih v času.

Najstnik Jake (Asa Butterfield) je odraščal ob zgodbah o skrivnostni sirotišnici na oddaljenem otoku, kjer živijo otroci, ki zaradi nenavadnih lastnosti niso sprejeti v družbi, nanje pa budno pazi eksotična gospodična Peregrine (Eva Green). Potem ko avtor zgodb, dedek Abe (Terence Stamp), nenadoma umre, se Jake odloči poiskati otok. Ko ga res najde, ugotovi, da je gdč. Peregrine zamrznila čas, da bi otroke obvarovala pred nemškim bombardiranjem. Spozna Emmo, ki lahko lebdi, in se zaljubi vanjo, odkrije pa, da ima tudi sam posebno moč. Emmo igra 20-letna vzhajajoča igralska zvezda Ella Purnell (Zlohotnica, Churchill, Legenda o Tarzanu), ki nam je zaupala podrobnosti o filmu.

Povejte nam, koga igrate.

V filmu igram Emmo, ki pa so ji spremenili moči iz knjige, jih zamenjali z Olivinimi. Emma tako zdaj lebdi, Olive pa upravlja ogenj. Še nekaj stvari so spremenili, na primer starost nekaterih otrok. Dvojčkov tudi ni v knjigi. Izmislili so si like, ki so potrebni za razvoj filma. Mislim, da je prirejanje knjige za film velikanski izziv in da je scenaristka Jane Goldman naredila čudovito delo. Veliko časa sem preživela s trenerjem za gib in se nato odločila, da Emma ne bo vročekrvna in strastna, ampak bolj neutolažljiva romantičarka, ki se ni nikdar postarala in katere srce ji je zlomil Abe. Po dolgih letih, ko je prepričana, da je prebolela prejšnjo ljubezen, Emma sreča Jaka in je znova na začetku.

Igrate torej nekoga, ki je najstnik, a je v resnici že dolgo na tem svetu.

Emma ima v resnici 112 let! (smeh) Je res stara duša – ve, kako deluje svet, in gospodična Peregrine ji med vsemi otroki najbolj zaupa. Emma se zaveda svoje starosti, a je tudi še vedno precej otroška. Navadila se je na to, da živi dan, ki je vedno enak, in se v tem počuti varno, po drugi strani pa hrepeni po tem, da bi odšla in izkusila razburljivo življenje, ki ga nikoli ni mogla živeti.

Ali nam lahko pojasnite, kako deluje časovna zanka?

Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem razumela, kako to gre, v filmu je namreč več časovnih zank in spraševala sem se, ali so znotraj zanke ali zunaj nje. (smeh) Torej, zanka je dan, ki se nenehno ponavlja. Gospodična Peregrine ga ponovno zažene. Nenadoma je konec dneva in nov 24-urni cikel se začne. Gre za dan, ko letala napadejo šolo. Bombe padajo nanjo, in tik preden bi zadele stavbo, gospodična Peregrine ustavi čas.

Celoten članek preberite v aktualni številki revije Vklop!