Film

Tjaša Železnik spet najstnica

Marjana Vovk
11. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tjaša Železnik iz nedeljske oddaje NLP v slovenskem filmu Lajf igra uporniško najstnico. Tudi sama je bila najstniška upornica.

V kinematografih se vrti nov slovenski film z naslovom Lajf. Komična drama Vita Tauferja predstavlja zapleteno in nerazumljeno življenje treh celjskih najstnikov, ki jih igrajo Tjaša Železnik, Minca Lorenci in Aljoša Koltak. Žirija kritikov lanskega Festivala slovenskega filma je Lajf razglasila za najboljši film, Renato Jenček, ki igra očeta, pa je postal Stopov igralec leta.

 

 

Film Lajf je nastal po predstavi To ti je lajf Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki je premiero doživela maja 2006. Scenaristka Tina Kosi je besedilo sestavila iz resničnih zgodb, ki so ji jih zaupali celjski dijaki. Praktično ista ekipa se je nato lotila predelave predstave v film. "Film je zelo podoben predstavi, le da kot drug medij ponuja več: pokaže še kaj drugega, gre v preteklost, sama zgodba pa je v bistvu ista," pravi glavna igralka Tjaša Železnik. Film so posneli v približno dveh tednih, saj niso potrebovali vaj, tekst so znali praktično na pamet, svoje junake so že usvojili.


KOMIČNE TRAVME
Glavni junaki filma so trije najstniki: Tara (Tjaša Železnik) je sita prepirov z očetom (Renato Jenček), po njenem prepričanju alkoholikom, njena najboljša prijateljica Ana (Minca Lorenci) pa je zanosila z Vladom (Aljoša Koltak), ki se trudi iztrgati iz krempljev svoje posesivne mame (Jagoda Tovirac). "Čeprav je glavna junakinja Tara, je rdeča nit filma problem njene noseče prijateljice, ki se odloča, ali bo otroka obdržala ali ne, vmes pa pride še do zmotnega mišljenja Tarinega očeta, ki misli, da je noseča Tara. To je rahlo komičen, v resnici pa sila resen nesporazum," pojasnjuje Tjaša. Film ima sicer kar nekaj zabavnih trenutkov, a je v resnici zelo travmatičen, saj predstavlja težavne situacije. "Ampak moralizira pa ne. Film hoče samo pokazati zapleten položaj. Morda se bodo mladi iz njega tudi kaj naučili," razmišlja igralka.


UPORNIŠKO OBDOBJE
Tjaša pravi, da je njena junakinja Tara tipična uporniška najstnica, ki se ne razume s starši. Tu zlahka najde primerjave s svojim najstniškim obdobjem. "Tudi meni se je kot najstnici v nekem trenutku zdelo vse brezzveze. Malo sem bila tudi jaz upornica, imela sem obdobja oblačenja v črno in nerazumevanja. Tako kot Tara sem bila tudi jaz kar dobra žurerka," se smeji Tjaša. Takoj pristavi, da sta si s Taro vseeno tudi zelo različni, če ne zaradi drugega, ker Tara živi v drugačnih časih. "Ampak mislim, da smo se kar dotaknili zdajšnjih najstnikov. Zgodbo so dobro sprejeli odrasli in mladostniki – in se smejali popolnoma drugim stvarem. Vsak se je poistovetil s svojo generacijo."


JESENI V OSEBNI PRTLJAGI
Tjaša, sicer najbolj znana kot voditeljica nedeljske oddaje NLP, je v prvi vrsti gledališka igralka in igranje na odru je njena prva ljubezen. Zaposlena je bila v SLG Celje, pred letom in pol se je odločila, da odide na svobodo, sedaj pa se je vrnila v gledališče – po novem je del ekipe Mestnega gledališča ljubljanskega. "Iz Celja sem odšla, ker sem želela delati v Ljubljani, kjer je več priložnosti za različne projekte. Na svobodi sem sicer uživala, a bolj malo delala v gledališču, zato sem si sedaj spet zaželela veliko teatra in odšla v MGL." Letos jeseni jo bomo videli v še enem filmu, Osebni prtljagi režiserja Janeza Lapajneta (v filmu nastopajo Nataša Barbara Gračner, Branko Završan, Boris Cavazza, Gregor Zorc, Nina Rakovec, Klemen Slakonja …). "Res me zanima, kako bo učinkovala moja vloga, saj grem iz skrajnosti v skrajnost: v Lajfu igram najstnico, v Osebni prtljagi pa mamo najstnice," se smeji Tjaša.