Zgodbe

Janina preobrazba: Sanja, ki končno živi svoje sanje

Andreja Comino
22. 10. 2023, 08.00
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 10.20
Deli članek:

»Ljudje se bojimo sprememb. Vztrajamo v utečenih stvareh, četudi nam niso všeč in niso po naši meri. Strah nas je stopiti v neznano, četudi bi to za nas pomenilo več svobode, pristnosti in življenje, kakršno smo si že dolgo želeli. Tudi sama sem potrebovala dolga leta, da sem zbrala pogum in se podala na novo pot. Vendar mi ni žal niti za hip, kajti če bi vztrajala, bi zagotovo zbolela,« pravi 39-letna Sanja Majerle iz Novega mesta, ki se je odločila tako za poslovno kot osebno preobrazbo. Za oboje je morala krepko stopiti iz cone udobja, a kot pravi, je bilo več kot vredno.

Mateja Jordovič Potočnik
Sanja Majerle

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literam terapevtka Nataša Učakar za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

Nakit: Boutique Cherry Monday

Sanja je diplomirana inženirka kemijske tehnologije. Dolga leta je delala v farmacevtski industriji, vendar je to ni povsem izpolnjevalo. »Leta in desetletja sem bila notranji boj, in ko je borba postala prenaporna, sem se zrušila. Telo je pregorelo. Težnja po nenehnem napredku, iskanju rešitev iz notranjih stisk in tesnobe je postala neznosna. Začela sem se obračati v svoj notranji svet. Od otroštva naprej se sprašujem, kdo sploh sem. Zakaj se vse te stiske dogajajo ravno meni? Kaj je z mano dejansko narobe? Zatekala sem se v osamo, predajala obupu, doživljala občutke, da nič nima smisla, noči sem prejokala in do obisti podoživljala duševne stiske. Nisem se mogla povezati z drugimi, spraševala sem  se, od kod vse to trpljenje. V stanju nemoči, groze, stalne negotovosti sem krivila sebe, se zavračala in bežala od bolečine, tesnobe, skušala preživeti iz dneva v dan, odtujena od vsega in vseh,« pripoveduje. Želela si je odrešitve trpljenja, a obenem ni zmogla spregovoriti, kaj se z njo dejansko dogaja, drugi pa tega niso prepoznali.

Mateja Jordovič Potočnik
Sanja Majerle prej

Vseeno pa je v njej tlelo upanje, da svet morda ni tako grozen, kot ga doživlja. Naprej jo je gnal tihi notranji klic. Vztrajala je pri iskanju različnih načinov iskanja miru. Zunanje rešitve niso prinesle trajnih in dolgoročnih sprememb. Ko se je telo že drugič uprlo, se je končno le ustavila. »Spoznala sem, da se izmikam bolečini in v resnici dušim življenje v sebi ter se oddaljujem od Sanje, ki želi živeti svoje sanje. Pomoč in podporo sem našla v nekaterih ljudeh, ki sem jim lahko zaupala. Bodrili so me, naj se spoprimem s svojo bolečino. Hitro sem ugotovila, da vse odgovore lahko najdem znotraj sebe,« pravi Sanja, ki je spoznala, da so za korenite spremembe potrebni čas, vztrajnost, pogum in velika mera ljubezni. Čedalje bolj si je dovolila čutiti v polnosti vse občutke, tudi tam, kjer je bila prisotna globoka bolečina. Z vsakodnevnimi vajami, rutino in rituali je zdravila posledice travmatičnih izkušenj, gradila lastno vrednost ter začela zaupati v intuicijo, ta pa jo je vodila do odgovorov. Pristope in načine za notranje ravnovesje, ki so ji pomagali, zdaj deli tudi z drugimi. V prostem času pa jo »hranijo« različne zvrsti plesa, kot so kizomba, salsa, orientalski ples, plavanje in življenje ob morju, ustvarjanje naravnih mazil, serumov in zdravilnih olj iz zelišč, ki jih sama nabere. »Želim se veseliti vsakega dneva posebej, sedaj, ko ponovno počasi živim s polnimi pljuči, si ustvarjam svoj prostor in mesto pod soncem,« sklene.

Mateja Jordovič Potočnik
Sanja Majerle potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

Tako pogumno, kot se je podala na svojo novo poslovno pot, si je Sanja želela tudi spremembe svojega videza. Prav nič je ni bilo strah, ko je frizerka Nataša vzela v roke škarje in se lotila dela. Na preobrazbo je prišla z rjavimi lasmi, imela je kar nekaj narastka in obledele konice. Zelo si je želela nove pričeske: frizerka jo je najprej postrigla na vedno modno paževsko pričesko. Lase ji je na koncu še malce skodrala, s čimer je dosegla več igrivosti. Sanjini zaradi barvanja z naravnimi barvami in negovanja z olji lepi lasje so tako še bolj zablesteli.

Z užitkom se je z barvami na Sanjinem obrazu igrala tudi mojstrica ličenja Manca Maselj. Na veke ji je nanesla moder kajalni svinčnik, nadaljevala s črnim tušem in maskaro, usta pa ji je poživila s šminko v intenzivni barvi fuksije. Celoten videz je zaokrožila z osvežilno rožnato barvo na licih.  

Preobrazba je objavljena v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!