Nasveti

8 koristnih navad, ki nič ne stanejo

jk
16. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Pogosto je dovolj le nekaj majhnih sprememb, da se naše zdravje in počutje znatno izboljša. Če se vam torej zdi, da bi se lahko v svoji koži počutili bolje, poskusite s katerim od tokratnih nasvetov.

revija Jana
Mavrica dobrih odločitev

1. Dan začnimo z ovsenimi kosmiči

Pet sestavin nam zagotavlja dovolj energije za ves dan: 4 žlice ovsenih kosmičev, ki zaradi pestre mešanice B-vitaminov krepijo delovanje možganov in zbranost; lonček jogurta, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine, pomembne za obnovo ter izgradnjo mišic; četrtina jabolka za boljšo naravno odpornost; 2 žlički semen čija, ki nam zagotovijo ogljikove hidrate ter dobro presnovo; 3 datlji, ki nam bodo dali zagon v nov dan. Zmešajte in dober tek!

revija Jana
Pogovor z najbližjimi

2. Privoščimo si akupresuro

Utrujeni? Brez prave volje? Morda vam bo pomagala akupresurna masaža dlani. Točka, ki si jo moramo zmasirati, je na presečišču pod palcem ter sredincem. S palcem druge roke 60 sekund srednje močno pritiskajmo na omenjeno točko na robu dlani, že skoraj na zapestju, pri tem pa imejmo zaprte oči. Pri pogostih glavobolih pomaga, če drsimo z rahlim pritiskom konice prsta čez linijo pod obrvmi, na občutljivih mestih lahko pritisk za 30 sekund tudi nekoliko okrepimo.

3. Nekaj egoizma ne škodi

Le kolikokrat prikimamo, ko bi najraje rekli ne. Težava je, da takšno samozatajevanje ne pomeni le več dela, ampak tudi povzroča stres, kar dolgoročno pušča posledice tako na telesnem kot mentalnem zdravju. Strokovnjaki zato svetujejo temeljito vadbo zavračanja: postavimo se pred ogledalo, predstavljajmo si osebo, ki nas pogosto prosi za uslugo in je ne znamo zavrniti, ter nekajkrat naglas izrecimo glasno in jasno: »Ne!« Kmalu nas bo navdal prijeten občutek olajšanja, ki nam bo pomagal v naslednji podobni situaciji.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!