Nasveti

Kako pa kaj vaš sluh?

Uredništvo
11. 4. 2024, 03.37
Deli članek:

Raziskave kažejo, da z aktivnimi možgani lahko do neke mere skrbimo tudi za svoj sluh. Ker v resnici poslušamo z ušesi, slišimo pa z možgani, je pomembno, da so ti ravno prav zaposleni. Vsak dan si vzemimo nekaj minut za aktivnosti, ki krepijo spomin in možgane. Odlična telovadba za to je učenje česa novega – zadostuje že nekaj minut na dan.

revija Jana
Če se vam zdi, da slabše slišite, čim prej ukrepajte.

Prvi znaki poslabšanega sluha

Eden prvih znakov, da z našim sluhom morda nekaj ni v redu, je občutek, da ljudje okrog nas ne govorijo dovolj glasno in razločno. Lahko se nam  dogaja, da v pogovoru ne razumemo bistva, ker ga nismo dobro slišali. Zlasti zahtevni so pogovori v hrupnem okolju v restavraciji ali na zabavi. Še en očiten znak je glasneje nastavljen televizijski in radijski zvok. Izguba sluha se večinoma ne zgodi naenkrat, izgubljamo ga postopno. Tega, da slabo slišimo, si celo nočemo priznati, a prav je, da smo pozorni na znake in upoštevamo bližnje, če opažajo, da slabše slišimo.

Ne slišim dobro, kaj pa zdaj? 

Prvi korak je, da si to priznate. Nato obiščete svojega zdravnika, ki vas napoti k specialistu otorinolaringologije. Če ta presodi, da potrebujete slušni aparat, se z izvidi oglasite v najbližjem slušnem centru, kjer vam bodo svetovali pri izbiri ustreznega modela slušnega aparata.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!