Zgodbe

Nova knjiga Urške Klakočar Zupančič: Ženska, ki verjame v ljubezen

U. K. G.
1. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Ob novi knjigi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič Sibilina sodba smo v torek, 21. novembra, ljubitelji dobrih knjig z vseh vetrov, tudi političnih, napolnili Linhartovo dvorano Cankarjevega doma.

U.K.G.
Urška Klakočar Zupančič

V teh časih se rojevajo knjige kot še nikoli doslej. Biografije, v katerih bolj ali manj znani Slovenci popisujejo svoje življenjske izkušnje. Praviloma so njihovi obrazi na naslovnicah. Urška Klakočar Zupančič  pa tega ni storila, čeprav bi najbrž tako prodala kakšen izvod (morda tisoče) več. Niti ni napisala avtobiografije, ki bi se gotovo dobro prodajala, ne, ona je napisala napet zgodovinski roman na 489 straneh, ki se dogaja v mračnem, a hkrati razsvetljenem 17. stoletju, kjer pa, kot v prvem romanu, igra vodilno vlogo močna, usodna, lepa in pametna ženska. Ženska, ki verjame v boga in ljubezen, ki pravi, da bog je ljubezen, kot je prepričana tudi avtorica romana. »Prvinsko, kar nas drži skupaj, so silnice ljubezni.«  

U.K.G.
Svojo Urško sta prišla podpret tudi oče in mama.

Po Gretinem grehu Sibilina sodba. Medtem ko je bil vodilni element prve knjige ogenj, rdeča je tudi naslovnica knjige, je v drugem prevladujoča voda. In naslovnica je modra. Ta večer je bila v pisateljskih čevljih. Rdečih, a kot je dejala, sploh ne več tako opaženih, tako da si bo treba izmisliti kaj novega. Morda pa modre, v barvi vode, ki ima moč, da spere vse grehe. Ta karizmatična ženska nas je v družbi voditeljice večera Vesne Milek in igralke Milene Zupančič – ta je doživeto prebrala nekaj odlomkov iz novega romana – s svojim šarmom in darom za pripovedovanje zgodb spet očarala.

Kako ji je ob vsem delu uspelo najti čas za novi roman, ki je tudi tokrat izšel pri založbi Primus iz Brežic, je zanimalo Milekovo. In Urška je povedala, da je letošnji dopust žrtvovala za pisanje. Ima srečo, da ji starša priskočita na pomoč pri varovanju sinov. Zadala si je cilj, da bo roman zaključila to poletje, in ga je. Starša (na fotografiji) ji stojita ob strani in sta jo tudi tokrat prišla podpret. Navdušena bralka njene prve knjige pa je tudi naša predsednica države Nataša Pirc Musar, ki ni skrivala navdušenja nad Urškinim pisateljskim darom. Roman je namenjen »vsem divjim ženskam z volčjo dušo, ki se upirajo sponam časa in družbe in si drznejo biti svobodne – bojevnicam današnjega časa«.

Objavljeno v reviji Jana, št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!