Nasveti

Ko je kahlica strah in trepet

T. N. S.
29. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Trdo blato, bolečine v trebuhu, napenjanje, uhajanje blata, bruhanje ali, presenetljivo, driska. Ob tem pa jok in stok, upiranje kahlici in zadrževanja blata po dneve in dneve skupaj. Zaprtost in stiska, ki jo ta prinese s seboj, je zelo pogosta motnja v otroški dobi, ki se ji je treba posvetiti z vso skrbnostjo. Zelo mogoče je, da ne bo minila sama od sebe, težave pa se bodo le še večale.

revija Jana
Zaprtje pri otrocih

Starši otrok z zaprtjem dobro vedo, kako grozno je, ko otrok ne more – in pogosto tudi noče – kakati. Včasih po ves teden. Potem pa seveda boli in priteče morda še nekaj kapljic krvi. To otroka še bolj prestraši in zbudi v njem še večji odpor do iztrebljanja in začaran krog se zavrti.

Kdaj govorimo o zaprtju?

Zaprtje samo po sebi ni bolezen, je simptom, ko otrok poredkoma in težko iztreblja majhne količine trdega blata. Diagnoza kroničnega zaprtja v pediatriji ni točno določena. V mejah normale pa je, da 90 odstotkov novorojenčkov iztreblja mekonij že v prvih 24 urah po rojstvu in 99 odstotkov v prvih 48 urah. V starosti do enega tedna zdravi novorojenčki iztrebljajo od enkrat do devetkrat dnevno, v starosti do pol leta enkrat do sedemkrat dnevno, od prvega do četrtega leta pa enkrat do dvakrat dnevno. A pri mnogih otrocih ne gre zlahka in kakanje postane prava travma. Vzrokov za zaprtje je več in pogosto se med seboj prepletajo. V najslabšem primeru gre za bolezni prebavil, presnove, bolezni žlez z notranjim izločanjem, živčno-mišične in druge bolezni, ki lahko motijo polnjenje in praznjenje zadnjega dela črevesa. Otrok z obolenjem prebavil ima lahko mehansko zaporo, ki je prirojena ali nastane po rojstvu, moteno je lahko tudi gibanje črevesja. A mnogo pogostejši so drugi vzroki. Nepravilna prehrana z malo vlaknin, premalo tekočine, uživanje večjih količin mleka in čokolade ter premalo gibanja so na eni strani, na drugi pa neprimerno navajanje na kahlico, psihične zavore, stres, zadrževanje blata kot navada, ker se otrok zaigra in ne želi prekinjati igre in podobno. Tudi odpor do umazanih ali poškodovanih sanitarij lahko vodi v zaprtost. Zaradi zaprtosti je blato trdo, iztrebljanje pa boleče, saj ga pogosto spremljajo manjše poškodbe danke, kar pusti na toaletnem papirju tudi kakšno kapljico krvi. Ker otrok blato zadržuje, se lahko končni del danke razširi in izgubi normalen občutek za polnost. Zaradi tega otrok še bolj zadržuje odvajanje blata in simptomi se stopnjujejo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!