Film

Dekle, ki meša glave

Marjana Vovk
11. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iva Krajnc je ena najlepših in najuspešnejših igralk pri nas. Na lanskem FSF-ju se je pojavila v kar treh filmih: Prehod, Nikoli nisva šla v Benetke in Resničnost.

Iva Krajnc velja za eno najlepših in tudi najuspešnejših filmskih igralk pri nas. Na lanskem Festivalu slovenskega filma se je pojavila v kar treh filmih: trilerju Prehod, drami Nikoli nisva šla v Benetke in fantazijski komediji Resničnost.  Letos jo bomo videli tudi v srbski drami Besa.

 

V filmu Prehod, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado občinstva za najboljši film, igra Iva skrivnostno Tanjo iz manipulativne organizacije Zom, ki slikarju Vladu (igra ga Jure Ivanušič) obrne življenje na glavo. "Tanja je ženska, ki se je zaradi lastnih strahov in težav odločila, da je življenje lažje in znosnejše v kolektivu, kot je Zom, kot da bi bila sama. Močno verjame v institucijo Zoma, saj ji ta daje smisel. Je naivna, zato tudi izjemno ranljiva," opiše svojo junakinjo. Največji izziv v kreiranju Tanje ji je pomenilo iskanje povezave med realnim in fiktivnim, rahlo v prihodnost usmerjenim časom. "In to iskanje rdeče niti med hladnim, racionalnim, preračunljivim svetom, ki ga predstavlja Zom, in Tanjino ranljivostjo, njeno empatijo."


VSAK JE KDAJ USODEN
Tanja po eni strani res deluje zelo krhko in vodljivo, po drugi strani pa je odločna in samozavestna – prava fatalka. Ob Ivi to besedo pravzaprav precej pogosto slišimo, čeprav igralka pravi, da o sebi ne razmišlja ravno tako. "Fatalna ženska je nekaj, kar v realnem svetu ne obstaja, če je torej tako, da so mi take vloge pisane na kožo, se mi slabo piše … Usodni smo za koga kdaj pa kdaj vsi," se smeji. Strinja se s temo, ki jo odpira film: manipulacija je vsepovsod! "Res, manipulacija je danes prisotna skoraj povsod. Če ne drugega, lahko skoraj na vsakem koraku manipulirajo z našimi podatki, že samo npr. Facebook. Vprašanje je samo, koliko se pustimo manipulirati."

 

DELA JI NE ZMANJKA
Iva ima očitno več kot dovolj dela, saj jo bomo že konec maja videli v še enem slovenskem filmu: Nikoli nisva šla v Benetke. To je nekakšen "družinski" projekt, saj v njem igra z možem Aljošo Ternovškom in njegovim očetom Petrom Ternovškom. Gre za pretresljivo dramo o mladem paru, ki se mu je očitno zgodila velika tragedija, med njima zija prepad, njuno čustveno stanje pa se spreminja iz trenutka v trenutek.
V zadnji fazi montaže je tudi srbska romantična drama Besa režiserja Srdjana Karanovića (film je sofinanciral Slovenski filmski sklad), v katerem Iva igra slovensko kristjanko, poročeno s Srbom; ko mož odide v prvo svetovno vojno, se zaljubi v muslimana. "Film je posnet po resničnih motivih, Srdjan Karanović je napisal scenarij in film tudi zrežiral. V filmu sem imela možnost zaigrati skupaj z eno največjih ikon ne samo srbskega, pač pa tudi evropskega filma Mikijem Manojlovićem. Posebnost tega filma je tudi ta, da so v Deliblatski peščari, kjer je potekalo snemanje, zgradili popolnoma novo vasico samo v ta namen," o izkušnji pove igralka.