Film

Hitri in drzni 4

Irena Knez
16. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Grmeči motorji, kadeče se gume, drzno govorjenje in prav tako drzni protagonisti v akciji Hitri in drzni 4.

V četrtem delu uspešne akcijske franšize Hitri in drzni sta Vin Diesel in Paul Walker spet združena. Tipičen fantovski film.

 

Umor ljubljenega človeka Dominica Toretta (Vin Diesel) prižene nazaj v rodni Los Angeles, čeprav mu grozi nevarnost, da pade v roke policiji, ki ga lovi že leta. V Mestu angelov Dom sreča svojega največjega tekmeca, agenta FBI Briana OConnorja (Paul Walker). Po začetnih prepirih – Brian je pred leti Domovi mlajši sestri Mii (Jordana Brewster) zlomil srce – se le sporazumeta. Duo je iz različnih motivov za petami mogočnemu mehiškemu trgovcu z mamili (John Ortiz), ki preplavlja ZDA s smrtonosno robo.


Grmeči motorji, kadeče se gume, drzno govorjenje in prav tako drzni protagonisti – ta mešanica je dosedanjim trem filmom Hitri in drzni pripomogla do dobrega zaslužka. Hitri in drzni (2001) so zaslužili 207 milijonov dolarjev, drugi del Prehitri in predrzni (2004) 236 milijonov dolarjev in Hitri in drzni: Tokio Drift (2006) 158 milijonov dolarjev. Zdaj naj bi se uspešna zgodba nadaljevala.


Nov model. Originalni deli – je podnaslov četrtega dela s testosteronom nabitega akcijskega spektakla; namiguje na to, da lahko tokrat po asfaltu spet dirja prvotna zasedba iz Hitrih in drznih. Manj presenetljivo je, da so primesi nespremenjene: vrtoglava zasledovanja s hitrimi bolidi po Los Angelesu, mehiški puščavi in rudniških jaških, drzno širokoustenje (predvsem Vin Diesel) in hudobni mamilarski gangsterji, ki radi pridejo v cerkev po odvezo. Takšni klišeji bodo predvsem moško občinstvo akcijskega spektakla prav tako malo motili kot lepe ženske, ki ne skrivajo oblin in se poljubljajo na divjih zabavah. No, vsaj glavni igralec in producent Vin Diesel v površni zgodbi vidi globino, kot je povedal v pogovoru z novinarji na evropski premieri filma.