Nasveti

Okolju prijazno ali zgolj nateg?

jk
16. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Okoljske problematike se potrošniki čedalje bolj zavedamo, mnogi dajemo pri nakupu prednost okolju prijaznim izdelkom. To pa ni zmeraj preprosto – deloma tudi zato, ker je razumevanje okolju prijaznih strategij še zmeraj polno zmot. Razkrinkajmo tri najpogostejše.

profimedia
ekološko , okolju prijazno

Bio zelenjava, ovita v plastiko

Gre za navidezni paradoks, kajti prav biološko pridelani izdelki, kot so kumare ali korenje, so na prodajnih policah najpogosteje oviti s plastično folijo. Tak ovoj jih ščiti pred stikom z neekološko pridelanimi živili, poleg tega plastična embalaža ohranja svežino med transportom in ščiti pridelek pred poškodbami. Prav tako podaljšuje svežino zapakiranega v času prodaje na policah. Seveda pa boste še bolj okolju prijazni, če ekološko hrano kupite direktno od ekološkega kmeta, namesto tiste, ki je morala do slovenskih trgovskih polic prepotovati na tisoče kilometrov.

Ima ločevanje odpadkov sploh smisel?

Mnogi verjamejo, da se vse smeti na koncu  odvrže na en velik kup. To zagotovo ni res. Drži pa, da je ločevanje odpadkov tem bolj smiselno, kolikor natančnejši smo pri tem. Najpomembneje je, da ločimo steklo in embalažo od navadnih gospodinjskih odpadkov, saj s tem izboljšujemo možnosti za ponovno uporabo navedenega. Še bolje pa je, če se trudimo pridelati čim manj odpadkov.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!