Nasveti

Jedilnik za alergike

Lara Jelen
10. 3. 2024, 08.00
Deli članek:

Nekaterim se spomladi orosi oko od lepot narave, drugim pa od alergij. Slednjim verjetno ni treba naštevati osnovnih ukrepov, s katerimi preprečujejo pretiran izbruh simptomov, kot so smrkanje, kihanje in podobno. Pa veste, da bi si, vsaj v teoriji, alergijo na cvetni prah lahko lajšali tudi s prehrano? No, ali pa si simptome še dodatno poslabšali, odvisno od tega, kaj jeste. Tekst: L. J.

revija Jana
Pomlad ni vaš najljubši letni čas?

Raziskave čislajo kvercetin. Teorija gre nekako takole: imunski sistem alergikov zazna cvetni prah kot tujek, zato se takrat v telesu pospešeno sprosti histamin, kar sproži simptome alergije. Te lahko olajšamo, če nekako uspemo zmanjšati količino sproščenega histamina. In pri tem nam lahko vsaj v teoriji, pravijo raziskovalci, pomaga kvercetin, snov, ki učinkuje podobno kot antihistaminiki (zdravila za lajšanje alergijskih simptomov). Kvercetin vsebujejo tudi nekatera živila, ki jih je v času alergij še kako smiselno vključiti v svoj jedilnik. Mednje sodijo ohrovt, brokoli, šalotka, čebula, šparglji, kapre, pa tudi paprika, češnje, rdeča jabolka in rdeče grozdje. Kvercetin je na voljo tudi kot prehransko dopolnilo.

revija Jana
Špinačo raje preskočite

Špinačo raje preskočite

Tudi histamin, ki se začne pospešeno izločati, kadar telo prižge alarme za tujek, najdemo v nekaterih živilih. Tem se je v času aktivnih alergij bolje izogniti. Špinača, alkohol, kislo zelje in kisla repa, pravzaprav kar kisla hrana nasploh (kis, kisle kumarice), ter siri, klobase, industrijsko predelana in konzervirana živila, sladkarije in kakav ga vsebujejo precej, zato lahko še dodatno okrepijo že tako neprijetne simptome alergij.

Kozarec vode, prosim!

Celo dehidracija telesa lahko pospeši izločanje histamina, je bil prepričan zdravnik in naturopat Fereydoon Batmanghelidj, znan po prepričanju, da lahko večje količine popite vode ozdravijo večino bolezni, kar sicer ni podprto s kliničnimi dokazi, zato ga je stroka označila za šarlatana. Kakorkoli, Batmanghelidj je opozarjal, da dehidracija zmanjšuje pravilno delovanje protiteles, ki naj bi cvetni prah nevtralizirala. Pijte torej zadosti vode, raje en kozarec več kot enega premalo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!