Nasveti

Kaj pomeni materino znamenje na podplatu?

Uredništvo
9. 3. 2024, 05.06
Deli članek:

"Petnajstletni hčerki sta se skorajda čez noč na desnem podplatu pojavili dve »materini znamenji« v premeru dva milimetra. To je bilo pred tremi tedni," pripoveduje bralka, ki se je obrnila na Janino zdravniško linijo.

Dreamstime
stopalo

"... Fotografirala sem in poslala znanki dermatologinji, in ta je rekla, naj za vsak slučaj obiščemo strokovnjaka v živo. Pomirili so nas, da je to dokaj običajen pojav pri pubertetnikih in da skoraj gotovo ni nevarno, da pa bomo za vsak slučaj še enkrat preverili v januarju. Kot zanimivost naj povem, da sta znamenji na področju, kjer akupunktura prepoznava povezavo s pljuči. Hčerka je potem res prebolela covid in vsaj dva tedna močno kašljala. Zdaj se je to umirilo, znamenji pa izginjata. Se je pa pojavilo še eno, tudi čez noč, na levi nogi. Ali morda veste za tak pojav? Kakšna dodatna razlaga oziroma izkušnja bi nam prav prišla. Se na podplatu pojavi neke vrste opozorilo, da je treba biti pozoren na določen organ? Naša najstnica je precej obremenjena v šoli, prvi letnik gimnazije, treningi, zelo hitro je tudi zrasla. Sicer je zdrava. Vsakršno pojasnilo bi nam razširilo obzorje. Lepo vas pozdravljam in se iz srca zahvaljujem."
bralka

Spoštovani!

Pigmentna znamenja (pogovorno materina znamenja) so v manjšem številu prisotna pri otrocih in je normalno, da se dodatno pojavljajo do približno 30. leta starosti. Pozneje se pogosto njihovo število zmanjšuje. Na nastanek novih znamenj vplivajo genetska nagnjenost in tudi drugi, zunanji dejavniki, med katerimi je verjetno najpomembnejša izpostavljenost ultravijoličnim žarkom. Enako kot na drugih delih kože so znamenja lahko na dlaneh in stopalih, kar je še pogostejše pri temnopoltih in ljudeh azijskih korenin. Podkožne krvavitve ob manjših, lahko tudi nezavednih poškodbah, in barvila, ki prihajajo v stik s kožo (parafenilendiamin, kana ...) najpogosteje posnemajo pigmentna znamenja na dlaneh in stopalih. V teh primerih je značilno, da nastanejo nenadoma in tudi s časom izzvenijo, kot v primeru vaše hčerke. Zelo redke so pigmentacije v sklopu nekaterih sindromov. Dermatologi večinoma enostavno ob skrbnem pogovoru z bolnikom, pregledom in s pomočjo dermatoskopije razlikujemo med pigmentnimi znamenji, krvavitvijo, barvili in kožnim rakom. V dvomljivih primerih pa se odločimo za biopsijo – izrez celotne ali dela spremembe. Na podlagi napisanega bi pojav posameznih pigmentnih znamenj ali njihovih posnemovalcev težko povezoval z boleznimi drugih organskih sistemov.  

Z lepimi pozdravi,

Klemen Kikel, dr. med., specialist dermatovenerologije, Oddelek za kožne in spolne bolezni UKC Maribor

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!