Zgodbe

Vila Šumica: Tu se pečejo najboljše potice v Sloveniji

Biba Jamnik Vidic
20. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

V objemu gora, tik pod mogočno goro Prisank, stoji posebna hiša, počitniški dom Vila Šumica. Hišo, v kateri je doma ljubezen, obdajata gozd in travnik, pod njo pa teče rečica Pišnica, ki se zliva v bližnje jezero Jasna. Ta oaza miru na obronku Kranjske Gore otrokom iz socialno ogroženih družin že skoraj 30 let predstavlja začasni dom, v katerem se počutijo varne in sprejete. Da se bodo otroci, ki bodo tu preživeli letošnje božično-novoletne praznike, čim bolje počutili, je štiričlanska ekipa: vodja doma Simon Ogulin, kuharica Helena Kavčič, pomočnica kuharice Zdenka Lovše in higieničarka Maria Carascu, že na začetku decembra začela z okraševanjem.

Mateja J. Potočnik
Tu se pečejo najboljše potice v Sloveniji

In ker praznike zaznamuje tudi dobra hrana, iz kuhinje že omamno diši po orehovi potici. Anita Ogulin, predsednica Zveze Prijateljev Mladine Ljubljana Moste-Polje, pove, da njihova Helena peče najboljše potice v Sloveniji. Po »strogi« oceni ekipe našega uredništva ji lahko brez slabe vesti pritrdimo. Gospa Helena, ki v domu kuha že čisto od začetka, ko ga je pred 28 leti pod svoje okrilje vzela Zveza PM Lj. Moste-Polje, pove, da na leto speče več kot sto potic.

Namesto upokojitve izbrala kuhanje za otroke

74-letna Helena, ki je že 12 let v pokoju, še vedno vsak dan pride v »službo«. »Ko sem bila stara 58 let, se je moj mož smrtno ponesrečil in takrat sta me delo v kuhinji in druženje z otroki rešila.« Ko je šla štiri leta pozneje uradno v pokoj, se je odločila, da z delom nadaljuje. »V dom sem pred 28 leti prišla na pobudo takratne vodje doma. Njeno ponudbo sem vzela kot izziv. Takrat sem delala kot pomočnica kuharice v osnovni šoli v Kranjski Gori in sem si želela biti bolj samostojna.« Samostojnost ji je bila pisana na kožo, in ker ima rada tudi otroke, se je v novi vlogi odlično znašla. Helena namreč poleg kuhanja in peke skrbi za nabavo ter pripravo jedilnikov. Ti so pestri in zdravi, s pridihom tradicionalnosti. Vsega se loti, od juh in prikuh do različnih cmokov. Njeni mladi odjemalci povedo, da je prav vsaka jed izpod njenih rok slastna. In čeprav otroci nekaterih jedi od doma ne poznajo, se prej ko slej vsi ojunačijo in jih pokusijo. »Celo po repete pridejo. Še posebej jim je všeč carski praženec, tudi skutini štruklji, pa celo ajdovi žganci in obara. Najraje, kot večina otrok, pa imajo testenine in pice. In seveda slaščice.« Helena pove, da se potrudi skuhati jedi, ki jih imajo otroci radi. Poleg potice jim pogosto speče buhteljne, jabolčni štrudelj in pito, pa razno drugo pecivo, za pusta iz kuhinje diši po ocvrtih krofih.« Heleni zadnjih 15 let v kuhinji pomaga 77-letna Zdenka Lovše. »Zdenka je, preden je postala moja pomočnica, pomagala pri čiščenju doma. Ona je zaslužna za to, da otroci pokusijo kaj novega, spodbuja jih tudi, da pojedo čim več.« In ker otroci babicam zaupajo, jih kuharici zlahka prepričata, da pojedo tudi kakšno jed, ki je sicer ne bi.

Mateja J. Potočnik
kuharica Helena Kavčič

Humanitarni božično-novoletni prazniki

Prav na božični dan bo v Vilo Šumica prispelo približno 50 otrok z vzgojitelji. Lahko tudi kakšen več, pove vodja doma Simon Ogulin, saj je v domu na voljo 71 postelj. »Prva skupina bo pri nas pet dni, 29. decembra jih zamenja druga.« Tudi ta bo, pove Simon, deležna vsega, kar pritiče tem čarobnim praznikom. »Uresničevali jim bomo sanje. Poleg zabave, iger na snegu, športnih iger, plesa, ustvarjalnih delavnic, pogovorov, pohodov, ob slabem vremenu jih bomo peljali na kopanje, jih bodo obiskali čarobni možje tetke Zime s svojim spremstvom.« Da otroci lahko brezskrbno uživajo, poskrbijo različni donatorji. »Letos se bo njihovo letovanje financiralo iz sredstev projekta Junak Deželak z Radia1. Primarni namen našega počitniškega doma je namreč organizacija taborov za socialno ogrožene otroke. Otroci k nam prihajajo med vsemi rednimi šolskimi počitnicami, le del poletnih namenimo tudi komercialnim obiskom.« V domu, razloži Simon, gostijo tudi šole in vrtce v naravi, razna društva in terapevtske skupine. »Prihajajo tudi srednješolci, tu se odvijajo angleški tabori in druga izobraževanja. Ves čas se kaj dogaja. K nam res radi pridejo.« Kako tudi ne bi. Vila namreč stoji sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka, hkrati pa je odlično izhodišče do naravnih znamenitosti. Do jezera Jasna, kjer otroci pozimi lahko drsajo, poleti pa se v njem osvežijo, je le nekaj minut hoje, 20 minut je do centra Kranjske Gore, tudi planinski pohodi na Vršič, Prisank, v Krnico niso preveč zahtevni. V bližini so tudi Planica, Tamar in Zelenci, kjer izvira naša Sava Dolinka. Ne dvomimo, da bodo otroci v Vili Šumica uživali tudi letos. Gospa Helena bo zagotovo poskrbela, da jim bo vroč čaj pogrel mrzle ročice, njena dišeča potica pa pobožala želodčke.

Recept za orehovo potico gospe Helene

»Vsak, ki je okusil potice naše gospe Helene, pove, da so daleč najboljše od vseh, kar jih je jedel doslej. Čuti se, da jih pripravlja z ljubeznijo, za nameček pa so še lepe na pogled,« pove Anita Ogulin. Gospa Helena je za naše bralke in bralce izdala nekaj zvijač, ki bodo izboljšale okus in videz potice.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!